Gasopslag Bergermeer, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 12 december 2014 tot en met donderdag 22 januari 2015 ligt het ontwerp van de omgevingsvergunning ter inzage voor uitbreiding van de waterinjectie in het Bergermeerreservoir. Iedereen kan reageren op dit ontwerpbesluit met een zienswijze.

Taqa Energy B.V. realiseert een ondergrondse gasopslag in het aardgasveld dat op circa 2.200 meter diepte ligt onder de Bergermeer ten westen van Alkmaar: Bergermeer Gasopslag. Deze gasopslag dient ertoe om in de winters tijdig voldoende gas te kunnen blijven leveren. Ten behoeve van het project Gasopslag Bergermeer zijn in fase 1 de benodigde uitvoeringsbesluiten en een inpassingsplan in 2011 vastgesteld. Het inpassingsplan en de uitvoeringsbesluiten zijn destijds met dezelfde procedure (rijkscoördinatieregeling) voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken. Nu wordt in de tweede fase de reeds vergunde waterinjectiecapaciteit uitgebreid.

De bovenbedoelde uitbreiding is nodig omdat Taqa Energy B.V. een toename verwacht van de waterproductie uit het Bergermeerreservoir, als gevolg van het produceren van aardgas uit de Gasopslag Bergermeer. Het gaat om water dat van nature in het reservoir aanwezig is en tijdens de productiefase van de ‘productie/injectiecyclus’ wordt meegeproduceerd.

De waterinjectiecapaciteit in het Bergermeerreservoir wordt uitgebreid naar maximaal 811 kubieke meter water per dag.

Om de uitbreiding van deze waterinjectiecapaciteit mogelijk te maken, wordt het water in een ander deel van het reservoir geïnjecteerd. Hiervoor zal vanuit de bestaande waterinjectieput (genaamd BGM-03) op een diepte van ongeveer 2.000 meter een vertakking (side track) worden geboord. Deze boring is mogelijk binnen de geldende vergunning.

Het gaat in deze tweede fase om een omgevingsvergunning die nodig is ten behoeve van het uitbreiden van de waterinjectiecapaciteit. Dit besluit wordt – omdat het benodigd is voor het project Gasopslag Bergermeer – voorbereid met de rijkscoördinatieregeling onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken.

U kunt nu reageren op het ontwerp van de omgevingsvergunning en de onderliggende stukken.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 12 december 2014 tot en met 22 januari 2015 het ontwerp van de omgevingsvergunning van deze fase 2 en de onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende locaties:

  • Balie Bouwen en Wonen van het Stadskantoor van de gemeente Alkmaar, Mallegatsplein 10, Alkmaar, T 14 072;

  • gemeentehuis van Bergen, Jan Ligthartstraat 4, Alkmaar, T (072) 888 00 00;

  • informatiecentrum van de gemeente Heiloo, Raadhuisplein 1, Heiloo, T (072) 535 66 66.

U kunt van 12 december 2014 tot en met 31 december 2014 tijdens reguliere openingstijden (op papier) het ontwerp van de omgevingsvergunning en de onderliggende stukken tevens inzien op de locatie:

  • gemeentehuis van Schermer, Noordervaart 99, Stompetoren, T (072) 503 73 20.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerpomgevingsvergunning en de andere onderliggende stukken.

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpomgevingsvergunning of op welke onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

U kunt, bijvoorbeeld, ingaan op de volgende punten:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in de ontwerpomgevingsvergunning?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van vrijdag 12 december 2014 tot en met donderdag 22 januari 2015 reageren.

Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal.

Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder Gasopslag Bergermeer. U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Gasopslag Bergermeer, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten. Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling genomen worden als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl.

De zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit.

Het besluit zal vervolgens ter inzage worden gelegd. Hierop staat beroep open.

Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Op deze website zijn ook de stukken uit fase 1 digitaal te raadplegen. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven