Logo Ubbergen
Ontwerpbestemmingsplan en ontwerpomgevingsvergunning Thornsche Molen – Leuth, Ubbergen

Burgemeester en wethouders van Ubbergen maken bekend dat met toepassing van het coördinatiebesluit d.d. 11 september 2014 van de gemeenteraad en ten behoeve van de herbouw van de Thornsche Molen aan de Kapitteldijk te Leuth, de volgende ontwerpen ter inzage liggen:

  • Het ontwerpbestemmingsplan Thornsche Molen – Leuth

  • De ontwerpomgevingsvergunning OV-2014-090.

Inhoud plan

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning maken de herbouw mogelijk van de voormalige 15e eeuwse kokerkorenmolen aan de Kapitteldijk te Leuth, die in de Tweede Wereldoorlog is verwoest. Bij de molen wordt tevens een toeristisch overstap punt (TOP) gerealiseerd voor wandelaars en bezoekers van de Ooijpolder en De Duffelt. Hiervoor wordt een toeristisch bezoekers- en informatiecentrum met restaurant onder de molen gebouwd.

Voor de bescherming en instandhouding van de molen is in het bestemmingsplan een vrijwaringszone-molenbiotoop opgenomen die de windvang voor de molen garandeert. Binnen deze zone geldt een maximale bouwhoogte voor gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde alsmede een vergunningplicht voor het uitvoeren van een werk, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden.

Plangebied

Het perceel waarop de herbouw van de molen plaatsvindt betreft het kadastrale perceel Ooij sectie G nr. 406 aan de Kapitteldijk, ter hoogte van de splitsing Thornsestraat en Kerkdijk, een driehoekig terrein dat aan de noordzijde door de Kapitteldijk wordt begrensd en aan de zuidzijde door het fietspad dat over de watergang (De Meer) voert.

Het plangebied, dat in het bestemmingsplan is opgenomen, is echter substantieel groter

dan dit perceel, omdat bij de molen een vrijwaringszone hoort om de windvang te garanderen. Dit betreft een straal van 400 m uit het hart van de te herbouwen molen. Obstakels op meer dan 400 m van de molen worden hiervoor niet meer als hinderlijk beschouwd.

Tervisielegging en (digitaal) inzien ontwerpen

Het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpomgevingsvergunning liggen beide met de bijbehorende stukken met ingang van 12 december 2014 tot en met 22 januari 2015, gedurende 6 weken, voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis.

Let op: in verband met de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2015 zullen de stukken tot 18 december 2014 in het gemeentehuis aan de Rijksstraatweg 139 te Beek-Ubbergen en vanaf 18 december 2014 in het gemeentehuis aan het Dorpsplein 1 te Groesbeek, ter inzage liggen.

Beide ontwerpen zijn met de bijbehorende stukken ook digitaal in te zien en te downloaden op www.ubbergen.nl en vanaf 1 januari 2015 op de nieuwe website van de gemeente www.groesbeek.nl.

Het digitale ontwerpbestemmingsplan kan tevens worden geraadpleegd op de landelijke website via de volgende link: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0282.BpBuThornscheMolen-ONW1

Indienen van zienswijzen

Binnen de termijn van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan en/of de ontwerpomgevingsvergunning naar voren brengen.

Schriftelijke zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan en bij burgemeester en wethouders met betrekking tot de ontwerpomgevingsvergunning. In de zienswijze moet worden aangegeven op welk ontwerpbesluit de zienswijze betrekking heeft door vermelding van “zienswijze ontwerpbesluit” en de naam van het ontwerpbestemmingsplan en/of ontwerpomgevingsvergunning. Alle schriftelijk zienswijzen dienen te worden verstuurd naar het postadres: Postbus 20, 6560 AA Groesbeek. Er kunnen geen zienswijzen worden ingediend via de e-mail.

Degene die een mondelinge zienswijze naar voren wil brengen dient tot 18 december 2014 contact op te nemen met een medewerker van de afdeling VROM, gemeente Ubbergen en vanaf 18 december 2014 met een medewerker van de cluster Ruimte, gemeente Groesbeek, via telefoonnummer 14024.

Naar boven