Nieuw beheerplan voor de Voordelta, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De Voordelta, de ondiepe zee en stranden voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden, is een Natura 2000-gebied en hiermee onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden. In 2008 is een beheerplan vastgesteld met daarin de maatregelen om de bijzondere natuur hier te beschermen. Het plan heeft een looptijd van zes jaar. In opdracht van de Minister van Infrastructuur en Milieu maakt Rijkswaterstaat samen met de provincies Zeeland en Zuid-Holland, het Ministerie van Economische Zaken en betrokkenen uit het gebied het beheerplan voor de periode 2015 – 2021. Van 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 ligt het Natura 2000 Ontwerpbeheerplan Voordelta 2015 – 2021 ter inzage. U kunt tijdens deze periode uw zienswijze geven.

In de Voordelta zijn vijf rustgebieden voor zeehonden en vogels én een bodembeschermingsgebied ingesteld. Menselijke activiteiten zijn hier beperkt toegestaan. Dit zorgt voor de bescherming van diverse dier- en plantensoorten en hun leefgebieden. Deze maatregelen zijn ook nodig om de natuur die door de aanleg van de Tweede Maasvlakte verloren is gegaan, te compenseren. Bij het instellen van de maatregelen is zo goed mogelijk rekening gehouden met recreatie, visserij en andere activiteiten.

Ontwerpbeheerplan

In een beheerplan leggen Rijk en provincies vast welke activiteiten op welke wijze mogelijk zijn. Hierbij staat de balans tussen beschermen, gebruiken en beleven centraal. Het streven is om activiteiten zoveel mogelijk te laten doorgaan zonder dat dit het realiseren van de natuurdoelen in gevaar brengt. Uit de evaluatie van het Beheerplan Voordelta 2008 – 2014 blijkt dat de genomen maatregelen bijdragen aan de bescherming van de natuur. Vooral het instellen van rustgebieden in de Voordelta is een succes voor de zeehonden en voor een aantal vogelsoorten. Uitgangspunten voor het nieuwe beheerplan zijn steeds geweest: voortzetten wat werkt, bijstellen waar dat nodig is en inspelen op de dynamiek van de Voordelta. Met dit in het achterhoofd en op basis van de evaluatie zijn voorstellen gedaan voor een aantal aanpassingen. Zo is er extra aandacht voor rust door middel van het instellen van een winterrustgebied bij de Middelplaat en het betrekken van het Gat van Hawk bij het rustgebied Slikken van Voorne. Dit moet bijdragen aan het leefgebied voor onder andere de roodkeelduiker en steltlopers. Door toenemende recreatie en verstoring van rust staan de doelen voor deze vogelsoorten onder druk. Verder zijn er potentiegebieden aangewezen voor de ontwikkeling van jonge duinen.

Hoe kunt u reageren?

Het ontwerpbeheerplan ligt van 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 ter inzage. U kunt het plan en de achtergrond-stukken ook downloaden op www.platformparticipatie.nl/voordelta. Dien uw zienswijze op het ontwerpbeheerplan bij voorkeur digitaal in via het zienswijzenformulier op de site. U kunt bijlagen met uw zienswijze meesturen (maximaal 10Mb). Post kan naar: Directie Participatie, Ontwerpbeheerplan Voordelta, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. U krijgt een ontvangstbevestiging van uw zienswijze. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan door tijdens kantooruren te bellen met de Directie Participatie van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, telefoon 070 – 456 89 99.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het Ontwerpbeheerplan Voordelta 2015 – 2021 en de overige stukken kunt u tijdens kantooruren inzien van 28 november 2014 tot en met 8 januari 2015 op de volgende locaties:

  • de provinciehuizen in Middelburg en Den Haag;

  • Rijkswaterstaat in Middelburg en Rijswijk;

  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (Koningskade)in Den Haag;

  • het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag;

  • gemeentehuizen in Domburg, Wissenkerke, Zierikzee, Middelharnis, Rockanje en Rotterdam (Coolsingel).

Let op: kijk op de websites van de locaties voor actuele openingstijden tijdens de kerstvakantie.

Informatiebijeenkomsten

Rijkswaterstaat organiseert twee informatiebijeenkomsten. Op dinsdag 2 december 2014 in congrescentrum de Zeeuwse Stromen in Renesse en op donderdag 4 december 2014 in ’t Wapen van Marion in Oostvoorne. U bent van harte welkom tussen 19.00 uur en 21.00 uur en kunt zelf bepalen op welk moment u de inloopbijeenkomst bezoekt. Op deze avonden zijn deskundigen van het project aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Om 19.30 uur en om 20.15 uur is er een presentatie.

Wat gebeurt er daarna?

Na afloop van de reactietermijn maakt Directie Participatie een samenvatting op hoofdlijnen van de binnengekomen zienswijzen en publiceert deze op www.platformparticipatie.nl. In een nota van antwoord staat of en op welke wijze de zienswijzen in het definitieve Beheerplan Voordelta 2015 – 2021 zijn verwerkt. De gedeputeerden van provincie Zeeland en Zuid-Holland, de Minister van Infrastructuur en Milieu en de Staatssecretaris van Economische Zaken stellen vervolgens het definitieve beheerplan vast. Tegen het besluit kan nog beroep worden ingesteld.

Meer informatie?

Hebt u nog inhoudelijke vragen over het Ontwerpbeheerplan Voordelta 2015 – 2021? Bel dan met Sanne van den Heuvel, projectleider bij Rijkswaterstaat, telefoon 070 – 336 66 00 of kijk op www.rijkswaterstaat.nl. Voor vragen over de procedure kunt u terecht bij Directie Participatie, telefoon 070 – 456 89 99.

Naar boven