Verkeersbesluit Bomenbuurt in Sint Pancras
Logo Langedijk
Volgnummer mandaat: 4a 22
Datum: 20-11-2014
Afdeling/team: OW/beheer
Adviseur: G. Woltjer
 
Bevoegdheid:
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn burgemeester en wethouders van Langedijk bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Op grond van de mandaatregeling Langedijk is deze bevoegdheid gemandateerd aan de afdelingsmanager Openbare Werken.
Aanleiding:
In de Bomenbuurt in Sint Pancras zijn de wegen Elzenlaan, Acacialaan, Wilgenlaan en Eikenlaan volgens de richtlijnen te smal voor tweerichtingsverkeer. De veiligheid voor voetganger en fietser komt hiermee in gevaar. Genoemde wegen lenen zich beter om het verkeer in één rijrichting, met uitzondering van fietsers en bromfietsers, af te wikkelen.
Ook zijn er in de Bomenbuurt van Sint Pancras van diverse partijen zoals diverse weggebruikers, buurtbewoners en de wijkagent meldingen binnengekomen over de verkeersonveiligheid op het voetpad genaamd Bernlefpad gelegen tussen de Wilgenlaan en de Stuimellaan / Heklat.
Vereiste van het besluit:
Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.
Maatregelen:
1. Instellen van eenrichtingsverkeer
Uit het oogpunt voor een betere verkeersafwikkeling is het gewenst om op de Elzenlaan, Acacialaan, Wilgenlaan en Eikenlaan eenrichtingsverkeer in te stellen. Hiervoor zullen de borden C3 “eenrichtingsweg”, C2 ”eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee”, C4l “eenrichtingsweg” worden geplaatst. Een plattegrond met exacte locatie van de verkeersborden is opgenomen in bijlage 1.   Uitgezonderd van het eenrichtingsverkeer zijn fietsers en bromfietsers. Hiervoor zullen onder bovengenoemde borden een onderbord OB54 “uitgezonderd fietsers en bromfietsers” worden geplaatst.  
2. Aanwijzen voetpad als onverplicht fietspad
Uit oogpunt van de verkeersveiligheid is het gewenst om het voetpad genaamd Bernlefpad gelegen tussen de Wilgenlaan en de Stuimellaan / Heklat aan te wijzen als onverplicht fietspad. Hiervoor zal het bord G13 “onverplicht fietspad” geplaatst worden. Een plattegrond met exacte locatie van de verkeersborden is opgenomen in bijlage 2.
De maatregelen zijn niet in strijd met de belangen genoemd in art. 2 Wegenverkeerswet 1994.
Overleg:
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is, namens de korpschef van het regionaal politiekorps Noord-Holland-Noord, overleg gepleegd met de Coördinator Verkeer van het district Noord-Kennemerland. De politie heeft gereageerd op de adviesaanvraag.
BESLUIT
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:
  • 1.
    Om op de Elzenlaan, Acacialaan, Wilgenlaan en Eikenlaan eenrichtingsverkeer in te stellen. Hiervoor worden verkeersborden C3, C2 en C4 met onderbord OB54 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 geplaatst.
  • 2.
    Om het voetpad genaamd Bernlefpad gelegen tussen de Wilgenlaan en de Stuimellaan / Heklat aan te wijzen als onverplicht fietspad. Hiervoor wordt het bord G13 uit bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 geplaatst.
 
Zuid-Scharwoude, 21-11-2014

Burgemeester en wethouders van Langedijk

Namens deze,

J.J. Kalverboer

afdelingsmanager Openbare Werken

Mededelingen
Inzage:
De stukken behorende bij dit verkeersbesluit liggen gedurende zes weken, met ingang van 26-11-2014 ter inzage in het gemeentehuis tijdens openingsuren.
Bezwaar:
Belanghebbenden die niet met deze beslissing akkoord gaan, kunnen daartegen binnen zes weken na 26-11-2014 een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank, Postbus 1621, 1, 2003 BR Haarlem.
Nadere informatie:
Voor nadere informatie over dit verkeersbesluit kunt u terecht bij de verkeerskundige van de Gemeente Langedijk: M. (Maarten) Koning, telefoon: 0226-334433.
Naar boven