Verordening tot opheffing van het Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren

Het bestuur van het Productschap Vee en Vlees in zijn vergadering van 26 november 2014 en het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren in zijn vergadering van 27 november 2014,

Gelet op de artikelen 109 tot en met 114 van de Wet op de bedrijfsorganisatie en de artikelen 21, eerste lid, en 22, eerste en tweede lid, van de Instellingsverordening Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren 1992,

Gezien het wetsvoorstel voor de Wet opheffing bedrijfslichamen,

Besluiten:

Artikel 1

Het Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren, als bedoeld in de Instellingsverordening Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren 1992, wordt opgeheven.

Artikel 2

De rechten, lasten en verplichtingen van het gemeenschappelijk secretariaat ten opzichte van het personeel gaan over op het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Pluimvee en Eieren in een verhouding als vastgesteld in de opheffingsbegroting 2014 GS PVE.

Artikel 3

Als gemeenschappelijke liquidateur als bedoeld in artikel 22, tweede lid, van de Instellingsverordening Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren 1992, wordt benoemd de Minister van Economische Zaken.

Artikel 4

Deze Verordening wordt gepubliceerd in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en de Staatscourant en treedt in werking op 31 december 2014.

Zoetermeer, 27 november 2014

Productschap Vee en Vlees J.J. Atsma voorzitter

B.M. Dellaert Secretaris

Productschap Pluimvee en Eieren B.J. Krouwel voorzitter

B.M. Dellaert secretaris

TOELICHTING BIJ DE VERORDENING TOT OPHEFFING VAN HET GEMEENSCHAPPELIJK SECRETARIAAT PRODUKTSCHAPPEN VEE, VLEES EN EIEREN

In het regeerakkoord van het kabinet Rutte II is bepaald dat de product- en bedrijfschappen worden opgeheven. Dit zal geschieden met de voorgestelde Wet opheffing bedrijfslichamen, die – naar verwachting – op 1 januari 2015 in werking treedt.

Met het oog op de aanstaande opheffing van de productschappen kan ook de gemeenschappelijke voorziening ingesteld door het Productschap Pluimvee en Eieren en het Productschap Vee en Vlees worden opgeheven. Deze gemeenschappelijke voorziening, het Gemeenschappelijk Secretariaat van de Produktschappen Vee, Vlees en Eieren (hierna: GS PVE) was in 1992 ingesteld ter gemeenschappelijke behartiging van belangen van deze twee bedrijfslichamen. Met onderhavige verordening wordt invulling gegeven aan de artikelen 21, eerste lid, en 22, eerste en tweede lid, van de Instellingsverordening Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren 1992. Onderhavige verordening voorziet allereerst in de opheffing van het GS PVE. Bij afzonderlijk besluit van het GS PVE wordt de opheffingsbegroting 2014 van het GS PVE vastgesteld. De rechten, lasten en verplichtingen van het gemeenschappelijk secretariaat ten opzichte van het personeel gaan over op het Productschap Vee en Vlees en het Productschap Pluimvee en Eieren in de verhouding als vastgesteld in deze opheffingsbegroting. Bij de liquidatie overblijvende gelden en andere vermogensbestanddelen worden uiteindelijk verdeeld over de instellende lichamen conform de maatstaf van de in de opheffingsbegroting vastgestelde verhouding. De liquidateur zal onder meer belast zijn met het beheer van lopende zaken, archiefbescheiden en financiële stukken. Gelet op artikel 22, tweede lid, van de Instellingsverordening Gemeenschappelijk Secretariaat Produktschappen Vee, Vlees en Eieren 1992 is bij afzonderlijk besluit de Minister van Economische Zaken als gemeenschappelijk liquidateur benoemd. Dit is in lijn met de taken van vereffening waarmee de Minister van Economische Zaken wordt belast uit hoofde van de opheffing van de bedrijfslichamen.

Deze opheffingsverordening is onderworpen aan de goedkeuring van de Sociaal-Economische Raad. Het besluit wordt met toelichting in het Verordeningenblad Bedrijfsorganisatie en de Staatscourant gepubliceerd.

Productschap Vee en Vlees J.J. Atsma voorzitter

B.M. Dellaert Secretaris

Productschap Pluimvee en Eieren B.J. Krouwel voorzitter

B.M. Dellaert secretaris

Naar boven