Verkeersbesluit   Onderwerp:Weversplein (Goor)Instellen blauwe zoneKenmerk: 514293 Datum: 27 november 2014 Bijlage(n):1      
Logo Hof van Twente
Aanleiding
De gemeente Hof van Twente wil de aantrekkingskracht van het centrum van Goor versterken en de ontwikkeling van het centrum stimuleren. Daarom is samen met Goor Collectief besloten een integraal Masterplan voor het centrum op te stellen. In dit plan is onder meer het instellen van een blauwe zone (maximale parkeerduur van 2 uur) op het Weversplein opgenomen.
In juni 2013 is een parkeeronderzoek gehouden in het centrum van Goor. Daaruit blijkt dat voor de parkeerterreinen De Höfte en het Weversplein er sprake is van een redelijk hoge parkeerdruk. Op het Weversplein wordt voorgesteld om voor de parkeerterreinen van zowel de Aldi, als het parkeerterrein tussen de Lidl en Albert Heijn een blauwe zone in te stellen. Buiten de blauwe zone blijven 19 parkeerplaatsen voor woningen van het Jannink.
Juridische achtergrond
In artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.
Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).
De weg waarover in dit besluit wordt besloten, is in beheer bij de gemeente Hof van Twente.
Overwegingen
Beschrijving van het gebied, weg of straat
Het Weversplein is een groot parkeerterrein en is gelegen in het centrum van Goor waaraan onder diverse supermarkten en winkels gelegen zijn. Ook bevinden zich een aantal woningen rondom het Weversplein.
Beschrijving van de functie of het beoogd functioneren
De functie van het Weversplein is hoofdzakelijk parkeren.
Bestaande verkeersmaatregelen
Er zijn een aantal gehandicaptenparkeerplaatsen gelegen op het Weversplein.
Plaatsvindend weggedrag
Het weggedrag is in overeenstemming met de inrichting van het Weversplein.
Bijzonderheden
Geen
Gewenste maatregelen
Om langparkeerders te weren van het Weversplein en parkeermogelijkheid te bieden voor winkelend publiek, is het wenselijk om een parkeerschijfzone te hebben. Daarnaast is het wenselijk om bezoekers langer in het centrum te laten verblijven en daarom wordt de maximale parkeerduur twee uur. De parkeerschijfzone wordt ingesteld op de parkeerterreinen van zowel de Aldi, als het parkeerterrein tussen de Lidl en de Albert Heijn. Buiten de blauwe zone blijven 19 parkeerplaatsen voor woningen van het Jannink. Dit betreffen de 8 haaksparkeerplaatsen ten noorden (op de kopse kant) van de woningen Het Jannink 99 t/m 119, de 6 langsparkeerplaatsen voor de woningen Het Jannink 99 t/m 119 en de 5 langsparkeerplaatsen voor de woningen Het Jannink 24 t/m 30.
De parkeervakken die in de blauwe zone vallen, krijgen een blauwe streep aan de rand van het vak. Parkeervakken die niet in de blauwe zone vallen (het westelijke deel), worden voorzien van een zogenaamde P-tegel. Op deze parkeervakken kunnen langparkeerders parkeren.
Algemene overwegingen
Dit verkeersbesluit wordt genomen vanuit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (artikel 2, lid 1, onder a en c van de Wegenverkeerswet 1994).
Inspraak
Op 5 januari 2012 is er een presentatie gehouden van het concept Masterplan. Het concept Masterplan Centrum Goor heeft van 9 februari 2012 tot 8 maart 2012 ter inzage gelegen. Het vastgestelde Masterplan heeft van 24 mei 2012 tot 5 juni 2012 ter inzage gelegen. Er is regelmatig overleg geweest met Goor Collectief over het Masterplan Centrum Goor en de uitwerking daarvan. Ook is er overleg geweest met (commerciële) belanghebbenden rondom het Weversplein.
Adviezen
Op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Door de verkeersadviseur is een positief advies gegeven over het verkeersbesluit.
Besluit
Besloten wordt om op het Weversplein (Goor) op de parkeerterreinen van zowel de Aldi, als het parkeerterrein tussen de Lidl en de Albert Heijn een parkeerschijfzone in te stellen op maandag tot en met zaterdag van 8.00-18.00 uur en op koopavonden tot 21.00 uur, door het plaatsen van het bord E10zb max. 2h. en onderbord ma t/m za 8.00-18.00 en koopavonden tot 21.00, overeenkomstig bijlage 1 van het RVV 1990;
Een afschrift van dit besluit te zenden aan:
De betreffende wijkbeheerder van de afdeling Openbare Werken;
De politie Hof van Twente.
Publicatie
Dit besluit wordt op de gebruikelijke wijze gepubliceerd in het huis-aan-huisblad het Hofweekblad.
Bezwaar
Binnen zes weken nadat dit besluit bekend is gemaakt, kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht schriftelijk bezwaar maken bij de het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hof van Twente, Postbus 54, 7470 AB te Goor.
Goor, 27 november 2014
namens Burgemeester en wethouders van Hof van Twente,
I.Falk
Medewerker Verkeer en Vervoer
Naar boven