Besluit van 25 november 2014, nr. 2014002260, tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeenten Beemster en Purmerend krachtens artikel 72a van de onteigeningswet (onteigening voor de verbreding van het gedeelte van de N244, tussen de aansluiting met de A7 en de kruising Edisonweg/Noordweg, met bijkomende werken in de gemeenten Beemster, Zeevang en Purmerend)

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge artikel 72a, eerste lid, van de onteigeningswet kan onteigening plaatsvinden onder meer voor de aanleg en verbetering van wegen, bruggen, bermen, spoorwegwerken, bermsloten en kanalen, alsmede daarop rustende zakelijke rechten. Daaronder wordt op grond van artikel 72a, tweede lid sub c, mede begrepen onteigening voor de aanleg en verbetering van de in het eerste lid bedoelde werken en rechtstreeks daaruit voortvloeiende bijkomende voorzieningen ter uitvoering van een inpassingsplan als bedoeld in artikel 3.26 van de Wet ruimtelijke ordening.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

Gedeputeerde staten van Noord-Holland (hierna: verzoeker) hebben Ons bij brief van 7 mei 2014, kenmerk 341 390/354748, verzocht, om ten name van de provincie Noord-Holland over te gaan tot het aanwijzen ter onteigening van de onroerende zaken in de gemeenten Beemster en Purmerend.

De onteigening wordt verzocht om de verbreding mogelijk te maken van de N244, vanaf de aansluiting op de rijksweg A7 (km 20.35) tot de kruising met de Edisonweg/Noordweg (km 24.30) met bijkomende werken in de gemeenten Beemster, Zeevang en Purmerend.

Planologische grondslag

De onroerende zaken waarop het verzoek betrekking heeft, liggen in de gemeenten Beemster en Purmerend. Het plan van het werk is in overeenstemming met het Inpassingsplan N244 dat op 3 februari 2014 door provinciale staten van Noord-Holland is vastgesteld. Het vastgestelde Inpassingsplan en de onderliggende stukken hebben vanaf 17 februari 2014 voor een periode van 6 weken ter inzage gelegen, in welke periode diverse beroepen zijn ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 63, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 63 van de onteigeningswet bedoelde stukken vanaf 29 juli 2014 tot en met 8 september 2014 in de gemeenten Beemster en Purmerend en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft Onze Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in het Purmerends Nieuwsblad en in de Staatscourant van 24 juli 2014, nr. 20642 en in de Uitkomst van 22 juli 2014.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

De provincie Noord-Holland werkt aan een goede bereikbaarheid van de regio rondom Purmerend. De N244 tussen de A7 en de N247 is hierin een belangrijke verbinding. De provincie Noord-Holland wil in de komende jaren de doorstroming en verkeersveiligheid op de N244 verbeteren. Momenteel bestaat de N244 tussen de A7 en de N247 grotendeels uit 2 x 1 rijstrook. Op termijn is de capaciteit van de weg onvoldoende om het groeiend aantal verkeersbewegingen te verwerken. Om deze reden hebben provinciale staten van Noord-Holland besloten de weg te verbreden naar 2x2 rijstroken. Het deeltraject “A7 – Edisonweg/Noordweg” maakt onderdeel uit van de hoofdverbinding tussen de N247 en de A7 en is het meest westelijk gelegen tracédeel.

Het deeltraject verbindt de stad Purmerend, de bestaande bedrijventerreinen de Koog, Baanstee Oost en Baanstee West, als ook het toekomstige bedrijventerrein Baanstee Noord met de A7. Het nieuwe bedrijventerrein Baanstee Noord wordt door de gemeente Purmerend momenteel ontwikkeld en bouwrijp en woonrijp gemaakt. De verbreding zorgt voor een goede verbinding van deze bedrijventerreinen met de A7, waardoor de doorstroming en de veiligheid van het verkeer op de N244 aanzienlijk wordt verbeterd. In dit traject is tevens de aansluiting van de Purmerenderweg op de N244 opgenomen. Door deze aansluiting neemt de verkeersdruk in de dorpskern Zuidoostbeemster af, waardoor de leefbaarheid verbetert. Daarnaast wordt de aansluiting van de dorpskernen gelegen binnen de gemeenten Zeevang en Beemster door deze aansluiting op de N244 en de A7 verbeterd.

Door de verbreding van de N244 worden de doorstroming, de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de omgeving verbeterd. Ook levert dit een verbetering op voor de drukke N247 en N235. Daarnaast betekent dit een stimulans voor de economische ontwikkelingen in de regio Purmerend.

De middelen voor het project verbreding N244 zijn gereserveerd in het Provinciaal Meerjarenprogramma Infrastructuur 2014-2018, dat in september 2013 door provinciale staten van Noord-Holland is vastgesteld.

Om de werken en werkzaamheden tijdig te kunnen realiseren wenst de provincie Noord-Holland de eigendom te verkrijgen, vrij van lasten en rechten, van de onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet tot overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, hebben gedeputeerde staten van Noord-Holland een verzoek ingediend tot aanwijzing ter onteigening van deze onroerende zaken, om de tijdige verwezenlijking van het plan van het werk zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat met de werkzaamheden voor de aansluiting van de N244 op de A7 wordt gestart in 2014. Voor dit deel is geen aanpassing van het bestemmingsplan nodig en de werkzaamheden zullen plaatsvinden op gronden in eigendom van de provincie Noord-Holland en van Rijkswaterstaat. Dit deel van de werkzaamheden is al aanbesteed aan een opdrachtnemer. Verwacht wordt dat alle werkzaamheden in 2017 gereed zijn en dat de weg dan in gebruik zal worden genomen. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Op 12 september is een zienswijze naar voren gebracht, gedateerd op 11 september 2014, door K. Dekker-Vink, eigenaar van de onroerende zaak met grondplannummer 2, verder te noemen: reclamante.

Naar aanleiding van deze zienswijze overwegen Wij het volgende. De termijn voor het naar voren brengen van zienswijzen ingevolge 3:16, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht bedraagt zes weken. Deze termijn vangt ingevolge het tweede lid van genoemd artikel aan met ingang van de dag waarop het ontwerpbesluit ter inzage is gelegd. Het ontwerpbesluit heeft in dit geval, samen met de onteigeningsstukken, vanaf 29 juli 2014 voor belanghebbenden ter inzage gelegen, zodat belanghebbenden tot en met 8 september 2014 de mogelijkheid hadden tot het naar keuze mondeling of schriftelijk naar voren brengen van zienswijzen. De zienswijze van reclamante is gedateerd op 11 september 2014, is op dezelfde datum verzonden en is op 12 september 2014 ingekomen. De zienswijze is derhalve niet binnen de genoemde termijn ingediend. Niet gebleken is van omstandigheden op grond waarvan de termijnoverschrijding verschoonbaar moet worden geacht, zodat de zienswijze buiten beschouwing moet worden gelaten. Ten overvloede merken Wij op dat het verzoek tot aanwijzing ter onteigening ook ambtshalve door Ons wordt beoordeeld.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het overgelegde plan van het werk niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer, de verkeersveiligheid en de verbetering van de infrastructuur noodzakelijk worden geacht dat de Provincie Noord-Holland de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van gedeputeerde staten van Noord-Holland tot het nemen van een besluit krachtens artikel 72a van de onteigeningswet toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet,

op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 21 oktober 2014, nr. RWS-2014/44172, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

gelezen het verzoek van gedeputeerde staten van Noord-Holland, bij brief van 7 mei 2014, kenmerk 341 390/354748;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 5 november 2014, no. W14.14.0389/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 20 november 2014, nr. RWS-2014/49996, Rijkswaterstaat Corporate Dienst;

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de verbreding van de N244, vanaf de aansluiting op de rijksweg A7 (km 20.35) tot de kruising met de Edisonweg/Noordweg (km 24.30), een en ander met bijkomende werken in de gemeenten Beemster, Zeevang en Purmerend, ten name van de Provincie Noord-Holland ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken in de gemeenten Beemster en Purmerend aangeduid op de grondtekeningen die ingevolge artikel 63 van de onteigeningswet in de gemeenten Beemster en Purmerend en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage hebben gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 25 november 2014

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Beemster

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

1

0

02

95

WONEN ERF-TUIN

1

97

40

D 3057

Robert Willebrord Maria Rijkenberg, gehuwd met Martha Wilhelmina Maria Boukens, Zuidoostbeemster.

                   

2

1

64

78

WONEN ERF-TUIN

1

88

70

D 3058

Kniertje Vink, Zuidoostbeemster, gehuwd met Dirk Pieter Dekker, overleden.

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Purmerend

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

3.1

0

01

56

TERREIN (GRASLAND)

0

08

95

F 938

Stichting Able, zetel: Kwadijk;

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Purmerend, zetel: Purmerend

3.2

0

07

39

         
Naar boven