Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 inzake het vaststellen van het verkeersbesluit van het Ambachtsplein te Hazerswoude-Dorp.
Logo Alphen aan den Rijn
Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
daartoe bevoegd op grond van:
  • -
    Artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994
  • -
    En besluit waarbij die bevoegdheid is gemandateerd,
De teamleider beleid en regie, afdeling beheer openbare ruimte.
Gehoord de verkeersadviseur van de Politie Den Haag op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW).
Gelet op hetgeen ten aanzien hiervan overigens is bepaald in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegbeheer, alsmede op de bepalingen van de Algemene Wet Bestuursrecht.
Gelet voorts op het gegeven dat de in dit besluit aan de orde komende overige wegen straten of parkeervoorzieningen openbaar in de zin van de Wegenwet zijn en binnen de bebouwde kom van Alphen aan den Rijn als bedoeld in artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 liggen.
Besluit:
  • -
    Door het plaatsen van de borden G05 op de hoek van het Ambachtsplein en de Ridder van Montfoortlaan aan de linkerzijde van de rijbaan en op de hoek van het Ambachtsplein en de Dorpsstraat aan de rechterzijde van de rijbaan, te regelen dat de snelheid op het Ambachtsplein 15 km/u wordt en er enkel in de daarvoor aangewezen parkeervakken wordt geparkeerd. Deze parkeervakken worden aangegeven met een p-tegel.
  • -
    Door het plaatsen van de borden A0130ZB wordt vanaf het Ambachtsplein aan weerszijden de snelheid aangegeven op de Ridder van Montfoortlaan en de Dorpsstraat.
  • -
    Door het plaatsen van de borden C1 met onderborden wordt een gesloten verklaring voor alle bestuurders opgelegd enkel geldig op vrijdag tussen 08.00 en 18.00 h.
  • -
    Het realiseren van kort parkeervoorzieningen door middel van het instellen van een parkeerschijfzone geldig voor de duur van maximaal 2 uur met de borden: E10 en E11 met onderbord waarop vermeld wordt dat dit kortparkeerregime enkel geldt van ma – za van 9.00 tot 17.00h. Op het Ambachtsplein worden 13 parkeervakken aangegeven die binnen deze zone vallen, door middel van een p-tegel en een blauwe streep.
  • -
    Door het plaatsen van een bord E06 op de meest linkse parkeerplaats voor huisnummer 18, wordt een algemene gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd. Het vak wordt aangegeven met een kruis.
  • -
    Door het plaatsen van een bord E06 met onderbord: alleen op vrijdag tussen 08.00 en 18.00h i.v.m. de weekmarkt blijft ook tijdens markttijden een gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar. Dit komt te staan voor de huisnummer 8. Voor de rest van de week is dit een algemene parkeerplaats. Het vak wordt aangegeven met een kruis.
Aanleiding en bestaande situatie:
  • -
    Het Ambachtsplein is verouderd en toe aan een reconstructie. Bij de voorbereiding van de reconstructie is kritisch gekeken naar de verkeerssituatie en in overleg met de belanghebbenden is er besloten om een aantal wijzigingen door te voeren.
  • -
    Op dit moment is er op vrijdag een parkeerverbod voor beide ingangen van het Ambachtsplein tussen 08.00-18.00. Dit parkeerverbod geldt ook voor de parkeervakken.
  • -
    Er wordt geen snelheid aangegeven. Maar in de omliggende straten geldt een snelheid van 30 km/u, dus op het Ambachtsplein geldt ook een snelheid van 30 km/u.
  • -
    Daarnaast zijn er parkeervlakken aangegeven waarbij vele bestuurders buiten de parkeervakken staan waarop niet kan worden gehandhaafd omdat het gebied is aangegeven als 30 km.
  • -
    Ter hoogte van de Ridder Montfoortlaan en de Dorpsstraat is een uitritconstructie.
  • -
    Op de hoek van de kruising Dorpsstraat/Ambachtsplein staat een algemene gehandicaptenparkeerplaats E4 en een parkeerbord E1.
  • -
    Er geldt op dit moment geen parkeerbeperking.
Verkeerskundige aspecten:
  • -
    Op dit moment is het Ambachtsplein als parkeerplaats aangewezen. Hier is dus niets vermeld over de snelheid. Wel zijn de vakken aangegeven met parkeertegels. Door het plaatsen van de borden G05 wordt aangegeven dat het een verblijfsgebied is, waarbij er enkel geparkeerd kan worden binnen de door een p-tegel aangegeven vakken. Door het aangeven van een woonerf kan eenvoudig op fout parkeren worden gehandhaafd.
  • -
    Door het plaatsen van de borden A0130ZB wordt het begin van een 30 km/u zone aangegeven, waardoor het woonerf vervalt. Deze 30 km/u zone is heel Hazerswoude-Dorp geldig.
  • -
    Door het plaatsen van de borden C1 met onderbord: i.v.m. weekmarkt op vrijdag niet parkeren tussen 08.00 en 18.00 h wordt een geslotenverklaring voor bestuurder gerealiseerd tijdens de markttijden. Tijdens markttijden wordt het Ambachtsplein fysiek afgesloten door middel van hekken. Het is niet wenselijk dat er tussen deze tijden geparkeerd wordt.
  • -
    Een gedeelte van de parkeervakken wordt aangemerkt voor kort parkeren door middel van een parkeerschijfzone. Enkel de vakken die met een blauwe streep zijn aangegeven vallen daadwerkelijk binnen deze zone. Er is op het Ambachtsplein een combinatie van functies. Immers er zijn bewoners die lang willen parkeren en winkelbezoekers die korter willen parkeren. Voor beide gebruikers is er specifieke parkeergelegenheid. De kort parkeerzone geldt alleen tijdens openingstijden van de winkels zodat na sluitingstijd het plein in zijn geheel beschikbaar is als parkeergelegenheid voor de bewoners.
  • -
    Er wordt voor huisnummer 18 een algemene gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd, omdat deze plek het dichtstbij de winkels is. Er wordt voor huisnummer 8 een extra gehandicaptenparkeerplaats gerealiseerd die tijdens de markttijden geldt. Deze is op dat moment het dichtstbij de winkels gelegen.
Zorgvuldigheid:
  • -
    Er heeft een communicatieproces plaatsgevonden met de bewoners en de ondernemers en zij hebben tijdens dit proces aangegeven met deze maatregelen in te stemmen;
  • -
    Die besluiten zijn bovendien voorbereid en behandeld door personen die door hun deskundigheid een goed oordeel ter zake kunnen geven;
  • -
    Die personen beschikken – vanwege hun plaatselijke bekendheid, al dan niet aangevuld met visuele waarnemingen ter plaatse – mede over de nodige kennis omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen;
  • -
    Die personen hebben op grond van de bedoelde expertise geadviseerd de hiervoor beschreven besluiten te nemen;
  • -
    Met de plaatsgevonden voorbereiding is gehandeld overeenkomstig de zorgvuldigheidsnorm die in artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd;
Belangen:
  • -
    Bij de afweging van de belangen geldt als zwaarstwegend belang de noodzaak te voorkomen dat op de in sub 1 genoemde parkeervakken, die bedoeld zijn voor winkelbezoek, langdurig voertuigen van bijvoorbeeld werknemers of bewoners worden geparkeerd;
  • -
    Omdat op grotere loopafstand van de woningen en voorzieningen voldoende parkeergelegenheid voor langduriger parkeren aanwezig is, kan gevoeglijk worden gesteld, dat met de beschreven besluiten geen sprake is van besluiten met onevenredig nadelige gevolgen als bedoeld in artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht.
29 oktober 2014
Namens het college van burgemeester en wethouders,
De teamleider Beheer Openbare Ruimte, beleid en regie,
Ronald de Jong
N.B.
Rechtsbescherming.
Tegen verkeersbesluiten staat voor een belanghebbende op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid open om binnen 6 weken een bezwaarschrift in te dienen. Dit kan bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn, postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. Voorts kan tegen zo’n besluit een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag (sector Bestuursrecht) Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend.
Naar boven