Verkeersbesluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Castricum d.d.
Logo Castricum
12 december 2014
Betreft: Het opheffen van een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken en het realiseren van vier algemene gehandicaptenparkeerplaatsen langs de Santmark te Castricum.
Inleiding
De bewoner, wonende op Santmark 609, kern Castricum, heeft verzocht om de voor hem gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats op te heffen.
In zorginstelling De Santmark wonen veel houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Gemeentelijk beleid is om bij zorginstellingen geen gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken, maar algemene gehandicaptenparkeerplaatsen te realiseren. Hier kan zowel door bewoners als door bezoekers met een geldige gehandicaptenparkeerkaart worden geparkeerd. Ter verbetering van de bereikbaarheid van deze zorginstelling worden in totaal drie nieuwe algemene gehandicaptenparkeerplaatsen gereserveerd en wordt bij opheffing van in het verleden gerealiseerde gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken deze plek omgezet in een algemene gehandicaptenparkeerplaats.
Doelstelling
Met het nemen van deze maatregel wordt de vrijheid van het verkeer zoveel mogelijk gewaarborgd (artikel 2 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994).
Wettelijk kader
De Santmark, kern Castricum is in onderhoud en beheer van de gemeente.
Het plein voor de hoofdingang is echter niet in beheer bij de gemeente, maar behoort tot het erf van de zorginstelling. In verband met de korte loopafstand naar de hoofdingang heeft de zorginstelling ingestemd met het realiseren van één algemene gehandicaptenparkeerplaats op hun grond. Omdat de gemeente Castricum het bevoegd gezag is, moet zij hiervoor het verkeersbesluit nemen.
Ingevolge artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994 geschiedt de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, krachtens een verkeersbesluit
Ingevolge artikel 15, lid 2 Wegenverkeerswet 1994 geschieden maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
In artikel 18, lid 1 aanhef en onder d, Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat verkeers-besluiten, voor zover deze betreffen het verkeer op andere wegen dan de wegen onder beheer van het Rijk, provincie en waterschap, worden genomen door de gemeenteraad of, krachtens besluit van de raad, door burgemeester en wethouders. De raad van de gemeente Castricum heeft bij besluit van 31 januari 2002 de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Het college van burgemeester en wethouders heeft bij besluit van 24 augustus 2010 de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de afdelingsmanager Wijkbeheer en Realisatie, de teamleider Civiele Werken en de beleidsmedewerkers Verkeer & Vervoer.
In artikel 18, lid 3 Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat bij algemene maatregel van bestuur regels worden vastgesteld omtrent de eisen waaraan verkeersbesluiten dienen te voldoen alsmede omtrent de totstandkoming en de inwerkingtreding van die besluiten.
Overwegende
dat in onderstaand besluit de verkeerstekens zullen worden benoemd conform artikel 96 van het R.V.V. 1990;
dat dit besluit op de voorgeschreven wijze bekend zal worden gemaakt.
Besluit
Gelet op het bepaalde in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994 en met inachtneming van de artikelen 3 en 12 van het BABW hebben burgemeester en wethouders besloten:
  • 1.
    tot het opheffen van de gehandicaptenparkeerplaats op kenteken nabij de woning Santmark 609, door middel van verwijdering van verkeersbord E6 met onderbord van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, als bedoeld in bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) en zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening.
  • 2.
    tot het realiseren van vier algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op De Santmark, kern Castricum, door middel van plaatsing van verkeersbord E6 als bedoeld in bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;
  • 3.
    tot het ter openbare kennis brengen van dit verkeersbesluit in het plaatselijke nieuws- en advertentieblad en de Staatscourant.
Castricum, 12 december 2014
Met vriendelijke groet,
namens burgemeester en wethouders van Castricum,
Ing. F.G. Post
Afdelingsmanager Civiele Werken en Verkeer
Bezwaar Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. U kunt uw bezwaarschrift niet per email indienen. Stuur uw bezwaarschrift aan het college van burgemeester en wethouders van Castricum, Postbus 1301, 1900 BH Castricum. In uw bezwaarschrift moet in ieder geval staan:
-   uw naam, adres en telefoonnummer;
-   de datum;
-   een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;
-   waarom u het niet eens bent met de beslissing;
-   uw handtekening. 
Wij vragen om uw telefoonnummer omdat we soms contact opnemen met bezwaarmakers om te bespreken wat de beste behandeling is van het bezwaarschrift.
Vraagt u zich af of een bezwaarprocedure de juiste weg is? De Bezwaarkaart van de Nationale Ombudsman kan helpen bij het maken van uw afweging. U vindt deze op de website van de Nationale Ombudsman (www.ombudsman.nl). In het zoekscherm typt u “bezwaarkaart.pdf” in.
Voorlopige voorziening
Naast het bezwaarschrift kunt u om een voorlopige voorziening vragen. Dit kunt u doen als u nadelige gevolgen van het besluit voorziet tijdens de behandelingsprocedure van uw bezwaarschrift. Voor de behandeling van dit verzoek moet u griffierecht betalen.
Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.Schriftelijk kan ook: bij de Rechtbank Noord-Holland, Sectie Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem.
Naar boven