Besluit van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 inzake het vaststellen van de voorrangskruising Spoelwijkerlaan / Wijkdijk / Voshol te Boskoop.
Logo Alphen aan den Rijn
Namens burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn,
daartoe bevoegd op grond van:
  • -
    Artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994
  • -
    En besluit waarbij die bevoegdheid is gemandateerd,
De teamleider beleid en regie, afdeling beheer openbare ruimte.
Gehoord de verkeersadviseur van de Politie Hollands Midden op grond van artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW).
Gelet op hetgeen ten aanzien hiervan overigens is bepaald in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegbeheer, alsmede op de bepalingen van de Algemene Wet Bestuursrecht.
Gelet voorts op het gegeven dat de in dit besluit aan de orde komende overige wegen straten of parkeervoorzieningen openbaar in de zin van de Wegenwet zijn en binnen de bebouwde kom van Alphen aan den Rijn als bedoeld in artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 liggen.
Besluit:
  • -
    Het verkeer dat zich op de Spoelwijkerlaan bevindt, moet voorrang verlenen op het verkeer dat op de Voshol / Wijkdijk zit. De kruising wordt dus een voorrangskruising.
  • -
    Deze kruising wordt gerealiseerd door het plaatsen van haaientanden en het plaatsen van een B 06 bord op de Spoelwijkerlaan.
  • -
    Op de Voshol en de Wijkdijk wordt de voorrangskruising aangegeven door de borden B 04 en B 05.
Aanleiding en bestaande situatie:
  • -
    Op de Spoelwijkerlaan, Voshol en Wijkdijk mag 60 km/u worden gereden. De kruising van Spoelwijkerlaan / Voshol / Wijkdijk is een gelijkwaardige kruising waar een maximumsnelheid van 30 km/u geldt
  • -
    Deze kruising is gelijkwaardig omdat deze als conflictpunt is aangemerkt. Dit is ook de reden waardoor het verkeer op dit punt, buiten de bebouwde kom gelegen, maar 30 km/u mag rijden.
  • -
    Doordat de snelheid in dit gebied veel hoger ligt dan 30 km/u en het zicht vanuit de Spoelwijkerlaan in de richting van de Voshol wordt belemmerd door een haag is dit een zeer gevaarlijk kruispunt, omdat het fysiek lijkt of het verkeer dat zich op de Voshol/Wijkdijk bevindt voorrang heeft, terwijl dit niet zo is.
  • -
    Over de kruising zijn veel klachten binnengekomen die allen dezelfde strekking hebben: een onoverzichtelijk en onveilig kruispunt waarbij verkeer dat uit de Spoelwijkerlaan komt geen voorrang krijgt omdat het zicht slecht is vanaf de Voshol.
Verkeerskundige aspecten:
  • -
    De bovengenoemde kruising wordt een voorrangskruising waarbij er wordt gekozen omhet verkeer op de Spoelwijkerlaan te laten wachten op het verkeer op de Voshol/Wijkdijk. De Voshol/Wijkdijk maakt onderdeel uit van de oostelijke rondweg van Boskoop en de Spoelwijkerlaan is hier een zijweg van.
  • -
    De voorrangskruising wordt gerealiseerd door het plaatsen van haaientanden en het plaatsen van een B06 bord. Ook wordt op de voorrangsweg de voorrangskruising aan weerszijden aangegeven met de borden: B04 en B05.
Zorgvuldigheid:
  • -
    De besluiten zijn voorbereid en behandeld door personen die door hun deskundigheid een goed oordeel ter zake kunnen geven;
  • -
    Die personen beschikken – vanwege hun plaatselijke bekendheid, al dan niet aangevuld met visuele waarnemingen ter plaatse – mede over de nodige kennis omtrent de relevante feiten en de af te wegen belangen;
  • -
    Die personen hebben op grond van de bedoelde expertise geadviseerd de hiervoor beschreven besluiten te nemen;
  • -
    Met de plaatsgevonden voorbereiding is gehandeld overeenkomstig de zorgvuldigheidsnorm die in artikel 3:2 van de Algemene wet bestuursrecht is vastgelegd;
03 november 2014
Namens het college van burgemeester en wethouders,
De teamleider Beheer Openbare Ruimte, beleid en regie,
Ronald de Jong
N.B.
Rechtsbescherming.
Tegen verkeersbesluiten staat voor een belanghebbende op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht de mogelijkheid open om binnen 6 weken een bezwaarschrift in te dienen. Dit kan bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen aan den Rijn, postbus 13, 2400 AA Alphen aan den Rijn. Voorts kan tegen zo’n besluit een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag (sector Bestuursrecht) Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend.
Naar boven