Nijkerk Verkeersbesluit parkeerverbod Stoutenburgerlaan
Logo Nijkerk
Instellen parkeerverbod gedeelte Stoutenburgerlaan tussen Oosterdorpsstraat en de Parklaan
Ontwerpbesluit:
Het college van Burgemeester en Wethouders besluit:
•Het instellen van een parkeerverbod op de Stoutenburgerlaan op het gedeelte tussen de Oosterdorpsstraat en de Parklaan, door middel van het aanbrengen van de borden E2 conform het RVV 1990.
Namens burgemeester en wethouders van Nijkerk,
H. Kasteel
Teamleider Projectbureau
Inleiding
Bij de gemeente Nijkerk is het verzoek binnengekomen om een parkeerverbod in te stellen op het gedeelte van de Stoutenburgerlaan tussen de Oosterdorpsstraat en de Parklaan. De Stoutenburgerlaan is gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg. Dit betekent dat de doorstroming van verkeer gewaarborgd moet worden. Daarnaast is de Stoutenburgerlaan opgenomen in het fietsnetwerkplan en daarmee een doorgaande route voor fietsverkeer richting station Hoevelaken.
Geparkeerde voertuigen zorgen op dit moment voor een belemmering van de doorstroming voor gemotoriseerd verkeer en fietsverkeer, wat onveilige situaties tot gevolg kan hebben. Door het instellen van deze maatregel wordt de verkeersveiligheid op dit wegvak verbeterd en zal de doorstroming gewaarborgd blijven.
Beoogd effect
Met het instellen van een parkeerverbod op het gedeelte van de Stoutenburgerlaan tussen de Oosterdorpsstraat en de Parklaan wordt de verkeersdoorstroming en verkeersveiligheid op ter plaatse verhoogd.
Van toepassing zijnde wet- en regelgeving:
  • Artikel 2, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994;
  • Artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994
  • Het besluit van 1 oktober 2010 waarin het nemen van verkeersbesluiten is gemandateerd aan de heer H. Kasteel;
Argumenten
Parkeerverbod stimuleert verkeersdoorstroming
Doordat parkeren niet langer mogelijk is, worden parkeerbewegingen voorkomen waardoor verkeer niet gedurende lange tijd stil staat op de Stoutenburgerlaan. Daardoor wordt het doorgaande verkeer niet geremd, wat de verkeersdoorstroming ten goede komt. Dit geldt voor zowel het gemotoriseerde verkeer als het fietsverkeer.
Parkeerverbod stimuleert verkeersveiligheid
Doordat parkeren niet langer mogelijk is, worden parkeerbewegingen voorkomen waardoor verkeer niet gedurende lange tijd stil staat op de Stoutenburgerlaan. De kans dat gemotoriseerd verkeer achterop de parkeerder rijdt is daardoor niet langer aanwezig. Ook de kans op potentiele ongevallen met fietsers als gevolg van de parkeerbeweging is niet langer mogelijk. Het parkeerverbod komt daarmee de verkeersveiligheid ten goede.
Parkeerverbod past binnen Duurzaam Veilig
Parkeren langs (of op) een gebiedsontsluitingsweg wordt vanuit de landelijk gedragen Duurzaam Veilig principes ontraden, zowel als stimulans van de verkeersdoorstroming en de verkeersveiligheid als van de herkenbaarheid van de verkeersfunctie die de weg draagt.
Direct betrokkenen zijn geinformeerd
Direct betrokkenen zijn per brief geinformeerd over het voornememen tot het instellen van een parkeerverbod. Er zijn geen reacties ingediend.
Maatregelen zijn overlegd met politie
De situatie is besproken met de unit Verkeer van de politie Gelderland Midden. Zij zijn akkoord met de maatregel
Gemeente is wegbeheerder
De in dit besluit genoemde weg is in beheer en onderhoud bij de gemeente Nijkerk.
Kanttekeningen
Parkeerders zijn verplicht uit te wijk naar een andere parkeergelegenheid , extra parkeerdruk
In de directe omgeving zijn voldoende parkeergelegenheden aanwezig om extra voertuigen te kunnen ‘opvangen’. Desondanks betekent dit wel een toename van de parkeerdruk in de directe omgeving van dit deel van de Stoutenburgerlaan.
Parkeerders zijn verplicht uit te wijk naar een andere parkeergelegenheid, grotere loopafstand
Bewoners en bezoekers die nu de gelegenheid hebben om voor de deur te parkeren, moeten verder lopen op het moment dat het parkeerverbod van kracht is. De afstanden blijven desondanks acceptabel omdat alternatieven in de directe omgeving aanwezig zijn.
Uitvoering
Het besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht is het mogelijk binnen 6 weken na de dag waarop dit definitief besluit is gepubliceerd een gemotiveerd bezwaarschrift in te dienen bij burgemeester en wethouders van Nijkerk, Postbus 1000, 3860 BA Nijkerk.
Naar boven