Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Den Haag

Vooraf

In dit reglement legt het gerechtsbestuur van het gerechtshof Den Haag vast voor welke zaken de rechtzoekende op welke zittingsplaats van het hof in het ressort of bij een ander gerechtshof terecht kan. Waar in dit reglement wordt gesproken over behandeling van zaken, wordt gedoeld op de behandeling ter zitting.

Het gerechtsbestuur heeft bij de verdeling van zaken getoetst aan de volgende criteria:

toegankelijkheid, kwaliteit en gezonde bedrijfsvoering.

In het proces van totstandkoming van dit reglement heeft het gerechtsbestuur de hoofdadvocaatgeneraal van het ressort geconsulteerd.

Bepalingen

1. Zittingsplaatsen

Het indienen of deponeren van stukken dient te geschieden bij de locatie in Den Haag. Hetzelfde

geldt indien informatie wordt gevraagd over zaken.

Gerechtshof Den Haag

Postadres: Postbus 20302, 2500 EH Den Haag

Bezoekadres: Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag

Openingstijden: 8.30 uur tot 17.00 uur

2. Zaaksverdeling

Alle categorieën zaken van het gerechtshof Den Haag worden behandeld in het Paleis van Justitie te Den Haag. In een individuele zaak kan het bestuur een van de andere wettelijke zittingsplaatsen (Rotterdam, Dordrecht) aanwijzen.

2a. Pilot externe wrakingskamer

Bij het Gerechtshof Den Haag loopt de pilot ‘externe wrakingskamer’ vanaf 1 april 2014 tot 1 april 2015, met de mogelijkheid tot verlenging met een half jaar tot een jaar. Gedurende deze pilot kan een wrakingszaak op grond van artikel 62b van de Wet op de rechterlijke organisatie ter (verdere) behandeling worden verwezen naar het Gerechtshof Amsterdam, indien behandeling van de wrakingszaak door dat hof naar het oordeel van (de wrakingskamer van) het Gerechtshof Den Haag wenselijk wordt geacht.

In beginsel komen alleen wrakingsverzoeken die voldoen aan de bij het Wrakingsprotocol voor de pilot ‘externe wrakingskamer’ van het Gerechtshof Amsterdam & het Gerechtshof Den Haag vastgestelde criteria in aanmerking.

Indien het wrakingsverzoek niet wordt verwezen naar het Gerechtshof Amsterdam, wordt het verzoek behandeld door de wrakingskamer van het Gerechtshof Den Haag.

3. Zaken eigen medewerkers

Zaken waarbij eigen medewerkers zijn betrokken, worden verwezen naar het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, zoals bepaald in het protocol zaken eigen medewerkers en naaste.

4. Slotbepalingen

Dit reglement is vastgesteld door het gerechtsbestuur op 2 januari 2013. De aanvulling van artikel 2a (pilot externe wrakingskamer) is door het gerechtsbestuur vastgesteld op 11 maart 2014.

Dit reglement wordt aangehaald als: Zaaksverdelingsreglement gerechtshof Den Haag.

Het reglement wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Het reglement treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dag van publicatie.

Naar boven