Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit verkeersmaatregelen als gevolg van herinrichting deel Prinses Christinalaan
Logo Uithoorn
Uithoorn, kenmerk 62494
 
Burgemeester en Wethouders van Uithoorn;
Formeel kader
Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Advisering
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Motivering
Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van verkeer (art. 2, lid 1a, 1b en 1d Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om:
  • I.
    een eenrichtingsweg in te stellen op het deel van de Prinses Christinalaan, gelegen tussen de aansluiting met de Kuyperlaan en de Karel Doormanlaan;
  • II.
    twee voetgangersoversteekplaatsen aan te wijzen op het deel van de Prinses Christinalaan, ter hoogte van nummer 120;
  • III.
    twee "kiss & ride-stroken" in te stellen waarbij auto's mogen parkeren ten einde passagiers in- en uit te laten stappen van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur.
De plaatsing van de hiertoe benodigde verkeersborden en markeringen (van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990) zal worden uitgevoerd conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 41.721.05.
Het betreft de volgende borden en markeringen:
Maatregel I: plaatsen borden C2 en C3.
Maatregel II: zebrapad markering en plaatsing borden L2.
Maatregel III: plaatsen borden E04 met onderbord "alleen in- en uitstappen passagiers van maandag t/m vrijdag tussen 07.00 en 16.00 uur.
 
Doel
Als gevolg van de bouw van het Integraal Kind Centrum, "Het Duet", waarin gevestigd (voorheen) basisschool De Regenboog en (voorheen) kinderopvangorgansiatie Solidoe, aan Prinses Christinalaan 120 te Uithoorn, veranderd de verkeersstroom naar en van de school. Voorheen was de hoofdingang van de voormalige basisschool De Regenboog gevestigd aan de Kuyperlaan, zodat de uitwisseling van verschillende verkeersdeelnemers voornamelijk in de Kuyperlaan plaatsvond. De ingang van het nieuwe gebouw van "Het Duet" is gevestigd aan Prinses Christinalaan 120. Het halen en brengen van schoolgaande kinderen zal dan ook plaatsvinden ter hoogte van Prinses Christinalaan 120. Hiertoe wordt de buitenruimte op het deel van de Prinses Christinalaan, gelegen tussen de aansluiting met de Kuyperlaan en de Karel Doormanlaan aangepast.
  • I.
    De herinrichting van het deel van de Prinses Christinalaan tussen de Kuyperlaan en de Karel Doormanlaan heeft tot gevolg dat de afwikkeling van verkeer over twee gescheiden rijbanen plaatsvindt, waar dit voorheen over één rijbaan werd afgewikkeld. Door de aanleg van een nieuwe middenberm, met uitbreiding van parkeerplaatsen, worden de twee weghelften van elkaar gescheiden. Door een verplichte rijrichting in te stellen aan weerszijden van de nieuwe middenberm worden de verschillende verkeersstromen op een veilige wijze afgewikkeld.
  • II.
    Aan de overzijde van Prinses Christinalaan 120 (ingang van Het Duet), wordt de parkeergelegenheid uitgebreid. Om een veilige oversteek te creëeren tussen de ingang van Het Duet en de parkeergelegenheid worden twee zebrapaden aangelegd.
  • III.
    Aan de zijde direct voor de ingang tot Het Duet worden zogeheten "kiss & ride-stroken" aangelegd. Ouders/verzorgers van kinderen van Het Duet hebben hier de gelegenheid om op schooldagen (maandag t/m vrijdag) tussen 07.00 en 16.00 uur hun kinderen per auto af te zetten zonder hiermee het doorgaande verkeer te belemmeren. Buiten deze tijden om zijn de kiss & ride-stroken als reguliere parkeerplaatsen te gebruiken.
Belangenafweging
Voor de bouw van "Het Duet" is een bestemingsplanprocedure gevoerd waarbij bewoners en ondernemers in de omgeving van de nieuwbouwlocatie de gelegenheid hebben gehad om te reageren. In het ontwerp van de buitenruimte rondom het nieuwe gebouw is rekening gehouden met de veranderde verkeersstromen ten behoeve van de school in relatie tot de daar al gevestigde ondernemers. Dit heeft geleid tot de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen. Door de kiss & ride-stroken alleen tijdens schooldagen van 07.00 tot 16.00 uur in te stellen is rekening gehouden met de parkeerdruk voor de omgeving van de school en de daar gevestigde ondernemers en bewoners.
Besluiten
  • 1.
    Een eenrichtingsweg in te stellen op de Prinses Christinalaan bij de aansluitingen met de Karel Doormanlaan en de Kuyperlaan door het plaatsen van de borden C2 en C3, van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 41.721.05.
  • 2.
    Twee voetgangersoversteekplaatsen aan te wijzen, als bedoeld in artikel 49, lid 2 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, ter hoogte van de Prinses Christinalaan 120, conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 41.721.05.
  • 3.
    Op het noord-oostelijk gelegen deel van de Prinses Christinalaan, tussen de aansluitingen met Karel Doormanlaan en de Kuyperlaan, twee kiss & ride-stroken aan te wijzen door het plaatsen van het bord E04, van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, met onderbord "alleen in- en uitstappen passagiers van ma t/m vrij tussen 07.00 en 16.00 uur", conform de bij dit besluit behorende tekening met nummer 41.721.05.
 
Uithoorn, 16 december 2014
namens deze,
 
 
 
wethouder M.D. Polak
portefeuillehouder Verkeer
 
MEDEDELINGEN
Bezwaar
Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:
  • 1.
    naam en adres,
  • 2.
    datum bezwaarschrift,
  • 3.
    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,
  • 4.
    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,
  • 5.
    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,
  • 6.
    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.
 
 
Naar boven