Logo De Friese Meren
Vestiging voorkeursrecht Broek Zuid, De Friese Meren

Het college van gemeente De Friese Meren maakt op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de gemeenteraad van gemeente De Friese Meren op 19 november 2014 op grond van het bepaalde in artikel 4 van de Wvg, heeft besloten om gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. De gronden zijn gelegen in het plangebied dat plaatselijk bekend is als ‘Broek Zuid’. De voor deze gronden toegedachte, niet-agrarische bestemming “Wonen, Groen, Verkeer en Water”, zoals op de plankaart van het structuurplan "Integrale visie Heerenveen/ Skarsterlân” is aangegeven, wijkt af van het huidige gebruik van de aan te wijzen percelen. Het besluit treedt op 27 november 2014 in werking, te weten één dag na publicatie in de Nederlandse Staatscourant. Het besluit vervalt van rechtswege drie jaar na dagtekening van dit besluit, tenzij voordien een bestemmingsplan is vastgesteld.

Ter inzage

Het besluit van de gemeenteraad ligt met bijbehorende bijlagen, bevattende het kadastraal overzicht en een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, hun grootte, de grootte van de gedeeltelijke percelen, alsmede de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten, met ingang van 27 november 2014 gedurende 6 weken in het gemeentehuis, per adres Herema State 1, te Joure, alsmede op de gemeentelijke servicepunten in Balk en Lemmer voor iedereen kosteloos ter inzage.

Gevolgen

De vestiging van het voorkeursrecht houdt in, dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente De Friese Meren te koop moeten aanbieden. Het voorkeursrecht heeft dus pas gevolgen als de eigenaar zijn grond, huis of ander gebouw wil verkopen. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Nederlandse Staatscourant, bij de gemeenteraad van De Friese Meren tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a. de naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d. de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de gemeenteraad van De Friese Meren, Postbus 101, 8500 AC Joure. Indien een belanghebbende bezwaar heeft ingediend kan hij/zij tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord Nederland, Afdeling bestuursrecht, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

Naar boven