Mededeling inzake de vaststelling van het besluit tot vaststelling van de tariefstructuren en voorwaarden als bedoeld in artikel 27, 31 en 54 van de Elektriciteitswet 1998, ACM

Zaaknummer: 14.0707.52

  • 1. Op grond van artikel 36 en 55 van de Elektriciteitswet 1998 (hierna: E-wet) stelt de Autoriteit Consument en Markt (hierna: ACM) tariefstructuren en voorwaarden vast naar aanleiding van een voorstel van de gezamenlijke netbeheerders en een representatief deel van de ondernemingen die zich bezighouden met het transporteren, leveren of meten van elektriciteit/gas. Deze ondernemingen worden daarbij statutair vertegenwoordigd door Vereniging Netbeheer Nederland (hierna: Netbeheer Nederland) en Vereniging Nederlandse EnergieData Uitwisseling (hierna: NEDU).

  • 2. De ACM heeft op 25 juni 2014 een voorstel ontvangen voor wijziging van de tariefstructuren en voorwaarden als bedoeld in artikel 27, 31 en 54 van de E-wet. Het voorstel betreft een wijziging van de Tarievencode Elektriciteit, de Informatiecode Elektriciteit en Gas, de Meetcode Elektriciteit, en de Begrippenlijst Elektriciteit, in verband met het afschaffen van het systeemdienstentarief in de E-wet per 1 januari 2015.

  • 3. ACM heeft op 7 augustus 2014 Netbeheer Nederland opgedragen het voorstel te wijzigen op grond van artikel 36, derde lid, van de E-wet en artikel 56, eerste lid, van de E-wet. Netbeheer Nederland en NEDU hebben bij brief van 17 september 2014 een gewijzigd voorstel ingediend. ACM heeft op 28 november 2014 Netbeheer Nederland opgedragen het voorstel te wijzigen op grond van artikel 36, derde lid, van de E-wet. Netbeheer Nederland heeft op 28 november 2014 een gewijzigd voorstel ingediend, dat tevens een wijziging van de Systeemcode Elektriciteit inhield. ACM is voornemens om, ingevolge artikel 36, eerste lid, van de E-wet en artikel 55 van de E-wet, de tariefstructuren en voorwaarden conform het gewijzigde voorstel te wijzigen.

  • 4. Het voorstel en de daarop betrekking hebbende stukken hebben voor een periode van vier weken vanaf 10 november 2014 ter inzage gelegen. Belanghebbenden hebben op grond van artikel 3:11 en artikel 3:15 van de Awb in deze periode de mogelijkheid gehad om hun zienswijzen op dit voorstel schriftelijk en/of mondeling naar voren te brengen. ACM heeft hierop geen zienswijzen ontvangen.

  • 5. ACM wijzigt, ingevolge artikel 36, eerste lid, van de E-wet en artikel 55 van de E-wet, de tariefstructuren en voorwaarden conform het voorstel van Netbeheer Nederland en NEDU. Het besluit treedt in werking op 1 januari 2015. Het besluit is te raadplegen op de internetpagina van ACM (www.acm.nl). Tegen dit besluit kan degene, wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen zes weken na bekendmaking bezwaar instellen bij:

    Autoriteit Consument en Markt

    Postbus 16326

    2500 BH Den Haag

Naar boven