Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit geslotenverklaring Thamerweg voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 10 ton.
Logo Uithoorn
Uithoorn, kenmerk 59183
Burgemeester en Wethouders van Uithoorn;
Formeel kader
Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
Advisering
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Motivering
Uit het oogpunt van het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade (art. 2, lid 2a Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om:
het deel van de Thamerweg gelegen tussen de aansluitingen met de Petrus Steenkampweg en de Burgemeester van Meetelenstraat gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 10 ton. Deze maatregel wordt bewerkstelligd door het plaatsen van het bord C21 (van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990).
Het blok woningen Thamerweg 3 tot en met 8 is bouwkundig in slechte conditie. Bewoners zeggen veel trillingen te voelen als gevolg van zwaar verkeer dat over de Thamerweg rijdt. Op basis daarvan is door AV Consulting B.V. een trillingsonderzoek uitgevoerd. Het hierover verschenen rapport AV. 1230 van 1 september 2014 maakt onderdeel uit van dit verkeersbesluit. Daarin wordt geconcludeerd dat als schade beperkende maatregel overwogen kan worden om een gewichtsbeperking van kracht te verklaren, waardoor het verboden is het weggedeelte voor de woningen Thamerweg 3 tot en met 8 te gebruiken door voertuigen met grote luchtbanden en zwaarder dan 10 ton.
Ondanks dat de weginrichting en de staat van de weg geen aanleiding geven om een gewichtsbeperking op te leggen, is een in het kader van het voorkomen van schade aan woning aan Thamerweg 3 t/m 8 het gewenst deze gewichtsbeperking in te stellen.
Doel
Het blok woningen Thamerweg 3 tot en met 8 is bouwkundig in slechte conditie. . De verwachting is dat binnen nu en de komende 4 jaar als gevolg van een pakket aan maatregelen, te denken valt aan renovatie of nieuwbouw, voor deze woningen een permanente oplossing wordt gevonden. Tot die tijd dient voorkomen te worden dat schade ontstaat aan deze woningen, door de door zwaar verkeer veroorzaakte trillingen. Naar aanleiding van het verrrichte trillingsonderzoek kan het instellen van een gewichtsbeperking voor voertuigen tot maximaal 10 ton. bijdragen aan het voorkomen van schadeveroorzakende trillingen.
 
Belangenafweging
Bewoners van de woningen Thamerweg 3 tot en met 8 hebben een verzoek tot het instellen van deze verkeersmaatregel ingediend. De gewichtsbeperking is alleen noodzakelijk voor het deel van de Thamerweg waaraan deze woningen zijn gelegen. Indien de gewichtsbeperking wordt ingesteld vanaf Thamerweg 8, dan kunnen voertuigen zwaarder dan 10 ton rijden op de Thamerweg in de richting van de Petrus Steenkampweg, niet meer keren nadat zij het verbodsbord bereiken. Om deze reden wordt de gewichtsbeperking al ingesteld vanaf de aansluiting met de Burgemeester van Meetelenstraat. Hierdoor ontstaat een alternatieve route voor verkeer zwaarder dan 10 ton via de Burgemeester van Meetelenstraat, Wilhelminakade, Petrus Steenkampweg. Het belang van het voorkomen van schade veroorzaakt door trillingen van voertuigen zwaarder dan 10 ton mag prevaleren boven de beperkte bereikbaarheid voor woningen en bedrijven en omrijroute voor deze voertuigen.
Besluit
Het deel van de Thamerweg gelegen tussen de aansluitingen met de Petrus Steenkampweg en de Burgemeester van Meetelenstraat tot 31 december 2018, of eerder indien de door voertuigen zwaarder dan 10 ton veroorzaakte trillingen geen schade meer kunnen toebrengen aan de woningen Thamerweg 3 tot en met 8, gesloten te verklaren voor voertuigen en samenstellen van voertuigen waarvan de totaalmassa hoger is dan 10 ton door het plaatsen van het bord C21 (van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990), conform de bij dit besluit behorende tekening.
 
Uithoorn, 25 november 2014
de secretaris,
 
 
K. de Vries
 
de burgemeester,
 
 
 
mevr. drs. D.H. Oudshoorn-Tinga
MEDEDELINGEN
Bezwaar- of beroepsclausule
Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:
1. naam en adres,
2. datum bezwaarschrift,
3. omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,
4. de reden(en) waarom u bezwaar maakt,
5. schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,
6. (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.
Naar boven