Gemeente Middelburg – Verkeersbesluit – Instellen parkeerschijfzone De Ruyterstraat tussen Langevieleweg en Langevielesingel
Logo Middelburg
Zaaknummer 115176
Besluit
Burgemeester en wethouders besluiten:
    • a.
      op het gedeelte van de De Ruyterstraat tussen de aansluitingen met de Langevieleweg en de Langevielesingel, een parkeerschijfzone in te stellen van maandag tot en met zaterdag, tussen 08.00 en 20.00 uur;
    • b.
      de bewoners van dit gedeelte van de De Ruyterstraat, per adres en tegen betaling van legeskosten, in aanmerking te laten komen voor maximaal twee ontheffingen om langer dan twee uur en zonder parkeerschijf te parkeren.
Verkeerssituatie
De De Ruyterstraat is een voor het openbaar verkeer openstaande weg met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De De Ruyterstraat grenst aan de noordzijde aan de Langevielesingel en aan zuidzijde aan de Piet Heinstraat. In het tussenliggende gebied kruist de De Ruyterstraat nog een aantal andere wegen, onder meer de Langevieleweg en de Poelendaeleweg.
Verkeersprobleem
Bij besluit van 1 juli 2003 is op en rond de singels een parkeerschijfzone (ook wel blauwe zone) ingesteld, onder andere op de Vlissingsesingel en de Langevielesingel. In een parkeerschijfzone mag slechts worden geparkeerd op plaatsen die voorzien zijn van een blauwe streep. Bovendien moet op maandag tot en met zaterdag, tussen 08.00 en 20.00 uur, een duidelijk zichtbare parkeerschijf worden gebruikt waarop het tijdstip staat aangeven waarop het parkeren is begonnen, en de toegestane maximumparkeerduur van twee uur mag niet zijn verstreken. Bewoners kunnen tegen betaling van de legeskosten maximaal twee ontheffingen per adres verkrijgen van de verplichting om een parkeerschijf te gebruiken.
Door de uitbreiding van de parkeerschijfzone op de Vlissingsesingel en de Langevielesingel is de parkeerdruk in de directe omgeving toegenomen, zoals in de Vlissingse Molenstraat, de Willem Barentszstraat, de Langevieleweg, het Karel Doormanplein en de De Ruyterstraat. Bij besluiten van 9 februari 2010 (Vlissingse Molenstraat en Willem Barentszstraat), 9 maart 2010 (zuidelijk deel Karel Doormanplein), 22 februari 2011 (Langevieleweg en noordelijk deel Karel Doormanplein) en 13 mei 2014 (gedeelte van de De Ruyterstraat tussen de Poelendaeleweg en de Langevieleweg) zijn ook deze wegen toegevoegd aan de parkeerschijfzone. Hierdoor is de parkeerdruk in het gedeelte van de De Ruyterstraat tussen de Langevieleweg en de Langevielesingel toegenomen. Langparkeerders met een bestemming in de binnenstad parkeren nu in dit gedeelte van de De Ruyterstraat.
Eind augustus 2014 hebben bewoners van de De Ruyterstraat tussen de aansluitingen met de Langevieleweg en de Langevielesingel verklaard overlast te ondervinden van parkeerders buiten hun buurt. Zij hebben een handtekeningenlijst ingediend met het verzoek om ook in dit gedeelte van de De Ruyterstraat een parkeerschijfzone in te voeren. Uit de handtekeningenlijst blijkt dat 18 van de in totaal 22 huishoudens (82%) de aanvraag ondersteunen.
Doel
Met het nemen van deze verkeersmaatregel willen we voorkomen dat geparkeerde voertuigen van langparkeerders met een bestemming in de binnenstad, de parkeerfunctie voor bewoners van dit gedeelte van de De Ruyterstraat aantasten. Het voorkomen of beperken van door verkeer veroorzaakte aantasting van de functie van gebieden, is een in de wet genoemd belang dat ten grondslag kan liggen aan een verkeersbesluit.
Argumenten
Het parkeerprobleem voor bewoners in dit gedeelte van de De Ruyterstraat kan worden opgelost door in deze straat een parkeerschijfzone in te stellen.
De parkeeroverlast door langparkeerders buiten de buurt kan worden voorkomen door dit gedeelte van de De Ruyterstraat toe te voegen aan de parkeerschijfzone. Op de tijden dat de parkeerschijfzone van kracht is, mag maximaal twee uur aaneengesloten worden geparkeerd met gebruikmaking van een parkeerschijf. Langer parkeren is uitsluitend toegestaan voor houders van een parkeerontheffing voor de blauwe zone.
De aanvraag voldoet aan de criteria voor invoering van een parkeerschijfzone.
Dit gedeelte van de De Ruyterstraat grenst aan een bestaande parkeerschijfzone, de parkeerdruk is hoger dan 85% (namelijk 95%) en meer dan 75% van de bewoners is voorstander van de maatregel (namelijk 82%).
Voor langparkeren is een ontheffing vereist.
Om in de parkeerschijfzone te mogen parkeren zonder rekening te moeten houden met de maximumparkeerduur en zonder te moeten gebruikmaken van een parkeerschijf, is een ontheffing nodig. Bewoners die in de parkeerschijfzone wonen en bewoners van percelen die grenzen aan deze zone kunnen, tegen betaling van legeskosten, per adres maximaal twee ontheffingen verkrijgen.
Kanttekening
Langparkeerders wijken uit naar parkeerplaatsen in de directe omgeving.
Na uitbreiding van de parkeerschijfzone zullen langparkeerders met een bestemming in de binnenstad vermoedelijk uitwijken naar plaatsen in de omgeving waar nog wel vrij geparkeerd mag worden. Hierdoor bestaat de kans dat de parkeerdruk in de directe omgeving toeneemt, met als mogelijk gevolg dat ook de bewoners in de directe omgeving een aanvraag indienen om de parkeerschijfzone verder uit te breiden.
Uitvoering
Plaatsen zonale verkeersborden E10 en E11, en aanbrengen blauwe strepen.
De parkeerschijfzone wordt aangeduid met zonale verkeersborden E10 (parkeerschijfzone, maximaal twee uur), met onderbord “ma t/m za 8-20 h”, en E11 (einde parkeerschijfzone, maximaal 2 uur), en door het aanbrengen van een blauwe streep waarlangs mag worden geparkeerd.
Om de parkeerschijfzone uit te breiden met dit gedeelte van de De Ruyterstraat, worden de zonale verkeersborden E10 (inclusief onderbord) en E11 geplaatst ten noorden van het kruispunt Langevieleweg/De Ruyterstraat. Ten zuiden van het kruispunt Langevieleweg/Oude Koudekerkseweg/De Ruyterstraat en ten oosten van het kruispunt De Ruyterstraat/Karel Doormanplein worden deze verkeersborden verwijderd.
Verder worden blauwe strepen aangebracht langs alle parkeervakken in dit gedeelte van de De Ruyterstraat. Deze strepen geven aan waar mag worden geparkeerd.
Overleg met politie
Over deze maatregel hebben wij overleg gevoerd met de beleidsmedewerker BABW van de Politie Zeeland, die daartoe is bevoegd krachtens mandaat van de korpschef. De politie vindt de maatregel geloofwaardig en handhaafbaar, maar hanteert op het gebied van parkeerverboden een sober beleid en zal alleen bij excessen handhavend optreden.
Wettelijke bepalingen
Onder parkeren wordt verstaan het laten stilstaan van een voertuig anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.
In een parkeerschijfzone mag uitsluitend worden geparkeerd op parkeerplaatsen die als zodanig zijn aangeduid of aangegeven of op plaatsen die zijn voorzien van een blauwe streep. Motorvoertuigen op meer dan twee wielen mogen hier slechts parkeren gedurende de op het onderbord vermelde dagen of uren. Zij moeten dan wel een duidelijk zichtbare parkeerschijf gebruiken waarop het tijdstip staat aangeven waarop het parkeren is begonnen en de toegestane parkeerduur mag niet zijn verstreken.
Een zonebord geldt in een gebied dat wordt begrensd door het bord dat het begin van de zone aanduidt en door het bord dat het einde van de zone aanduidt.
Het parkeerverbod geldt niet voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen indien niet langer dan drie uren wordt geparkeerd.
De blauwe streep wordt ten minste aangebracht:
  • -
    aan een lange zijde van een parkeervak bij langsparkeren;
  • -
    aan een korte zijde van een parkeervak bij haaks of schuin parkeren;
  • -
    of langs de kant van de rijbaan waar parkeren over grotere lengte met gebruik van de parkeerschijf toegestaan is.
Wettelijke basis en bevoegdheid
Voor het plaatsen en verwijderen van de zonale verkeersborden E10 en E11, is een verkeersbesluit vereist.
Wij zijn bevoegd om dit verkeersbesluit te nemen omdat de De Ruyterstraat niet in beheer is bij het Rijk, een provincie of een waterschap.
Inwerkingtreding
Dit verkeersbesluit betreft geen infrastructurele maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte kan gebruikmaken. Het besluit treedt daarom in werking direct nadat het is bekendgemaakt.
Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders
in hun vergadering van 2 december 2014.
de secretaris, de burgemeester,
mr. A. van den Brink mr. H.M. Bergmann
Bekendmaking
Dit besluit wordt bekendgemaakt door plaatsing in de Staatscourant en door publicatie van de zakelijke inhoud in huis-aan-huisblad De Faam van 10 december 2014.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken, van 11 december 2014 tot en met 21 januari 2015, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift richt u aan: Burgemeester en wethouders van Middelburg, Postbus 6000, 4330 LA Middelburg.
In het bezwaarschrift vermeldt u uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt, de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening.
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit waartegen het is gericht.
Online bezwaar maken
Uw bezwaarschrift kunt u ook digitaal indienen. U vindt het webformulier via: www.middelburg.nl > Bestuur en organisatie > Meer... > Bezwaar tegen gemeentelijke besluiten.
Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u uw DigiD-inlogcode nodig.
Belanghebbende
U bent belanghebbende als uw belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken. Uw belang moet zich dan wel onderscheiden van de belangen van grote aantallen anderen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake als u eigenaar, huurder of gebruiker bent van een perceel in de directe omgeving van de weg waarop een besluit betrekking heeft. Bij een willekeurige verkeersdeelnemer is dat onderscheid onvoldoende aanwezig.
Een belanghebbende die redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen bezwaar heeft gemaakt, kan geen beroep instellen bij de rechtbank.
Voorlopige voorziening
Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek hiertoe richt u aan: Voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165 voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 328 voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen, stichtingen, B.V.'s).
Naar boven