Intentieverklaring RegioBank en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties met betrekking tot leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden

Partijen:

1. De heer drs. S. A. Blok, te dezen handelend in zijn hoedanigheid van Minister voor Wonen en Rijksdienst;

2. De heer mr. J. van den Bor, te dezen handelend in zijn hoedanigheid van directievoorzitter van RegioBank N.V.,

Overwegende

  • Dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (directie Woon- en Leefomgeving) lokale partijen stimuleert en ondersteunt om, daar waar de leefbaarheid in het gedrang komt, de leefomgeving op innovatieve en economische wijze te versterken. Dat daarbij gebruik wordt gemaakt van de eigen kracht in de maatschappij, waaronder de inzet van het bedrijfsleven, de initiatieven van burgers en van de samenwerking met andere partijen.

  • Dat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (directie Woon- en Leefomgeving) provincies en regio’s faciliteert om te reageren op de gevolgen van structurele bevolkings- en huishoudensdaling danwel te anticiperen op de transitie van bevolkingsgroei naar bevolkingsdaling. Structurele krimp op regionale schaal in combinatie met ontgroening en vergrijzing zet de sociaal-economische vitaliteit van deze regio’s onder druk en kan tot verschraling van de leefbaarheid leiden. Het gaat er in deze regio’s om om de gevolgen van de transitie aan te pakken, de ongewenste effecten te beperken en kwaliteit aan het gebied toe te voegen.

  • Dat de oplossingsmogelijkheden voor leefbaarheidproblemen zich voor een belangrijk deel buiten de reikwijdte van het openbaar bestuur bevinden en dat bedrijfsleven, burgers, maatschappelijke organisaties, onderwijs- en culturele instellingen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheidsvraagstukken kunnen leveren. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties kan een actieve rol aannemen, daar waar het gaat om het verbinden van partijen.

  • Dat de aanwezigheid van een bank bijdraagt aan de leefbaarheid en lokale economie.

  • Dat er een groot aantal vestigingen van RegioBank in krimp- en anticipeergebieden gelegen is.

  • Dat samenwerking tussen lokale overheid, maatschappelijke organisaties, ondernemers en financieel dienstverleners nodig is om de lokale economie in stand te houden.

  • Dat RegioBank vanuit Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) zich o.a. richt op lokale betrokkenheid en leefbaarheid.

  • Dat RegioBank de relatie met de omgeving, buurt- en dorpsbewoners en klanten wil versterken door actief bij te dragen aan de leefbaarheid van de buurt, regio en/of het dorp waar een RegioBank-filiaal/adviseur is gevestigd.

  • Dat er nog een grote behoefte is aan persoonlijke dienstverlening en een bank in de buurt en beschikbaarheid van contant geld bijdraagt aan de lokale economie.

  • Dat RegioBank een pilot is gestart om samen met de lokale gemeenschap de geldautomaat terug te brengen in dorpen en kleine kernen in krimp- en anticipeergebieden waar deze is verdwenen of dreigt te verdwijnen. Met deze pilot wordt getracht om contant geld beschikbaar te houden en daarmee de lokale economie te ondersteunen in dorpen en kleine kernen. RegioBank zoekt samenwerking met lokale partijen, waaronder overheden en ondernemers, voor publiek private of private samenwerking om de lokale geldautomaat in stand te houden. Daarnaast beschikt ruim de helft van ca. 530 RegioBank kantoren over een kasfunctie.

  • Dat RegioBank daarnaast samen met Spar Holding een pilot is gestart om naast een geldautomaat ook een servicebalie terug te brengen in dorpen en kleine kernen.

Komen partijen het volgende overeen

  • 1. RegioBank biedt financiële educatie aan ter bevordering van de financiële weerbaarheid. Hieronder valt onder meer Eurowijs lespakketten voor de allerkleinsten en ‘bank voor de klas’.

  • 2. RegioBank heeft het online platform voordebuurt.nl opgezet, gericht op het stimuleren van kennisdeling en ervaringsuitwisseling tussen diverse verenigingen om de leefbaarheid van de buurt te versterken. Daarnaast organiseert RegioBank regionale bijeenkomsten over dit thema met als doel lokale verenigingen met elkaar in contact te brengen.

  • 3. RegioBank spant zich in om met haar dienstenaanbod de financiële zelfredzaamheid van buurtbewoners te ondersteunen.

  • 4. RegioBank spant zich in om verenigingen te ondersteunen bij het onderhouden van financiële kennis.

  • 5. RegioBank streeft naar behoud van tenminste het aantal bankvestigingen in vooraf aangewezen krimp- en anticipeergebieden. De gebieden die hiervoor als eerste in aanmerking komen worden in overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangewezen.

  • 6. RegioBank wil als kennispartner optreden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ten aanzien van financieel-economische vraagstukken in een krimp- of anticipeergebied. Dit betreft onder andere eigen marktonderzoek met betrekking tot leefbaarheid, economische ontwikkelingen in krimp- en anticipeergebieden en financiële onderwerpen die de inwoners van deze gebieden bezig houden.

  • 7. RegioBank en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties starten met twee pilots in dorpen, waar RegioBank financieel-economische expertise inzet ten behoeve van het dorp, burgerinitiatieven en wijkondernemingen. Er worden dorpen geselecteerd waar behoefte is aan en draagvlak voor een dergelijke pilot. Op basis van een evaluatie van deze pilots wordt een mogelijk vervolg bepaald.

  • 8. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zet de eigen communicatiekanalen en netwerken in om de hiergenoemde initiatieven ten behoeve van de leefbaarheid in krimp- en anticipeergebieden van RegioBank bij gemeenten onder de aandacht te brengen en partijen te verbinden.

  • 9. De minister voor Wonen en Rijksdienst zorgt voor een centraal aanspreekpunt voor RegioBank bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Directie Woon- en Leefomgeving). RegioBank zorgt voor een centraal aanspreekpunt voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/Directie Woon- en Leefomgeving bij RegioBank.

  • 10. De minister voor Wonen en Rijksdienst en de directievoorzitter van de RegioBank of hun vertegenwoordigers ontmoeten elkaar jaarlijks om te evalueren hoe de samenwerking verloopt.

  • 11. Indien één van de partijen vindt dat de uitvoering niet naar wens verloopt of door gewijzigde omstandigheden moet worden aangepast, treden partijen met elkaar in overleg. De overeenkomst is niet in rechte afdwingbaar.

  • 12. De intentieverklaring heeft een looptijd tot het einde van 2016 en zal daarna telkens voor een jaar worden verlengd, zolang beide partijen van mening zijn dat continuering van de gemaakte afspraken nodig blijft. Als beide partijen tussentijds, maar in ieder geval na de pilotperiode, van mening zijn dat continuering van de gemaakte afspraken niet langer nodig is, dan kunnen partijen in onderling overleg besluiten om de in deze intentieverklaring gemaakte afspraken niet langer te continueren.

  • 13. Deze intentieverklaring zal worden gepubliceerd in de Staatscourant.

Aldus opgemaakt en in tweevoud ondertekend te Garyp, 24 november 2014

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok

De directievoorzitter van RegioBank, J. van den Bor

Naar boven