Parkeerterrein P3 Zomerdijk, Vianen
Logo Vianen
Het college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Vianen;
 
OVERWEGENDE:
 
Beschrijving van het gebied en achtergrond
 
De Zomerdijk is in Vianen gelegen, aan de noordrand van de binnenstad, aangrenzend aan de Buitenstad.
 
Eind 2014 is aan de Zomerdijk een nieuw parkeerterrein van 60 parkeerplekken aangelegd.
 
Beheer en onderhoud
 
Het betreffende gebied is gelegen binnen de bebouwde kom en in beheer bij de gemeente Vianen. Het betreft een weg zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994. De gemeente is derhalve bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten ten aanzien van deze wegen.
 
Functie van de weg
 
Het gebied is gelegen in de bebouwde kom van Vianen en heeft de functie van “erftoegangsweg”.
 
Het nieuwe parkeerterrein aan de Zomerdijk is ontworpen om gebruikt te worden door personenauto’s. De parkeervakken zijn hier op ontworpen en zijn voorzien van een halfopen verharding vanwege de landschappelijke inpassing in de uiterwaarden.
 
Er zijn geen bruikbare bermen op of langs het parkeerterrein. Het parkeerterrein ligt op een verhoging; om het parkeerterrein ligt een snel aflopend talud waardoor aan de randen niet geparkeerd kan worden. Op het parkeerterrein zelf liggen slechts boomvakken van een beperkte omvang; de rest van de ruimte is opgevuld met parkeervakken.
 
Beschrijving weggedrag
 
Als het parkeerterrein niet met een geldig verkeersbord wordt aangeduid als parkeerterrein voor uitsluitend personenauto’s, is de kans aanzienlijk dat hier ook vrachtwagens en grotere bestelbussen worden geparkeerd. Het is namelijk bekend dat er een latente vraag is naar parkeerruimte voor vrachtwagens.
 
Gevolgen van het huidige weggedrag
 
Om het parkeerterrein in goede staat te houden en de bruikbaarheid ervan te garanderen is het van belang dat hier geen vrachtwagens parkeren. Vrachtwagens zouden namelijk onevenredig veel ruimte op het parkeerterrein gebruiken en/of de doorgang op het parkeerterrein kunnen belemmeren. Daarnaast is het parkeerterrein qua funderingsopbouw niet ontworpen om door vrachtwagens gebruikt te worden.
 
 
De gewenste maatregelen
 
Om het parkeerterrein in goede staat te houden en te garanderen dat het terrein bruikbaar blijft voor het doel waarvoor het is aangelegd, moet het parkeerterrein worden aangeduid als parkeerterrein voor personenauto’s, wat kan gebeuren met het bord E8 uit Bijlage I uit Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990.
 
Voor de vindbaarheid van het parkeerterrein wordt het terrein aangeduid als P3. Dit komt terug op de parkeerverwijsborden die op verschillende plekken langs de hoofdwegen staan. Ter plekke kan dit aangeduid worden met een onderbord met de tekst “P3” onder het genoemde verkeersbord E8.
 
Wettelijke belangen
 
Deze maatregel worden genomen in het belang van:
het verzekeren van de veiligheid op de weg, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);
het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, zoals genoemd in artikel 2, lid 1, sub c van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994).  
Horen betrokken en afweging belangen  
 
Er is overleg gepleegd met de afdeling Verkeer van de Politie Midden Nederland, West-Utrecht. De verkeerscoördinator heeft namens de Korpschef positief geadviseerd.  
Legitimiteit  
 
Artikel 15 en artikel 18, eerste lid, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn van toepassing, alsmede artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer.  
BESLUITEN HET VOLGENDE:  
 
I.
Het aanduiden van een parkeerterrein voor personenauto’s op het nieuwe parkeerterrein P3 aan de Zomerdijk, door het plaatsen van de verkeersborden type E8 (parkeerterrein personenauto’s) uit Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 met een onderbord met de tekst “P3”, zoals aangegeven op de plattegrond in Bijlage 1;
 
II.
Dit besluit wordt ter openbare kennis gebracht door vermelding op de website van de Staatscourant, in het plaatselijke weekblad Het Kontakt.
 
III.
Afschrift van dit besluit wordt gezonden aan:
Politie Vianen;
H&V/BOAS
tadswerf / TB;
OW/JvW
ROeP / HB;     
Bijlagen bij dit besluit: - Bijlage 1: Plattegrond    
 
Het college van burgemeester en wethouders van Vianen,  
Namens deze,      
Drs. I. (Ilse) Ponsen
Coördinator Team Ruimtelijke ordening en Projecten  
 
Verzonden op: 12 december 2014
 
Bezwaarschrift
Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u binnen zes weken bezwaar maken. De termijn van zes weken start op de verzenddatum van deze brief. U kunt het bezwaarschrift opsturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vianen, Postbus 46, 4130 EA Vianen. Hier zijn geen kosten aan verbonden.  
In het bezwaarschrift moet u de volgende gegevens vermelden: uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent en zo mogelijk een kopie van dit besluit en de redenen waarom u een bezwaar indient. U sluit uw bezwaarschrift af met uw handtekening.  
Is er sprake van een spoedeisend belang dan kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de Rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorzieningen, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Hier zijn wel kosten aan verbonden (griffierechten). Voor de hoogte van deze griffierechten kunt u contact opnemen met de rechtbank (T: 030-2233000).
 
Naar boven