Verkeersbesluit fietspad Twistedenerweg Wellerlooi (Besluit op bezwaar)
Logo Bergen (Li)
Inleiding
Op 22 juli 2014 hebben wij een publicatie in de Staatscourant geplaatst waarin wij een verkeersbesluit bekend hebben gemaakt voor het aanbrengen van bebording ten behoeve van de aanleg van een vrijliggend fietspad naast de Twistedenerweg te Wellerlooi. Tegen dit besluit is een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift hebben wij gegrond verklaard omdat per abuis de ligging verkeerd is aangeduid. Het fietspad is hoofdzakelijk gelegen ten zuidoosten van de Twistedenerweg en voor een klein deel ten noordwesten. Onderstaand treft u ons besluit op bezwaar aan.
 
Besluit op bezwaar.
F. Kuperus
Twistedenerweg 5
5856 CK Wellerlooi
 
 
Datum: 17 december 2014
Ons kenmerk: JvM/O
Op 22 juli 2014 hebben wij een verkeersbesluit genomen voor het aanbrengen van bebording ten behoeve van de aanleg van een vrijliggend in twee richtingen te berijden fietspad langs de Twistedenerweg te Wellerlooi. Tegen dit besluit heeft u op 24 juli 2014 een bezwaarschrift ingediend welk bezwaarschrift is aangevuld bij brief van 24 augustus 2014 (ontvangen op 26 augustus 2014).
Bij het nemen van onze beslissingen op ingekomen bezwaarschriften worden wij geadviseerd door een onafhankelijke commissie bezwaarschriften. Deze commissie heeft zich ook over het door u ingediende bezwaarschrift gebogen.
Publicatie Staatscourant
Middels haar advies d.d. 17 november 2014, welk advies als bijlage bij deze brief is opgenomen, heeft de commissie geadviseerd om uw bezwaarschrift (gedeeltelijk) gegrond te verklaren. De commissie is van oordeel dat de publicatie in de Staatscourant, waarmee ons verkeersbesluit is bekendgemaakt, onjuist is geweest. In de publicatie in de Staatscourant, die op 22 juli 2014 is geplaatst, staat ten onrechte vermeld dat het fietspad is gelegen ‘langs de noordzijde van de Twistedenerweg te Wellerlooi’. Deze aanduiding was niet juist. Naar aanleiding van uw bezwaarschrift zal in de Staatscourant een nieuwe publicatie worden geplaatst waarin wordt vermeld dat het fietspad ‘voor het grootste deel is gelegen ten zuidoosten van de Twistedenerweg en voor een klein deel ten noordwesten van de Twistedenerweg’. De publicatie in de Staatscourant geldt in dit geval als de bekendmaking van ons besluit op bezwaar als bedoeld in de artikelen 3:42 en verder van de Algemene wet bestuursrecht.
Plaatsing borden B6
Voorts geeft de commissie in het haar advies van 17 november 2014 aan dat in ons verkeersbesluit van 22 juli 2014 het bord B6 ten onrechte niet is opgenomen. Ook dit leidt tot gegrondverklaring van uw bezwaarschrift. Op grond van de hoofdstukken A tot en met G van bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV) is voor de plaatsing van dit bord een verkeersbesluit benodigd. Het bord B6 dat in de bijlage 1 wordt bedoeld betreft een waarschuwingsbord voor een voorrangsweg (‘Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg’). Om tegemoet te komen aan de conclusie van de commissie bezwaarschriften, wordt dit bord alsnog opgenomen in ons besluit op bezwaar. De uitvoering en plaatsing van de borden vindt plaats zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.
Aanvullende maatregelen
Voorts heeft u in uw bezwaarschrift en tijdens de hoorzitting aan de orde gesteld dat wij in ons besluit onvoldoende verkeersremmende maatregelen hebben getroffen. Met name doelt u hiermee op de fietsoversteek, die volgens u mogelijk leidt tot een verkeersonveilige situatie. Hoewel de commissie van mening is dat dit bezwaar ongegrond is, hebben wij desondanks een onderzoek uitgevoerd om de verkeersveiligheid van het fietspad verder te verbeteren.
In dit verband zullen wij de volgende aanvullende maatregelen treffen:
1.Terugbrengen van de maximumsnelheid aan Duitse zijde van de grens.
Voor het verkeer dat afkomstig is vanuit Duitsland (Maasweg) geldt een maximumsnelheid van 100 km/u. De Twistedenerweg kent een maximumsnelheid van 60 km/u. Om de overgang van het verkeer afkomstig vanuit Duitsland naar Nederland geleidelijker te laten verlopen en om te voorkomen dat het verkeer komende vanuit Duitsland met een te hoge snelheid de Twistedenerweg bereikt (en de fietsoversteek), wordt de maximumsnelheid op de Maasweg in Duitsland teruggebracht naar 60 km/u. Kreis Kleve heeft hiertoe inmiddels een verkeersbesluit genomen. Met Kreis Kleve hebben wij de afspraak gemaakt dat na aanleg van het fietspad bebording zal worden geplaatst met een maximumsnelheid van 60 km/u. Deze borden zullen worden aangebracht ter hoogte van de inrit naar groeve Meershof.
  • 1.
    Er zal extra bebording worden aangebracht met een reflecterende achtergrond om het verkeer op de Twistedenerweg te attenderen op de fietsoversteek. Het betreft waarschuwingsborden voor fietsers. Dit waarschuwingsbord ‘Fietsers en bromfietsers’ is opgenomen in het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 als het bord J 24. Zie hiervoor de bijlage. Nadrukkelijk merken wij op dat voor de plaatsing van dit bord géén verkeersbesluit benodigd is en dit bord als aangeduid in de bijlage dus geen onderdeel uitmaakt van ons besluit op bezwaar.
  • 2.
    Ter hoogte van de fietsoversteek zal een drempelmarkering worden aangebracht. Dit betekent dat niet daadwerkelijk een (verhoogd) plateau zal worden aangebracht, maar wel de markering die hier normaal bij hoort. Niet gekozen is tot het aanbrengen van een plateau (verhoging). Nadeel hiervan is dat dit mogelijk overlast voor omwonenden kan veroorzaken met name door het vrachtverkeer, bestaande uit geluids- en stankoverlast van afremmend en optrekkend vrachtverkeer, rammelende laadkleppen en (mogelijk) trillingsoverlast. Zodra de weersomstandigheden dit toelaten, zal deze markering worden aangebracht. Voor die tijd zal worden volstaan met het aanbrengen van een tijdelijke (provisorische) markering.
  • 3.
    Door het uitvoeren van verkeerstellingen en snelheidsmetingen zal worden gemonitord of de bovenstaande maatregelen voldoende effectief zijn. Mocht dit niet zo zijn dan zal nader worden bezien of en zo ja welke bijstellingen noodzakelijk zijn.
Voor alle duidelijkheid wijzen wij u er (nogmaals) op dat dit onderdeel van uw bezwaarschrift ongegrond is en in tegenstelling tot de eerdere onderdelen die reeds in deze brief zijn beschreven, derhalve niet leidt tot een herroeping van ons besluit. Afgezien van de twee onderdelen die in deze brief zijn beschreven en leiden tot gegrondverklaring van uw bezwaar, is uw bezwaarschrift dus ongegrond.
Herroeping primaire besluit
Nu de gronden waarop de commissie haar conclusie stoelt naar ons oordeel juist zijn, en wij van mening zijn dat het advies van de commissie bezwaarschriften op zorgvuldige wijze tot stand is gekomen, conformeren wij ons aan het advies van de commissie bezwaarschriften om uw bezwaarschrift gedeeltelijk gegrond te verklaren. Hetgeen in dit advies is bepaald dient in dit besluit als herhaald en ingelast beschouwd te worden. Op grond van uw bezwaarschrift herroepen wij hiermee ingevolge artikel 7:11 van de Algemene wet bestuursrecht ons primaire besluit van 22 juli 2014.
Indien u naar aanleiding van hetgeen in het voorgaande geschreven is nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer J.W.G. van Megen van de afdeling Ondersteuning. De heer Van Megen is bereikbaar op telefoonnummer. (0485) 34 83 64
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Bergen,
Op grond van artikel 8:1 lid 1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit gemotiveerd beroep instel len bij de Rechtbank Limburg , Postbus 950, 6040 AZ Roermond.
De termijn voor het indienen van een beroepschrift bedraagt 6 weken en vangt aan na bekendmaking van dit besluit . Onder bekendmaking wordt in dit geval verstaan de datum van publicatie in de Staatscourant, en derhalve niet de verzending van deze brief. Een ingediend beroepschrift schorst de werking van het besluit niet.
Voorts kunt u, na het instellen van beroep, op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de Voorzieningenrechter van de R echtbank Limburg te Roermond, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist.
U kunt ook digitaal het beroep- en/of het verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.
Bijlagen:
  •  
  •  
  • -
    Tekening tracé fietspad waarop de bebording is aangeven.
  •  
Naar boven