Instellen stoepparkeren en stopverbod gedeelte Snelliusstraat zuidwestzijde
Logo Harderwijk
Corsa reg.nr.: B14.003835
 
Burgemeester en wethouders van Harderwijk zijn op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd om verkeersbesluiten te nemen.
 
Het afdelingshoofd Inrichting Openbare Ruimte is namens burgemeester en wethouders van Harderwijk bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van het mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2012, zoals is vastgesteld op 20 december 2011, onder nummer: 11.01046 en sindsdien gewijzigd.
Inleiding
Door het parkeren op de rijbaan is er op de Snelliusstraat een verkeersonveilige situatie en wordt de doorstroming van het verkeer op de Snelliusstraat belemmerd.
Fietsers moeten uitwijken en worden geconfronteerd met vrachtverkeer dat met relatief hoge rijsnelheid passeert. Geparkeerde auto’s belemmeren het zicht op het kruispunt. En door de smalle rijbaan wordt de verkeersdoorstroming gehinderd.
In de toekomst is het bedoeling om - in het kader van de revitalisering van de Snelliusstraat - meer parkeergelegenheid te creëren door het versmallen van het trottoir en de aanleg van parkeerhavens/-stroken. Om echter op korte termijn de ervaren overlast terug te dringen en de doorstroming voor vrachtwagens te bevorderen, tegelijkertijd de verkeersveiligheid voor de kwetsbare verkeersdeelnemer te verhogen, worden nu de volgende maatregelen voorgesteld.
1. Het brede trottoir (stoep) beschikbaar stellen voor stoepparkeren, zodat de rijweg voor met name vrachtwagens toegankelijker wordt.
2. Aan de zuidzijde van de straat nabij en op de kruising met de Fahrenheitstraat een stopverbod instellen.
Overwegingen ten aanzien van het besluit
Ad 1.
Het stoepparkeren kan worden gefaciliteerd door het plaatsen van verkeersbord E08b (Parkeren op de stoep met 2 wielen). Op deze wijze kan het parkeerverbod dat normaliter geldt voor het (deels) parkeren op de stoep of trottoir (deels) worden opgeheven.
 
Ad 2:
Hoewel het verboden is te parkeren binnen 5 meter van een kruispunt (artikel 24, lid 1 sub a RVV), wordt voorgesteld om een gele doorgetrokken streep aan te brengen vanaf de eerste inrit van de Snelliusstraat (zuidwestzijde) tot en met de bocht van de kruising Snelliusstraat/ Fahrenheitstraat. Een stopverbod met een gele doorgetrokken streep heeft de voorkeur boven een parkeerverbod met een gele onderbroken streep in verband met een betere handhaafbaarheid en het gegeven dat ook een kort stoppen net buiten de 5 meter lijn voor de doorstroming van het vrachtverkeer belemmerend en verkeersgevaarlijk kan zijn.
 
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
 
In artikel 12 van het BABW is limitatief opgenomen voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In Bijlage 1 van het Reglement en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) staan de verkeersborden genoemd. In dit besluit gaat het om E08b (parkeren op de stoep met 2 wielen) van Bijlage 1, Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).
 
Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer is het noodzakelijk om de voorgestelde maatregel(en) te nemen.
 
Er wordt gekozen voor stoepparkeren in combinatie met een gele doorgestrokken streep nabij het kruispunt met de Fahrenheitstraat om de overlast zoveel mogelijk te beperken zonder het parkeren op straat zo min mogelijk te belemmeren.
 
Artikel 24 van het BABW vereist dat er voor het nemen van het verkeersbesluit overleg wordt gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Noord- en Oost-Gelderland. Namens deze is er overleg gepleegd met de verkeersadviseur van de Politie NoordWest-Veluwe.
BESLUIT
Op grond van voorgaande overwegingen, besluit ik tot het instellen van:
  • 1.
    stoepparkeren, door het plaatsen van enkele verkeersborden E08b (parkeren op de stoep met 2 wielen) aan de zuidwestzijde van de Snelliusstraat, voor zover gelegen tussen de percelen 1 en 9; en
  • 2.
    een stopverbod, door het aanbrengen van een gele doorgetrokken gele streep vanaf de eerste inrit van de Snelliusstraat (zuidwestzijde) tot en met de bocht van de kruising Snelliusstraat/ Fahrenheitstraat;
conform  artikel 12 BABW, bijlage 1 van het RVV 1990 en bijgevoegde tekening.
 
Namens burgemeester en wethouders,
de heer E. Okkema,
afdelingshoofd Inrichting Openbare Ruimte
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u bij het college van burgemeester en wethouders van Harderwijk gemotiveerd bezwaar maken tegen dit besluit als u belanghebbende bent. U dient uw bezwaarschrift uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking op de elektronische Staatscourant van http://www.officielebekendmakingen.nl/ te sturen naar:
Burgemeester en wethouders gemeente Harderwijk
p/a secretariaat Bezwaarschriftencommissie
Postbus 1
3890 AA  ZEEWOLDE.
 
Het maken van bezwaar heeft geen schorsende werking (zie art. 6:16 Awb). De indiener van het bezwaar heeft echter wel de mogelijkheid om een voorlopige voorziening bij de rechtbank te vragen (bijvoorbeeld schorsing).
 
 
Naar boven