Logo Beemster
Besluit over MER-beoordeling, melkveebedrijf VOF Bakker, Beemster

Burgemeester en wethouders maken als bevoegd gezag, gelet op artikel 7.17, vierde lid van de Wet milieubeheer, het volgende bekend:

Op 25 augustus 2014 heeft melkveebedrijf VOF Bakker (hierna Bakker) een aanvraag bij de gemeente Beemster ingediend voor een omgevingsvergunning voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo) voor het veranderen van een melkveebedrijf aan de Middenweg 7 in Noordbeemster, kadastraal bekend als gemeente Beemster, sectie B, nummer 1499.

De aanvraag voor een omgevingsvergunning milieu is ingediend omdat het bestaande melkveebedrijf uitbreidt van ongeveer 120 naar 249 stalplaatsen waardoor de inrichting vergunningplichtig is voor het aspect “milieu”. Deze stalplaatsen zullen worden gebruikt voor het houden van 240 stuks melkrundvee (categorie A.1.17.1 Bijlage Regeling Ammoniak en veehouderij), 8 stuks vrouwelijk jongvee (categorie A.3 Bijlage Regeling Ammoniak en veehouderij), 1 fokstier (categorie A.7 Bijlage Regeling Ammoniak en veehouderij). Hiervoor geldt op grond van de Wet milieubeheer en het Besluit milieueffectrapportage 1994 (verder Besluit m.e.r.) een m.e.r.-beoordelingsplicht.

Gezien de bestaande activiteiten hebben wij de aanvraag voor het veranderen van de inrichting behandeld als een aanvraag voor het oprichten van een inrichting overeenkomstig artikel 2.1, lid 1 onder e Wabo.

In onderdeel D onder categorie 14 (Besluit m.e.r.) is bepaald voor welke, gebleken niet m.e.r.-plichtige situaties er beoordeeld dient te worden of vanwege bijzondere omstandigheden waaronder de activiteit wordt ondernomen, alsnog een milieueffectrapport noodzakelijk is. Dit geldt voor de oprichting en/of uitbreiding en/of wijziging van een inrichting voor het fokken, mesten of houden van onder andere 200 stuks melk-, kalf- of zoogkoeien ouder dan 2 jaar, 340 stuks vrouwelijk jongvee tot 2 jaar en 340 stuks melk-, kalf- en zoogkoeien ouder dan 2 jaar en vrouwelijk jongvee tot 2 jaar (Rav cat. A1, A2 en A3). In de beoogde ontwikkeling zullen maximaal 248 koeien of vrouwelijk jongvee en 1 stier worden gehouden.

Volgend uit een vergelijking tussen de beoogde veebezetting en de drempelwaarden in lijst C en D van het Besluit m.e.r. moet worden gesteld dat de gevraagde activiteiten niet voorkomen op de C-lijst van het Besluit m.e.r. Echter de activiteiten, het houden van rundvee, wordt zoals aangegeven wel genoemd in de D-lijst van het Besluit m.e.r. Het beoogde aantal dieren blijft onder de drempelwaarden van 340 stuks rundvee.

Of er sprake is van bijzondere omstandigheden die de eis van een MER rechtvaardigen is in de MER-beoordeling beschreven.

Burgemeester en wethouders hebben op 11 december 2014 besloten dat Bakker geen MER behoeft te maken, alvorens hij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor de activiteit milieu voor deze stal indient. Naar de mening van burgemeester en wethouders zijn er geen bijzondere omstandigheden aan de orde waardoor de voorgenomen activiteit belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu zou kunnen veroorzaken.

Het besluit en alle ter zake zijnde stukken liggen met ingang van 15 december 2014 gedurende zes weken (tot en met 26 januari 2015) ter inzage. U kunt de stukken tijdens de openingstijden inzien bij de informatiebalie gemeentehuis Beemster, Rijn Middelburgstraat 1 te Middenbeemster.

Dit besluit wordt aangemerkt als een beslissing inzake de procedure ter voorbereiding van een besluit (op de aanvraag om een omgevingsvergunning). Gelet op artikel 6.3 van de Algemene wet bestuursrecht, is een dergelijke beslissing niet vatbaar voor bezwaar en beroep van derde-belanghebbenden. Bezwaar tegen deze besluitvorming kan aan de orde worden gesteld in de bestemmingsplanprocedure die op deze besluitvorming volgt. Het bezwaar kan worden ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Beemster, postbus 7, 1462 ZG Middenbeemster. Omdat de gemeente Purmerend de ambtelijke werkzaamheden voor de gemeente Beemster uitvoert, kunt u voor informatie contact opnemen met het team Vergunningen van de gemeente Purmerend.

Naar boven