Bekendmaking gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Landelijk gebied 2014’ en bijbehorende plan MER en reactieve aanwijzing provincie Noord-Holland
Logo Schermer
Op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening en art. 7.11 Wet milieubeheer maken burgemeester en wethouders van Schermer bekend dat de gemeenteraad op 30 september 2014 het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 met bijbehorende planMER (‘milieueffectrapportage’) gewijzigd heeft vastgesteld. De raad heeft besloten om geen grondexploitatieplan vast te stellen.
Inhoud bestemmingsplan
Het plan voorziet in het actualiseren van het voormalige bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied 2003’ omdat dit verplicht is op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Het plangebied beslaat het gehele landelijk gebied van Schermer, exclusief de dorpskernen. Het bestemmingsplan is gebaseerd op de door de raad vastgestelde Kadernota voor het landelijk gebied en is overwegend actualiserend van karakter.
 
Inhoud PlanMER
Omdat er rekening wordt gehouden met uitbreiding van agrarische bedrijven in de toekomst, is voor het bestemmingsplan een planMER als bedoeld in de Wet milieubeheer, verplicht. In de planMER zijn (mogelijke) milieueffecten in beeld gebracht, zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de plan- en besluitvorming. Het gaat met name om de uitbreiding van veehouderijen. De planMER bevat tevens een passende beoordeling vanwege natuuraspecten in verband met de mogelijk significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998. Er is een aanvulling gemaakt op het planMER naar aanleiding van het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage.
 
Wijzigingen
Het bestemmingsplan is gewijzigd ten opzichte van het ontwerp naar aanleiding van zienswijzen en ambtshalve wijzigingen die strekken tot verbetering en correcties van het plan. De wijzigingen betreffen de regels en de verbeelding. Tevens heeft de raad besloten om sleufloos draineren uit te zonderen van de omgevingsvergunning voor archeologie. Voor een volledig overzicht van wijzigingen, de volledige inhoud van het bestemmingsplan en de planMER, verwijzen wij naar de locaties waar de stukken ter inzage beschikbaar zijn gesteld.
 
Welstand
De raad heeft welstandscriteria vastgesteld voor mansardekappen. De welstandscriteria maken deel uit van de gemeentelijke welstandsnota. De criteria zijn beschreven in een bijlage van de toelichting van het bestemmingsplan.
 
Reactieve aanwijzing
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit van 5 november 2014 besloten voor het bestemmingsplan Landelijk Gebied 2014 een reactieve aanwijzing te geven betreffende de mogelijkheden buiten de bouwvlakken (kampeerterreinen, paardenbakken en paddocks, tweede bedrijfswoningen en glastuinbouw) en de mogelijkheden voor de intensieve veehouderij. De reactieve
aanwijzing heeft als consequentie dat deze onderdelen geen deel meer uitmaken van het door
de raad vastgestelde bestemmingsplan. De volledige inhoud van de reactieve aanwijzing kan geraadpleegd worden via www.ruimtelijkeplannen.nl en via de website van de gemeente Schermer www.schermer.nl.
 
Inzage
Het bestemmingsplan en de planMER evenals het besluit tot vaststelling incl. bijlagen en de reactieve aanwijzing, liggen vanaf  25 november 2014 gedurende zes weken ter inzage op de volgende locaties:
  • -
    Stadskantoor gemeente Alkmaar aan het Mallegatsplein 10 te Alkmaar;
  • -
    gemeentehuis Wittenburg op Noordervaart 99 te Stompetoren.
Tevens is het bestemmingsplan, evenals de planMER, te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl onder plan-id: NL.IMRO.0458.Landelijkgebied14-VS01 en op de website van de gemeente Schermer www.schermer.nl.
 
Wij wijzen u er op dat ambtelijke ondersteuning op het gemeentehuis in Wittenburg beperkt aanwezig is en dat de Wittenburg vanaf 22 december 2014 gesloten is.
 
Beroep Een belanghebbende kan binnen zes weken na de dag waarop de besluiten ter inzage zijn gelegd een beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd. De werking van een besluit wordt door indiening van een beroepschrift niet opgeschort.
 
Voorlopige voorziening Indien beroep is ingesteld kan de voorzieningenrechter op verzoek van een belanghebbende een voorlopige voorziening treffen, indien onverwijlde spoed dat vereist, gelet op de betrokken belangen. Een verzoek om voorlopige voorziening kan worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Voor de behandeling van dergelijke verzoeken is griffierecht verschuldigd.
 
Inwerkingtreding Op grond van de Wet ruimtelijke ordening treden de besluiten tot vaststelling, met uitzondering van de gedeelten die onder de reactieve aanwijzing vallen, en het aanwijzingsbesluit in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de werking van het betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mr. N.A.E. van Offeren of R. Houtkamp op telefoonnummer 14072 of emailadres nofferen@alkmaar.nl en RHoutkamp@alkmaar.nl.
 
Burgemeester en wethouders,
 
25 november 2014
 
Naar boven