Logo Ede
Bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld ‘Ede, ENKA-terrein, Westhal, De Fietser’, Ede

Op 11 december 2014 heeft de gemeenteraad van Ede het bestemmingsplan ‘Ede, ENKA-terrein, Westhal, De Fietser’ gewijzigd vastgesteld. Dit vastgestelde bestemmingsplan heeft nummer NL.IMRO.0228.BP2013ENKA0003-0301’.

Inzage

U kunt het plan en de daarbij behorende stukken van donderdag 25 december 2014 tot en met woensdag 4 februari 2015 inzien. Vanwege de feestdagen in december zijn er twee locaties waar de stukken ter inzage liggen. De regeling is als volgt:

Van 25 december 2014 t/m 1 januari 2015 is het plan in te zien bij de balie Publiekszaken in het Raadhuis Publiekszaken aan het Raadhuisplein 3 in Ede. Door de feestdagen heeft de balie Publiekszaken gewijzigde openingstijden. U wordt geadviseerd de gemeentelijke website en Ede Stad in de gaten te houden.

Van 2 januari t/m 4 februari 2015 is het plan in te zien bij de balie Bouwen, Wonen en Milieu in het Raadhuis De Doelen, Raadhuisplein 2 in Ede. Voor openingstijden zie www.ede.nl/openingstijden. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar het nummer (0318) 680 336.

Online kunt u terecht op www.ede.nl/bekendmakingen

Hier vindt u deze bekendmaking terug en een directe link naar het plan. Daarnaast kunt u het plan inzien op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl.

Gebied en gevolg

Een grote fietsfabrikant uit Nederland wil in de Westhal op het ENKA-terrein een recreatieve voorziening realiseren waarin het onderwerp fietsen centraal staat. De ontwikkeling van deze fietsbeleving vraagt om een nieuwe planologische basis. Naast deze ontwikkeling worden in het Poortgebouw woningen gerealiseerd.

Het plangebied wordt begrensd door de Enkalaan in het zuiden en de Dr. Hartogsweg in het noorden en bevat in essentie de monumentale Westhal, het Poortgebouw en het EHBO-gebouw van de oude ENKA-fabrieken inclusief de directe omgeving.

Bij de vaststelling zijn wijzigingen aangebracht op het plan zoals dat in ontwerp ter inzage heeft gelegen.

Wijzigingen op de planregels

  • Artikel 1.27 van de begripsomschrijving (fietsexperience center) wordt aangepast en komt als volgt te luiden:

    Een recreatieve voorziening in de vorm van een bedrijf waar alles op het fietsgebied in de meest brede zin wordt gepresenteerd, onder meer door een museum, specifieke merkpresentaties, een testbaan en fietsverhuur, met bijbehorende voorzieningen. Tevens kunnen hieraan gerelateerde goederen bedrijfsmatig te koop worden aangeboden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop en het verkopen van goederen aan personen die deze goederen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit. De levering van goederen is nadrukkelijk niet toegestaan, met uitzondering van goederen die naar hun aard worden verkocht in de souvenirshop behorende bij het fietsmuseum als onderdeel van de fietsexperience.

  • Artikel 4.1 Gemengd is gewijzigd in die zin, dat sub b ‘detailhandel uitsluitend gerelateerd aan het fietsexperience center’ komt te vervallen. Als gevolg hiervan zijn de overige subleden hernummerd. Het vervallen van het huidige sub b van artikel 4.1 Gemengd, in samenhang met het wijzigen van de begripsomschrijving ‘fietsexperience center’, zorgt voor een betere juridisch planologische borging van het unieke concept van deze voorziening.

Wijzigingen op de toelichting

  • De toelichting wordt inhoudelijk en tekstueel ambtshalve aangepast en verduidelijkt als gevolg van de wijziging van artikel 1.27 en artikel 4.1 van de planregels.

  • Paragraaf 3.1 is verwijderd omdat het rijksbeleid met betrekking tot monumenten en archeologie inmiddels is geïmplementeerd in gemeentelijk en provinciaal beleid.

  • Paragraaf 3.1.2 Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte is aangepast als gevolg van het opnemen van de paragraaf over de Ladder van duurzame verstedelijking.

  • Paragraaf 3.1.3 Ladder van duurzame verstedelijking is toegevoegd aan het hoofdstuk over rijksbeleid. Deze paragraaf stond eerder in 3.2.4 onder het hoofdstuk provinciaal beleid, maar is in de gewijzigde versie van het bestemmingsplan verplaatst.

  • Paragraaf 3.2.1 Omgevingsvisie Gelderland en paragraaf 3.2.2 Omgevingsverordening Gelderland zijn toegevoegd als gevolg van gewijzigd provinciaal beleid. Inhoudelijk gezien zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het Streekplan Gelderland en de Ruimtelijke Verordening Gelderland.

  • Paragraaf 3.3.10 is komen te vervallen. Als gevolg hiervan zijn de overige paragrafen hernummerd.

  • Paragraaf 9 is toegevoegd. In deze paragraaf zijn de bijlagen genoemd die onderdeel uitmaken van het bestemmingsplan.

Voor de exacte wijzigingen verwijzen wij u naar het vastgestelde bestemmingsplan.

Beroep

Bent u belanghebbende? Dan kunt u tijdens de inzageperiode schriftelijk beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan alleen wanneer u op tijd een zienswijze op het ontwerpplan heeft ingediend, of aan kunt tonen dat u hiertoe redelijkerwijs niet in staat bent geweest, of wanneer u bezwaar heeft tegen de wijziging van het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerpplan.

Daarnaast kunt u gedurende deze periode een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de genoemde afdeling. Zonder dat treedt het vastgestelde plan in werking direct na afloop van de beroepstermijn. Als naast het beroepschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Zowel het beroepsschrift als het verzoek om voorlopige voorziening stuurt u naar: Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Ede, 24 december 2014.

Naar boven