Logo Hollands KroonVerkeersbesluit wijzigen verkeerssituatie Flevoweg - kruising Tussenweg.

Erwin Baltus

Motivering

Door de gewijzigde maximumsnelheid, van 80km naar 60km per uur, op de Tussenweg in Middenmeer, is het noodzakelijk de kruising met de Flevoweg (de Flevoweg is een gebiedsontsluitingsweg buiten de bebouwde kom waar een maximumsnelheid van 80 km/u geldt) aan te passen. Verkeer op de Flevoweg wat afslaat naar de Tussenweg dient voorrang te verlenen aan overstekend fietsverkeer. Het verkeer vanaf de Tussenweg moet voorrang verlenen aan verkeer op de Flevoweg. Dit is geregeld door middel van;

  • 1.Plaatsing van het bord B5 voorrangskruispunt zijweg rechts;

  • 2.Plaatsing haaientanden op kruising Flevoweg – Tussenweg; voorrang verlenen aan fietsverkeer;

  • 3.Verder wordt voor de afslag naar de Tussenweg het verbod voor verkeer zwaarder dan 4.8 ton na 1.9 km vermeld; door middel van plaatsing van het bord;  L10 (c21-(4.8) verkeer zwaarder dan 4.8 ton, met als onderbord: OB401 1.9 km;

  • 4.Plaatsing zone bord A1 60km;Verkeer komend vanaf de Tussenweg richting de Flevoweg dient voorrang te verlenen aan overstekende fietsers en het verkeer op de Flevoweg. Dit is geregeld door plaatsing van het voorrangsbord B6 en haaientanden op het wegdek.

Bevoegdheid:

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon zijn op grond van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

  • 1.dat ten behoeve van de verkeersveiligheid de maximumsnelheid op de Tussenweg is aangepast naar 60km;

  • 2.dat het hierdoor wenselijk is de voorrang op de kruising bij de Flevoweg te wijzigen;

  • 3.dat verkeer komend vanaf de Tussenweg voorrang verleent aan het fietsverkeer en bestuurders op de kruisende weg, de Flevoweg;

  • 4.dat het verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 5.dat overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de gemandateerde van de politiechef van de Eenheid Noord-Holland.

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de voorrangssituatie op de Flevoweg te wijzigen. Verkeer vanaf de Tussenweg dient overstekend fietsverkeer en verkeer op de Flevoweg voorrang te verlenen.

Anna Paulowna, 23 december 2013 datum­ 

Erwin Baltus

afdelingsmanager Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders, adres: postbus 8 1760 AA ANNA PAULOWNA. 

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Bij de voorziening rechter van de rechtbank Alkmaar kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Naar boven