Verkeersbesluit Winkelcentrum Meerrijk, Kenmerk 714140
Logo Eindhoven
Het college van burgemeester en wethouders van Eindhoven neemt een verkeersbesluit voor de volgende straten:
•Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand.
Wettelijk kader
Voor de volgende inrichtingselementen in het plan is een verkeersbesluit vereist:
  • Het instellen van een voetgangerszone op Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand (winkelcentrum Meerrijk), uitgezonderd fietsers en ontheffinghouders en tussen 7:00 tot 14:00u zijn taxi’s en expeditieverkeer toegestaan;
  • Het instellen van een lastbeperking van 45 ton op Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand.
Het gemeentebestuur is bevoegd tot het nemen van dit besluit. De basis hiervoor is artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994.
De onderstaande belangen zijn de basis voor het verkeersbesluit. Zij staan in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het instandhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.
Aanleiding
Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand zijn bij de gemeente Eindhoven in beheer en maken onderdeel uit van het winkelcentrum Meerrijk. Door de aanwezigheid van winkelpanden en onderliggende parkeergarage is het noodzakelijk om verkeersmaatregelen te treffen.
Belangen a fweging
Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand maken onderdeel uit van het Winkelcentrum Meerrijk. Het is ongewenst om voertuigen door het winkelend publiek bij winkelcentrum Meerrijk te laten rijden. Hierdoor kan namelijk de veiligheid van de voetgangers niet worden gegarandeerd. Daarom geldt ter plaatse van het winkelcentrum Meerrijk een voetgangerszone, uitgezonderd fietsers.
Om te voorkomen dat de bevoorrading van de winkels wordt geblokkeerd geldt voor expeditieverkeer tussen 7h en 14h een uitzondering voor het voetgangersgebied. Deze uitzondering geldt ook voor taxiverkeer. Op deze manier kan de bevoorrading van de winkels plaatsvinden en blijven de appartementencomplexen rondom het winkelcentrum per taxi bereikbaar.
Verder is onder het winkelcentrum Meerrijk een parkeergarage gelegen. Het dak van deze parkeergarage kan echter maar een beperkte aslast verdragen. Daarom geldt op het parkeerdek een maximaal toelaatbare aslast van 45 ton. Hiermee kan schade aan de parkeergarage worden voorkomen.
Samenspraak
Alle maatregelen die betrekking hebben op het Winkelcentrum Meerrijk zijn besproken met de winkeliersvereniging. Zij hebben per brief laten weten akkoord te gaan met de voorgenomen verkeersmaatregelen bij winkelcentrum Meerrijk.
Advies politie
De politie ziet erop toe dat de verkeersregels worden nageleefd. Daarom is het plan ook met haar besproken. Zij is akkoord met dit besluit.
Besluit
Het verkeersbesluit nemen voor:
  • Het instellen van een voetgangerszone op Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand (winkelcentrum Meerrijk), uitgezonderd fietsers en ontheffinghouders en tussen 7:00 tot 14:00u zijn taxi’s en expeditieverkeer toegestaan;
  • Het instellen van een lastbeperking van 45 ton op Meerbos, Meerplein, Meerring en Meerzand.
De maatregelen zijn aangegeven op tekening Voetgangerszone en aslastbeperking Winkelcentrum Meerrijk, gedateerd op 02-12-2014.
Bezwaar
Belanghebbenden kunnen, tot uiterlijk 6 weken na publicatie van het besluit, schriftelijk bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders, Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven.
Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat ten minste:
  • de naam en het adres van de indiener
  • de dagtekening
  • een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht
  • de gronden van het bezwaar.
Het bezwaar schorst niet de werking van het besluit.
Wel kan een belanghebbende, met een spoedeisend belang, binnen dezelfde termijn een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Het verzoek om een voorlopige voorziening moet voldoen aan dezelfde eisen als een bezwaarschrift.
Eindhoven, 3 december 2014.
Hoogachtend,
namens burgemeester en wethouders van Eindhoven,
J.M.A. Splint
hoofd
Naar boven