Het omdraaien van het éénrichtingsverkeer in de Hugo de Grootstraat
Logo Gorinchem
L.S,
Op grond van de Wegenverkeerswet zijn wij bevoegd om verkeersregels te wijzigen en of vast te stellen op voor het openbaar verkeer openstaande wegen binnen de gemeentegrenzen. Dergelijke maatregelen mogen wij alleen nemen om de in de Wegenverkeerswet vastgelegde doelen (artikel 2) te ondersteunen. Deze doelen zijn onder andere:
  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
  • Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;
  • Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;
  • Enz.
Besluit
Wij hebben besloten om het éénrichtingsverkeer in de Hugo de Grootstraat tussen Maria van Reigersbergenstraat en Arkelse Onderweg om te draaien. De uitzondering voor fietsers blijft bestaan.
Motivering
Op de Willem de Vries Robbéweg liggen veiligheidsrisico’s op de loer. Hoewel er een 30 km regime geldt, heeft de (directe omgeving van de) weg op een aantal punten niet het karakter dat bij een erftoegangsweg hoort. Ook de weggebruikers zijn met regelmaat (meer dan normaal op erftoegangswegen) doorgaand verkeer. Nu is de weg op een aantal punten, conform de 30 km gedachte, voorzien van kruispuntplateaus en op sommige punten bestaan geen gescheiden fietsvoorzieningen. Zo’n kruispuntplateau bevindt zich ook op de kruising tussen de Hugo de Grootstraat en de Maria van Reigersbergenstraat. Feit wil echter dat er uit de Hugo de Grootstraat geen autoverkeer komt, vanwege het éénrichtingsverkeer alhier. Hierdoor krijgen automobilisten het idee dat ze in de praktijk voorrang hebben. Deze situatie is binnen het 30 regime onwenselijk en kan zelfs verkeersonveilig zijn, voor met name fietsers waarvoor het éénrichtingsverkeer niet geldt. Door nu het éénrichtingsverkeer om te draaien zullen er, naast fietsers, ook auto’s op deze kruising afkomen. De gevolgen voor de andere kruising (Hugo de Grootstraat / Arkelse Onderweg) zijn beperkt en worden mogelijk zelfs beter omdat fietsers vanuit noordelijke richting niet meer met auto’s van rechts worden geconfronteerd.
Uitvoering
Het besluit wordt uitgevoerd door middel van het omdraaien van de borden gesloten in deze richting voor bestuurders (C2) en gesloten voor bestuurders uit tegemoetkomende richting (C3). De borden blijven tevens voorzien van onderborden, waarop fietsers worden uitgezonderd.
Overleg met eigenaar en of beheerder
Geen. Wij zijn zowel eigenaar als beheerder van de weg.
Overleg met andere weg- en of spoorbeheerders
Dit is niet van toepassing. Deze maatregel kent een beperkte werkingssfeer en beïnvloedt het verkeer op andermans wegen of op het spoor niet.
Overleg met / advies van politie
Inzake dit besluit is advies gevraagd aan de Districtelijk Vakadviseur Verkeer, die is gemandateerd door de Korpschef van politie; eenheid Rotterdam; district Zuid – Holland – Zuid. De Districtelijk Vakadviseur Verkeer adviseerde positief. Het advies is als bijlage bij dit besluit gevoegd.
Publicatieplicht
Dit besluit wordt door ons gepubliceerd in de Staatscourant en op de gemeentelijke website bekendgemaakt. In de Staatscourant kunt u het gehele besluit inzien. Mocht u het besluit willen inzien op het stadhuis, meldt dit dan een aantal dagen van tevoren bij ons (info@gorinchem.nl of 14 0183). Wij zorgen er dan voor dat het voor u klaar ligt in de hal van het stadhuis.
Uw rechten
Bent u het niet eens met deze beslissing? In dat geval kunt u een bezwaarschrift indienen binnen zes weken na de dag waarop deze beslissing aan u is toegezonden (zie de verzenddatum op deze brief). U richt het bezwaarschrift aan de Gemeente Gorinchem, postbus 108, 4200 AC Gorinchem. Wilt u verder op de enveloppe en in uw bezwaarschrift duidelijk vermelden: Bezwaarschrift.
U kunt het bezwaarschrift ook digitaal indienen via een webformulier op www.gorinchem.nl. Onder het kopje “digitaal loket”, “bezwaar en beroep” leest u hier meer over. U heeft hiervoor een elektronische handtekening (DigiD) nodig. In het webformulier vult u uw gegevens in en daarnaast voegt u een document toe waarin u het bezwaarschrift motiveert. Ook kunt u andere bijlagen toevoegen die van belang zijn voor uw bezwaarschrift.
Het besluit blijft gelden wanneer u een bezwaarschrift indient. Wanneer u dit wilt voorkomen, kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij Administratie Team B Rechtbank Rotterdam Postbus 50951 3007 BM Rotterdam.
U kunt het verzoek om een voorlopige voorziening ook digitaal indienen bij de rechtbank via http://rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Bevoegdheid tot het nemen van een verkeersbesluit
De bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten als bedoeld in artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 is, bij besluit van het college van B&W d.d. 3 juni 2010, gemandateerd aan ondergetekende;
Gorinchem, 19 november 2014
Burgemeester en Wethouders van de gemeente Gorinchem
Namens dezen,
Teamleider team Stedenbouw, Openbare Ruimte en Verkeer,
A.Van der Dussen
Bijlage:
  •  
  • -
    Advies van politie ;
Naar boven