ontwerp-verkeersbesluit aanwijzen en inrichten van twee parkeerplaatsen ten behoeve van een oplaadpunt voor elektrische motorvoertuigen op de Plantagelaan
Logo Veenendaal
2014.0312
Gemeente Veenendaal
Aanleiding
De gemeente Veenendaal participeert in de Regio FoodValley. De Regio Food Valley heeft afspraken gemaakt met de provincie Gelderland over verbetering van de luchtkwaliteit in de regio; deze afspraken zijn vastgelegd in het NSL-programma (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit);
 
Door de Regio FoodValley en andere regio’s in de Provincie Gelderland is aan de firma Cofely Nederland een gezamenlijke concessie verleend, welke op aanvraag van elektrisch rijders laadpalen in de openbare ruimte plaatst;
 
Elektrische auto’s stoten geen CO2, NO2 en fijnstof (PM10) uit en zijn daarmee minder schadelijk voor de gezondheid, het milieu en het klimaat;
 
De landelijke overheid stimuleert elektrisch rijden door gebruikers geen wegenbelasting en BPM (Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen) te laten betalen;
 
Het is noodzakelijk dat er op openbare locaties mogelijkheden aanwezig zijn om elektrische voertuigen op te laden;
 
De aanvrager voldoet aan de in het Uitvoeringsdocument “Openbaar opladen elektrische voertuigen” opgenomen voorwaarden om in aanmerking te komen van een openbaar oplaadobject;
 
De parkeerplaatsen bij de laadpalen mogen uitsluitend gebruikt worden door ladende elektrische voertuigen (in eerste instantie 1 parkeerplaats per laadpaal, naar behoefte uit te breiden naar 2 parkeerplaatsen per laadpaal);
 
De locatie is gebaseerd op de kaart voorgenomen oplaadpunten gemeente Veenendaal, bijlage bij het uitvoeringsdocument “openbaar opladen elektrische voertuigen”.
 
Bevoegdheid:
Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders. Op 21 januari 2014 is deze bevoegdheid door het college van burgemeester en wethouders gemandateerd aan de Algemeen directeur van de gemeente Veenendaal. De Algemeen directeur heeft op 13 februari 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de Manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer ingaande 1 januari 2014.
 
De manager van de afdeling Wijk- en Stadsbeheer (WSB) heeft op 24 april 2014 deze bevoegdheid ondergemandateerd aan de teamcoördinator van het team WSB/A ingaande 1 januari 2014.
 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
 
Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:
 
 
1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
 
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.
 
BESLUIT
Op de Plantagelaan, gelegen naast Panterpad 5, een tweetal parkeerplaatsen aan te wijzen, bestemd voor het opladen van elektrische auto’s. Dit wordt aangeduid door het plaatsen van borden model E04 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeersregel 1990, voorzien van een onderbord “uitsluitend voor opladen elektrische auto’s”
 
 
Veenendaal, 2 december 2014

Namens burgemeester en wethouders,

H. ter Elst

teamcoördinator WSB/A

Mededelingen
Het ontwerp-verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage bij het omgevingsloket van het gemeentehuis. Nadere informatie kan worden verkregen bij het omgevingsloket, telefoon (0318) 538 538.
 
Uniforme openbare voorbereidingsprocedure (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).
Op dit besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van toepassing (afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht).
 
Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over dit ontwerp-verkeersbesluit kenbaar maken aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 1100, 3900 BC Veenendaal. Dit ontwerpverkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en op de gemeentepagina in de Veenendaalse krant. Indiening van een zienswijze moet plaatsvinden binnen zes weken na de dag waarop het ontwerp-verkeersbesluit is gepubliceerd.
 
In de zienswijze vermeldt u het volgende:
  • 1.
    Uw naam, adres, datum en ondertekening;
  • 2.
    Het ontwerpbesluit waarop u uw zienswijze indient. U kunt bijvoorbeeld naam, datum en kenmerk van dit besluit vermelden of een kopie meesturen;
  • 3.
    Motivering zienswijze.
 
Na de zienswijzenperiode neemt het college een definitief besluit. Dit besluit wordt gepubliceerd op de gemeentepagina. Tegen het definitieve besluit kan gedurende 6 weken beroep bij de Rechtbank Utrecht aan worden getekend.
 
Wilt u meer informatie over bezwaarmogelijkheden? Bij het omgevingsloket van de gemeente Veenendaal (Raadhuisplein 1) is de brochure "bezwaar en beroep tegen besluiten van de overheid" verkrijgbaar.
 
 
 
 
 
 
Naar boven