Kennisgeving ontwerptracébesluit Spooruitbreiding Utrecht Centraal – Leidsche Rijn

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs het ontwerptracébesluit Spooruitbreiding Utrecht Centraal – Leidsche Rijn ondertekend. Van 18 december 2014 tot en met 28 januari 2015 ligt het ontwerptracébesluit conform de zienswijzenprocedure overeenkomstig de Tracéwet ter inzage. Op grond daarvan kunt u in deze periode kennis nemen van en uw zienswijze kenbaar maken over de inhoud van het ontwerptracébesluit.Overzichtkaartje van de situatie

Overzichtkaartje van de situatie

Achtergrondinformatie

Om de capaciteit van het spoor rond Utrecht te verbeteren zijn de afgelopen jaren een aantal spoorlijnen uitgebreid, dit in het kader van ‘Randstadspoor’. Het sluitstuk hiervan is de spooruitbreiding Utrecht Centraal – Leidsche Rijn. Het doel van het project is de uitbreiding van twee naar vier sporen tussen Utrecht Centraal en Leidsche Rijn.

Het tracé Utrecht – Woerden zal met deze uitbreiding over de hele lengte viersporig zijn en niet langer in capaciteit worden beperkt door een tweesporig deel.

Het ontwerptracébesluit

Het project Spooruitbreiding Utrecht Centraal – Leidsche Rijn omvat de volgende belangrijke fysieke aanpassingen:

  • De realisatie van twee nieuwe geëlektrificeerde sporen over een lengte van ongeveer 2 kilometer.

  • Het aanpassen van de bestaande sporen.

  • Het verlengen van het bestaande viaduct over de Cartesiusweg / Thomas à Kempisweg.

  • Het realiseren van een nieuw viaduct over de Cartesiusweg / Thomas à Kempisweg direct aansluitende aan het bestaande verlengde viaduct.

  • Het aanpassen van de bestaande 2-sporige spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

  • Het realiseren van een nieuwe 2-sporige spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal.

U mag uw mening geven

U kunt uw zienswijze geven over het plan. In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van het ontwerptracébesluit en de onderliggende stukken. Een vormvrije mer-beoordeling maakt onderdeel uit van de onderliggende stukken. Het wordt op prijs gesteld wanneer u aan kunt geven op welk deel van het plan u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in het ontwerptracébesluit?

  • Zijn er zaken of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, hoe?

Hoe kunt u reageren?

Van 18 december 2014 tot en met 28 januari 2015 kunt u uw zienswijze geven. Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan via het zienswijzenformulier op www.platformparticipatie.nl.

U kunt ons ook schrijven: Directie Participatie, o.v.v. Spooruitbreiding Utrecht Centraal – Leidsche Rijn, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag.

Zodra de schriftelijk ingediende zienswijze is ontvangen, verstuurt de directie Participatie u een schriftelijke ontvangstbevestiging.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan door tijdens kantooruren te bellen naar de Directie Participatie, telefoonnummer 070 – 456 95 50.

Alleen belanghebbenden die ook een zienswijze op het ontwerptracébesluit hebben ingediend kunnen later bij het tracébesluit in beroep gaan bij de Raad van State.

De door u ingebrachte zienswijze wordt binnen 5 werkdagen onverkort toegevoegd aan de ter inzage gelegde stukken bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het ontwerptracébesluit en de onderliggende stukken kunt u tijdens kantooruren inzien op de volgende locaties:

  • Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Koningskade 4, 2596 AA Den Haag.

  • Het stadskantoor van gemeente Utrecht, Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht.

  • Het provinciehuis van de provincie Utrecht, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht.

Let op: Check voor actuele openingstijden tijdens de kerstvakantie de website van de betreffende locatie.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over het ontwerptracébesluit is beschikbaar op

www.platformparticipatie nl/spooruitbreiding-utrechtcs. Hier vindt u onder andere alle documenten van het ontwerptracébesluit. Voor meer informatie kunt u ook terecht op de website van het project: www.prorail.nl/utrecht.

Informatiebijeenkomst

Op donderdag 15 januari 2015 wordt voor belangstellenden een inloopavond georganiseerd. Tijdens deze avond kunt u het ontwerptracébesluit inzien en mondeling vragen stellen aan de aanwezige deskundigen. Inloopavond: 15 januari, van 19.00 uur tot 21.00 uur. Locatie: Majella Centrum, Vleutenseweg 494, Utrecht. Het is een inloopavond, dus u kunt binnenlopen wanneer u wilt. Er wordt geen presentatie gegeven.

Vragen?

Voor vragen over de procedure en het indienen van een zienswijze kunt u contact opnemen met de Directie Participatie, telefoonnummer 070 – 456 89 99. Voor vragen over de inhoud van het ontwerptracébesluit kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekscontacten van ProRail via 0800 – 7767 245 of het contactformulier op de website invullen (www.prorail.nl/contact). Of kijk op www.prorail.nl/utrecht.

Naar boven