Logo Noord-Holland Verkeersbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nr. 322266/322273, tot het instellen van een snelheid van maximaal 60 km/u op een deel van de N509 (Middenweg) in de gemeente Beemster.

Aanleiding

De N509 is gecategoriseerd als een erftoegangsweg. Op het grootste deel geldt een snelheid van 60 km/uur. Het deel van de N509 (Middenweg)  tussen de rotonde bij de Oosthuizerweg en de rotonde Schermerhornerweg bevindt zich buiten de bebouwde kom waardoor de snelheid daar nu 80 km/u bedraagt. Inmiddels is dit wegdeel ook ingericht als een erftoegangsweg. De snelheid dient daarom te worden verlaagd naar 60 km/u (bord A1 (60). Hiervoor dient een verkeersbesluit te worden genomen.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 en artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het plaatsen van bord A1 van bijlage I van het RVV 1990 een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994.

Maatregelen

Zoals aangegeven is de N509 een erftoegangsweg. Deze weg is smal en kent veel aansluitingen van woningen. Er zijn dan ook veel kansen op conflicten met verkeer dat gebruik maakt van de aansluitingen. Verkeer dat met een lagere snelheid rijdt (60 km/u) kan beter anticiperen op het overige verkeer dan verkeer dat 80 km/u rijdt, en deze snelheid is veiliger gelet op de geringe breedte van de weg. Voor de verkeersveiligheid is het daarom gewenst om op dit deel van de N509 een snelheid van 60 km/u in te stellen. Om de snelheidsverlaging van 80 km/u naar 60 km/u af te dwingen worden er twee wegversmallingen aangebracht. De maximumsnelheid zal worden aangeduid met bord A1 (60).

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde medewerker verkeersadvisering van politie heeft ingestemd met de maatregelen.

Afweging belangen

De maatregelen zullen leiden tot een vlottere en veiligere verkeersafwikkeling. Dit dient de belangen van de weggebruiker. Gelet hierop en het gegeven dat de maatregelen in overleg met de omgeving (bewoners, dorpsraad en politie) tot stand zijn gekomen, verwachten wij niet dat door de maatregelen belangen onevenredig geschaad zullen worden.

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregel voor wordt getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18, lid 1, sub b, van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

BESLUIT

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.Door het plaatsen van bord A1 (60) van bijlage I van het RVV 1990, op de N509 (Middenweg) tussen de rotonde Middenweg/Schermerhornerweg en de Middenweg/Oosthuizerweg,  een maximum snelheid in te stellen van 60 kilometer per uur;

  • 2.van dit besluit mededeling te doen in de Staatscourant.

Haarlem, 25 februari 2014,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,
namens dezen,
F.J. van der Linden
Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur

Mededelingen

1. Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 123, 2000 MD Haarlem.

U kunt telefonisch een folder aanvragen over de bezwaarprocedure (023-514 41 41) of voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

2. Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met mevrouw R. Puggioni, werkzaam bij de afdeling Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur, tel. (023) 514 34 46.

Naar boven