Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit geslotenverklaring Schoolstraat en deel Schans i.v.m. kerstmarkt 14 december 2014
Logo Uithoorn
Uithoorn, kenmerk: 62203
 
Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn;
Formeel kader
Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.
Advisering
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Motivering
Op 14 december 2014 vindt er een kerstmarkt in het centrum van Uithoorn plaats. Hiervoor wordt door de burgemeester van Uithoorn een vergunning verleend onder nummer 55028.
Verspreid over het Amstelplein en een deel van de Schans zullen zo'n 60 kramen opgesteld worden. Er worden zo'n 5.000 bezoekers verwacht.
Uit het oogpunt om zoveel mogelijk de veiligheid op de weg te waarborgen en weggebruikers te beschermen (art 2, lid 1 a en b Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om voertuigen van de evenementslocatie te weren en door middel van het plaatsen van het bord C1 van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990 en het plaatsen van dranghekken, de kruisingen Schoolstraat/Kaag en Schans aan de Amstelzijde gesloten te verklaren. Parkeren is tevens niet toegestaan op genoemde weggedeelten.
 
Belangenafweging
Voor het houden van dit evenement, evenals bij het verlenen van de vergunning voor dit evenement, zijn de belangen van de aanvrager van het evenement afgewogen tegen onder meer de belangen van de ondernemers die gevestigd zijn binnen het gebied waar evenement wordt gehouden. Hierbij is besloten dat het tot het te verwachten ondernemersrisico behoort dat ten behoeve van incidentele evenementen of gebeurtenissen de weg geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt voor een bepaalde tijd. De betreffende ondernemers kunnen hiermee rekening houden. Bewoners van woningen binnen het evenementsgebied kunnen hun woning bereiken, echter niet per auto of ander voertuig. Bewoners en bezoekers van het gebied zullen in de week voorafgaand aan de kerstmarkt middels bebording op de tijdelijke geslotenverklaring gewezen worden. Tijdens de kerstmarkt zullen verkeersregelaars zoveel mogelijk verkeer verwijzen naar mogelijke parkeerplaatsen in de omgeving.
 
Doel
Door de kruisingen Schoolstraat/Kaag en Schans aan de Amstelzijde gesloten te verklaren voor alle verkeer wordt de evenementslocatie waar de kerstmarkt plaatsvindt ontoegankelijk voor verkeer. De geschatte 5.000 bezoekers van de kersmarkt worden op deze manier beschermd tijdens hun bezoek aan de kramen van de kerstmarkt. Door de afsluiting met dranghekken wordt de mogelijkheid gecreëerd om de bereikbaarheid voor nooddiensten te garanderen.
 
BESLUIT
Door het plaatsen van borden C1, van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, en dranghekken op de kruisingen Schoolstraat/Kaag en Schans aan de Amstelzijde, de Schoolstraat en Schans vanaf deze kruisingen gesloten te verklaren in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee op zondag 14 december 2014 van 07.00 uur tot 19.00 uur (inclusief op- en afbouwtijd), conform de bij dit besluit behorende afbeelding.
Uithoorn, 4 december 2014

namens deze,

wethouder M.D. Polak

portefeuillehouder Verkeer

MEDEDELINGEN
Bezwaar- of beroepsclausule
Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:
  • 1.
    naam en adres,
  • 2.
    datum bezwaarschrift,
  • 3.
    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,
  • 4.
    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,
  • 5.
    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,
  • 6.
    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.
Naar boven