Logo Hillegom
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Bedrijventerreinen (beroep), Hillegom

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hillegom maken op grond van artikel 3.8 en afdeling 6.4 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in de vergadering van 23 januari 2014 het bestemmingsplan "Bedrijventerreinen" gewijzigd heeft vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad bij besluit van dezelfde datum besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

Plangebied en inhoud van het plan

Het bestemmingsplan Bedrijventerreinen ziet op alle bedrijventerreinen in Hillegom.

Het bestemmingsplan vervangt de volgende bestemmingsplannen: Bedrijvenpark Treslong, Horst ten Daal, Hillegom-Zuid, Partiële herziening Bedrijventerrein Hillegommerbeek, Hillegom Zuid Zuid, Parapluplan Geluid betonmortel en Watertoren.

De reden voor dit nieuwe bestemmingsplan is dat de geldende plannen geactualiseerd moeten worden en moeten voldoen aan diverse digitale verplichtingen. Het plan is overwegend conserverend van aard, wat betekent dat voor het grootste deel de bestaande situatie wordt bestemd.

Het bestemmingsplan is bij de vaststelling op de volgende onderdelen gewijzigd ten opzichte van het ontwerp:

Ambtshalve wijzigingen:

  • Alle vrijstaande woningen zijn als zodanig aangeduid.

  • Het bouwvlak van de ambulancepost is in overeenstemming gebracht met de feitelijke situatie.

  • Aan de woning Weeresteinstraat 106 is in plaats van de bestemming Bedrijf de bestemming Wonen gegeven.

  • Ter plaatse van de buitenrand van bedrijvenpark Treslong is een afwijkingsgebied aangeduid. Binnen dat gebied kunnen onder voorwaarden nieuwe inpandige bedrijfswoningen worden toegestaan. Bestaande bedrijfswoningen zijn aangeduid.

Naar aanleiding van de zienswijzen:

  • Artikel 4.2.3 onder d is aangepast: bestaande andere bouwwerken met een afwijkende maatvoering mogen worden gehandhaafd.

  • De bestemming Groen rond de kalkzandsteenfabriek is op enkele plaatsen gewijzigd.

  • De aanduiding ‘zend- en ontvangstinstallatie’ is op de juiste locatie opgenomen. Dit leidt ook tot aanpassing van de regels.

  • Aan artikel 4 is toegevoegd dat tuincentra en bouwmarkten niet zijn toegestaan; bestaande bouwmarkten zijn aangeduid, ook als volumineuze detailhandel.

  • Artikel 3.4 wordt aangepast zodat detailhandel niet is toegestaan.

  • De wijzigingsbevoegdheid in artikel 4.6.6 is geschrapt. De wro-zone is van de verbeelding verwijderd.

  • De aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel – koikarpers’ is opgenomen ter plaatse van Satellietbaan 11c. Deze vervangt de aanduiding ‘detailhandel’. Artikel 4.1 is aangepast alsmede artikel 4.4 onder g.

  • De bestemming van de woningen aan de Weeresteinstraat 158-162 is aangepast. De bestemming Wonen is verruimd.

  • Het begrip ‘silo’ wordt toegevoegd aan de begripsbepalingen en de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf-autoshowroom’ wordt opgenomen in artikel 3.

  • Aan het gehele bedrijventerrein Hillegom Zuid is een aanduiding gegeven, zodat overige andere bouwwerken en technische installaties tot 9m zijn toegestaan.

Er zijn ook enkele redactionele wijzigingen van ondergeschikte aard aangebracht, zoals het corrigeren van taalfouten, welke geen gevolgen hebben voor de inhoud van het plan.

Provinciale reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben bij besluit van 4 maart 2014 besloten voor het bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen’ een reactieve aanwijzing te geven ten aanzien van het woord “zoals” zoals vermeld in artikel 1.37 van de planregels (de omschrijving van het begrip “detailhandel in volumineuze goederen”). Naar de mening van Gedeputeerde Staten biedt deze omschrijving – in strijd met de provinciale Verordening Ruimte – ook ruimte voor de vestiging van ongewenste grootschalige detailhandel. De reactieve aanwijzing heeft tot gevolg dat genoemd woord geen deel meer uitmaakt van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan. De aanwijzing is te raadplegen via http://ruimtelijkeplannen.zuid-holland.nl of de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Het kenmerk van de aanwijzing is NL.IMRO.9928.DOSx2014x0001168AW-VA01.

Ter inzage

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van 13 maart tot en met 23 april 2014 (zes weken) voor een ieder ter inzage in de gemeentewinkel. Het gemeentehuis is gevestigd aan de Hoofdstraat 115 te Hillegom. Elke werkdag geopend van 8.30 tot 12.30 uur en op donderdagavond van 16.00 tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan is digitaal in te zien op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Dat kan ook via een link op de gemeentelijke website www.hillegom.nl onder Inwoners/Bouwen en verbouwen/Bestemmingsplannen/In procedure/Bedrijventerreinen.

Mogelijkheid van beroep/voorlopige voorziening

Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan gedurende de termijn van terinzagelegging beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, o.v.v. "beroepschrift bestemmingsplan Bedrijventerreinen gemeente Hillegom"). Van deze mogelijkheid kan gebruik worden gemaakt door:

  • 1. een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • 2. een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • 3. een belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling van het bestemmingsplan in het plan heeft aangebracht.

Dit beroepschrift moet worden ingediend binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit. Het beroepschrift moet worden ondertekend en ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • de vermelding van het bestuursorgaan dat het besluit heeft genomen en de datum en het kenmerk van het besluit;

  • een opgave van de redenen waarom u zich met het besluit niet kunt verenigen.

Een belanghebbende kan met ingang van 13 maart 2014 gedurende zes weken beroep instellen tegen het besluit geen exploitatieplan vast te stellen. Een afschrift van het besluit moet u meesturen.

Door het indienen van een beroepschrift wordt het besluit niet opgeschort. Bij een spoedeisend belang kan degene die een beroepschrift heeft ingediend, een voorlopige voorziening (schorsing) vragen aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Beroep tegen reactieve aanwijzing

Tevens kan een belanghebbende met ingang van 13 maart 2014 gedurende zes weken op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van 4 maart 2014 van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Ook ten aanzien van het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien een spoedeisend belang dit vereist, binnen de termijn een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven