Verkeersbesluit instellen parkeerverbod op gedeelte Nieuweweg te Muntendam ter hoogte van de Heemtuin
Logo Menterwolde
Burgemeester en wethouders van Menterwolde:
Grondslagen:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
Overwegingen ten aanzien van het besluit:
De gemeente heeft het voornemen voor een deel van de Nieuweweg nabij de Heemtuin een parkeerverbod voor beide zijden van de weg in te stellen omdat:
  • -
    bij de Heemtuin in Muntendam regelmatig evenementen worden georganiseerd, waardoor een parkeerprobleem in de omgeving ontstaat;
  • -
    de bestaande parkeercapaciteit op het terrein van de Heemtuin beperkt is;
  • -
    er plannen zijn deze capaciteit uit te breiden;
  • -
    auto’s van bezoekers die niet op het terrein van de Heemtuin kunnen parkeren langs de Nieuweweg worden geparkeerd;
  • -
    hierdoor de doorstroming van het verkeer wordt gehinderd.
Op grond van artikel 15, eerste lid, moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod ontstaat of wordt gewijzigd.
Op grond van het bepaalde in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer kan het bevoegd gezag onder bepaalde omstandigheden tijdelijke verkeerstekens plaatsen of tijdelijke maatregelen uitvoeren. Indien de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregel van korte duur is dan vier maanden, behoeft geen verkeersbesluit te worden genomen.
Onder de gegeven omstandigheden wordt dit thans wel nodig geacht.
Motivering:
Uit het oogpunt van:
  • -
    het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • -
    het beschermen van de weggebruikers en passagiers;
  • -
    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid;
is het uit veiligheidsoverwegingen wenselijk om voor een deel van de Nieuweweg nabij de Heemtuin in beide richtingen een parkeerverbod in te stellen
Overleg
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de Politiechef van de Eenheid Noord Nederland. De Politiechef heeft bij brief van 8 oktober 2014 (kenmerk: N14.030211) positief geadviseerd over het instellen van een parkeerverbod aan beide zijden van de Nieuweweg ter hoogte van de Heemtuin.
Gelet op het besluit van 16 december 1999, nr. 15/11, van de raad van de gemeente Menterwolde, waarbij het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in hoofdstuk 2 van het BABW aan ons college is overgedragen;
BESLUITEN:
1.Aan beide zijden van de Nieuweweg ter hoogte van de Heemtuin een parkeerverbod in te stellen en dit kenbaar te maken door het plaatsen van een bord conform model E1 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990) met onderbord van waaruit begin of eind van het parkeerverbod blijkt.
1. Muntendam, 13 november 2014
Burgemeester en wethouders van Menterwolde
namens dezen,
H.Flap
Coördinator cluster Beleid
Afdeling Beleid en Samenleving
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnenzes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester en wethouders van de gemeente Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG te Muntendam.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:
  • a.
    de naam en adres van de indiener;
  • b.
    de dagtekening;
  • c.
    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
  • d.
    de gronden van het bezwaar.
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht.
Voorlopige voorziening
Indien u als belanghebbende bezwaar hebt gemaakt is – indien onverwijlde spoed dat vereist – het eveneens mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de voorzieningenrechter van rechtbank Noord-Nederland, locatie Groningen, afdeling Bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD te Groningen. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het bezwaarschrift. Tevens moet het spoedeisende belang worden aangegeven.
Naar boven