Wijziging besluit vastgesteld bestemmingsplan Rheden, witte vlekken
Logo Rheden
In het bestemmingsplan zijn verschillende locaties opgenomen die geen onderdeel uitmaken van het omringende actualisatie bestemmingsplan dat recent van kracht is geworden. Het zijn daardoor witte vlekken op de kaart, waarvoor nog een verouderd bestemmingsplan geldt. Voor deze locaties is een bestemmingsplan vastgesteld. Voor de kern Rheden betreft het de volgende locaties (nummering komt overeen met nummering in bestemmingsplan):
  • 15.
    Groenestraat/Dorpsstraat
  • 45.
    Arnhemsestraatweg/Groenestraat
Op 24 september 2013 heeft de raad het bestemmingsplan Rheden, witte vlekken vastgesteld. Er is beroep ingesteld tegen de locatie Arnhemsestraatweg/Groenestraat.
De Afdeling Bestuursrechtspraak heeft op 24 september 2014 een tussenuitspraak gedaan en heeft daarbij de raad opgedragen om binnen zestien weken na de verzending van de tussenuitspraak, het besluit te herstellen door een nieuw besluit te nemen. Daarbij is de raad opgedragen om met inachtneming van overweging 5 het daar omschreven gebrek te herstellen. In overweging 5 is aangegeven dat de raad met inachtneming van hetgeen hierover in de uitspraak is overwogen, alsnog toereikend dient te motiveren waarom de bestemming ‘Wonen’ en de aanduidingen ‘dienstverlening’ en ‘maatschappelijk’ passend zijn voor het perceel Arnhemsestraatweg 135 en 135a te Rheden. Voorliggend bestemmingsplan voorziet hierin. In de uitspraak is voorafgaand aan deze opdracht aangegeven dat de raad ontoereikend heeft gemotiveerd dat het plan niet leidt tot een aantasting van de stedenbouwkundige waarden, die volgens het bestemmingsplan Rheden-oost bescherming behoeven. Ook op dit punt is in het plan een nadere motivatie opgenomen.
Op 15 april 2014 is het bestemmingsplan ‘Parapluplan Archeologie Rheden 2013 en aanpassing regels Buitenplaatsen’ vastgesteld, wat onder meer regels stelt in gebieden met archeologische verwachtingswaarden. Om te voorkomen dat dat bestemmingsplan niet meer zou gelden voor de locaties in het onderhavige bestemmingsplan, is benoemd dat het parapluplan van toepassing blijft voor onderhavig plangebied.
Per 29 november 2014 is de Reparatieweg BZK 2014 in werking getreden. Daardoor kan in een bestemmingsplan niet meer verwezen worden naar de stedenbouwkundige bepalingen in de bouwverordening, waardoor parkeernormen voortaan in het bestemmingsplan opgenomen moeten worden. Er is een bijlage bij de regels opgenomen met parkeernormen overeenkomstig bijlage 9 van de bouwverordening.
Aan artikel 9 zijn een lid 2 en 3 toegevoegd wegens het niet meer kunnen toepassen van artikel 2.5.30 van de bouwverordening (parkeergelegenheid en laad- en losmogelijkheid bij of in gebouwen).
De raad heeft op 16 december 2014 besloten om het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Rheden, witte vlekken’ te wijzigen voor wat betreft bovenstaande punten.
Ter inzage
Het bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken van 29 december 2014 tot en met 10 februari 2015 ter inzage in het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Inwonerszaken te De Steeg en in het servicecentrum aan Den Heuvel 32 te Velp.
U kunt het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken in elektronische vorm raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u onder het tabblad ‘een plan bekijken’ en vervolgens ‘Bestemmingsplannen’, waarna u het bestemmingsplan kunt oproepen door onder Locatie of Naam de gevraagde gegevens in te vullen. U kunt ook gebruikmaken van het planidentificatienummer NL.IMRO.0275.BPRheden-VA02. De bronbestanden van het bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op https://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roi/index/.
Beroep
Met ingang van 30 december 2014 tot en met 10 februari 2015 kan beroep worden ingesteld door een belanghebbende die zich niet kan verenigen met de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht in het bestemmingsplan. Degenen die reeds eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 24 september 2013 tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Rheden, witte vlekken’, hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun bezwaren betrekking hebben op de overige, ongewijzigd gebleven, planonderdelen.
Het beroepschrift moet worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet op.
Inwerkingtreding
De wijzigingen die zijn aangebracht aan het bestemmingsplan ‘Rheden, witte vlekken’ treden in werking nadat op het beroep is beslist. Wie tijdig beroep tegen het wijzigingsbesluit heeft ingesteld, kan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om een voorlopige voorziening indienen. Een gemotiveerd verzoek om voorlopige voorziening moet worden gericht aan: Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Voor het indienen van beroep en verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.
De Steeg, 24 december 2014
Naar boven