Nijkerk- Verkeersbesluit parkeerverbod Frieswijkstraat
Logo Nijkerk
 
Onderwerp: Instellen parkeerschijfzone parkeerterrein Frieswijkstraat
Ontwerpbesluit:
Het college van Burgemeester en Wethouders besluit:
•een parkeerschijfzone in te stellen op het parkeerterrein Frieswijkstraat bij de bibliotheek/UVV, voor alle aanwezige parkeerplaatsen en de vijf langsparkeerplaatsen aan de Frieswijkstraat ter hoogte van de bibliotheek, met een maximum parkeerduur van 3 uur, geldend van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot en met 18.00 uur en vrijdag 09:00 tot en met 21:00 uur door middel van het plaatsen van borden volgens model E10 en E11 van bijlage 1 van het RVV 1990, met onderborden volgens model OB206p met de tekst “ma t/m za 9-18h,vr 9-21h”.
Inleiding
Op het parkeerterrein aan de Frieswijkstraat zijn parkeerplaatsen aanwezig, waar op dit moment een betaald parkeerregime van kracht is met een zeer laag tarief en een maximale parkeerduur van 4 uur. Daarnaast zijn er langsparkeerplaatsen aan de Frieswijkstraat welke voornamelijk door langparkeerders (werkenden en bezoekers uit de binnenstad) worden gebruikt.
Bij het instellen van betaald parkeren in 1993 is er destijds gekozen voor het betaald parkeren omdat er op dat moment naast het betaald parkeren geen parkeerschijfzones voorkwamen in Nijkerk.
Deze situatie is inmiddels veranderd en naast het betaald parkeren zijn er zowel in Nijkerk als Hoevelaken op meerdere locaties in de centra parkeerschijfzones ingesteld.
Met het wijzigen van de parkeerreguleringsvorm van betaald parkeren naar parkeerschijfzone wordt er een goed alternatief geboden voor kort parkeerders van de bibliotheek en het UVV.
Beoogd effect
Met het instellen van een parkeerschijfzone wordt beoogd om het kort parkeren te bevorderen
Van toepassing zijnde wet- en regelgeving:
  • Artikel 2, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake Wegverkeer
  • Artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Het besluit van oktober 2010 waarin het nemen van verkeersbesluiten is gemandateerd aan de heer H. Kasteel;
Argumenten
Maximale parkeerduur betaald parkeren in centrum wordt afgeschaft
Het betaald parkeren in het centrum wordt na invoering van het nieuwe parkeerbeleid vereenvoudigd. De maximale parkeerduur komt te vervallen en er komt één tarief voor alle betaald parkeerplaatsen. Het betaald parkeren bij de bibliotheek en het UVV valt onder het betaald parkeer regime van het centrum. Dit betekent dat ook hier de maximale parkeertijd komt te vervallen. Een blauwe zone is voor deze specifieke situatie waarbij het voornamelijk gaat om het weren van langparkeerders in verband met de activiteiten ter plaatse een betere reguleringsvorm.
Blauwe zone bevordert parkeren voor bezoekers van de bibliotheek en het UVV .
Met behulp van een parkeerschijfzone worden er parkeerplaatsen gereserveerd voor kort parkeren. De beschikbare parkeercapaciteit wordt hierdoor efficiënter gebruikt: meerdere keren kort parkeren tegenover één keer lang parkeren.
In de huidige situatie blijkt dat er behoefte is voor meer kortparkeermogelijkheden en deze zal in de toekomst alleen maar toenemen door uitbreiding van activiteiten van het UVV. In de Frieswijkstraat ter hoogte van de bibliotheek zijn vijf langsparkeerplaatsen gesitueerd, welke voornamelijk door langparkeerders (werkenden en bezoekers uit de binnenstad) worden gebruikt. Met het instellen van een parkeerschijfzone vervallen deze parkeerplaatsen ook ten gunste van het kort parkeren.
Maatregelen zijn overlegd met politie
De situatie is besproken is met de unit Verkeer van de politie Gelderland Midden en met de gebiedsgebonden politiefunctionaris. Deze stemmen in met de maatregel en ondersteunen de maatregel op voorwaarde dat er een duidelijke vak aanduiding wordt aangebracht.
Maatregelen zijn overlegd met UVV en Bibliotheek
De situatie is besproken is met de UVV en de Bibliotheek. Deze stemmen in met de maatregel en ondersteunen de maatregel.
Gemeente is wegbeheerder
De in dit besluit genoemde weg is in beheer en onderhoud bij de gemeente Nijkerk.
Uitvoering
Uitvoering zal begin januari 2015 plaatsvinden door het plaatsen van borden volgens model E10 en E11 van bijlage 1 van het RVV 1990, met onderborden volgens model OB206p met de tekst “ma t/m za 9-18h,vr 9-21h” en het aanbrengen van blauwe markering ter plaatse van de parkeervakken.
Naar boven