Logo LochemOnttrekkingsbesluit fysiek afsluiten Bouwhuisweg te Laren

Onttrekkingsbesluit

Betreft

De Bouwhuisweg ter hoogte van de aansluiting met de N332 te onttrekken aan de openbaarheid.

De gemeenteraad van de gemeente Lochem:

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenwet, Wegenverkeerswet 1994, het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene Wet Bestuursrecht;

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg, tot wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik maakt.

Op grond van artikel 9 van de Wegenwet kan een weg aan de openbaarheid worden onttrokken bij een besluit van de raad der gemeente waarin deze weg is gelegen.

Uit het oogpunt van:

De in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, genoemde doelstelling:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg;Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Is het gewenst om:De Bouwhuisweg te Laren, ter hoogte van de aansluiting met de provinciale weg N332 te onttrekken aan de openbaarheid en deze ter plaatse fysiek af te sluiten. 

Op grond van de volgende motivering:De Bouwhuisweg, gelegen tussen de N332 en de Dijkmansweg, is op dit moment een voor het openbaar verkeer openstaande verharde weg. De aansluiting van de Bouwhuisweg op de N332 is een gevaarlijk kruispunt. In de periode van 2006 – 2010 hebben op deze kruising 9 geregistreerde ongevallen plaatsgevonden, waarvan 4 letselongevallen en één ongeval met dodelijke afloop. Door nu de aansluiting Bouwhuisweg N332 af te sluiten voor het verkeer / onttrekken aan de openbaarheid worden weggebruikers gedwongen via een verkeersveiliger route naar de N332 te rijden. Hiervoor kan men gebruik maken van de route via de Beuzelshoek, waar de N332 beter oversteekbaar gemaakt wordt door de aanleg van een middengeleider in de N332 en de route via de Ampsenseweg, waar het verkeer op het kruispunt geregeld gaat worden door een nieuw te plaatsen verkeersregelinstallatie.De toegankelijkheid voor de hulpdiensten in het gebied rond de Bouwhuisweg blijft gewaarborgd. Men kan gebruik maken van de Beuzelshoek en Ampsenseweg om de bestemming te bereiken.

Beheer on onderhoudDe Bouwhuisweg is in beheer en onderhoud bij de gemeente Lochem. 

Gehoord:Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer is het verplicht om overleg te plegen met de politie over de voorgenomen maatregel. De politie heeft geen bezwaren tegen de voorgenomen maatregelen. Op 21 maart 2013 is er voor de direct belanghebbenden een inloopavond georganiseerd door de provincie Gelderland. Op deze avond konden belanghebbenden kennis nemen van de voorgenomen maatregelen.Naar aanleiding van de ter inzagelegging van 16 september 2013 tot en met 26 oktober 2013 en de publicatie in de Berkelbode zijn geen zienswijzen ingediend.

BesluitTot het onttrekken aan de openbaarheid van de Bouwhuisweg ter hoogte van de aansluiting met de N332, zoals aangegeven op de bijgevoegde tekening “Onttrekkingsbesluit fysiek afsluiten Bouwhuisweg te Laren”

Lochem, 24 februari 2014

Naar boven