Gemeente Etten-Leur –Verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen in verband met bouw supermarkt aan de Voorvang.
Logo Etten-Leur
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur,
gelet op
hetgeen ten aanzien van verkeersbesluiten in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (Babw) is bepaald, alsmede op de bepalingen ter zake van de Algemene wet bestuursrecht;
overwegende dat
  • de in dit verkeersbesluit genoemde wegen, wegen zijn als bedoeld in artikel 18, lid 1 onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;
  • deze wegen in beheer zijn bij de gemeente Etten-Leur;
  • op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 Babw genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;
  • op grond van artikel 15, tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor infrastructurele maatregelen die leiden tot beperkingen of toevoeging van categorieën weggebruikers.
het uit een oogpunt van:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van de weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
gewenst is om:
Gedurende de bouw van 14 maanden (gepland vanaf 1 januari 2015) van de supermarkt, een deel van de Bisschopsmolenstraat en de westzijde van de Voorvang te onttrekken aan de openbaarheid.
Deze afsluitingen te ondersteunen met tijdelijke verkeersmaatregelen en het aanleggen van een uitrit ter hoogte van de uitgang van de geplande parkeergarage. Dit alles conform bijgevoegde situatietekening.
Motivering
Op 19 maart 2013 heeft de raad besloten het bestemmingsplan Bisschopsmolenstraat te wijzigen. De bouw van een supermarkt is daarmee mogelijk gemaakt. De omgevingsvergunning voor de bouw moet nog verleend worden.
Aannemer Maas-Jacobs zorgt voor de bouw van een parkeergarage en supermarkt. De bouw vindt plaats in binnenstedelijk gebied waardoor ruimte schaars is. Naast het bouwkavel is er ruimte nodig voor aan- en afvoer van goederen, parkeren van bouwpersoneel en opstelplaats voor een kraan. In de Voorvang en een deel van de Bisschopsmolenstraat is hier ruimte voor gereserveerd.
Langs het bouwkavel is verder een extra strook nodig om damwanden te kunnen slaan voor de parkeergarage en in een later stadium zijn hier steigers nodig. In bijgevoegde tekening is aangegeven welke ruimte komt te vervallen vanwege de bouw. Het is onverantwoord om een bouwplaats open te laten voor verkeer. Dit brengt de veiligheid in het geding en biedt de aannemer onvoldoende mogelijkheden om efficiënt te werk te gaan. De Voorvang wordt daarom aan de westkant afgesloten en alle parkeerplaatsen worden onttrokken aan de openbaarheid.
Aan de voorzijde van het bouwkavel is voor de bouw van de gevel een steiger nodig op het voet- en fietspad aan de Bisschopsmolenstraat. Daarnaast is ook hier een opstelplaats gereserveerd voor een kraan. Dit betekent dat er een alternatief geboden wordt voor langzaam verkeer.
Belangenafweging
Het afsluiten van de westkant van de Voorvang heeft gevolgen voor partijen en burgers. Met deze belangen is op de volgende manier rekening gehouden:
Laden & Lossen Voorvang
Verschillende winkels hebben een achterdeur aan de Voorvang. Het laden & lossen geschiedt ook via deze kant. Met het afgezette bouwterrein zoals in bijgevoegde tekening is aangegeven blijft het voor vrachtverkeer mogelijk om alle winkels te bereiken. Meubelzaak De Been kan in samenspraak met aannemer Maas-Jacobs gebruik maken van het bouwterrein. Overige winkels kunnen bevoorraad worden doordat vrachtwagens aan- en afrijden via de Bijvang/Bogaard. Met bebording wordt aan de oostzijde van de Voorvang aangegeven dat de straat nu dood loopt.
Vergunninghouders
Voorvang is onderdeel van een vergunninghoudersgebied. De beschikbare parkeerplaatsen komen hier te vervallen. Voor 14 vergunninghouders aan de Bisschopsmolenstraat is de Voorvang op dit moment de meest aantrekkelijke locatie om te parkeren. Er is besloten hen gedurende de bouw van de supermarkt een alternatief te bieden naast het huidige vergunninghoudersgebied. Voor deze vergunninghouders wordt het mogelijk om ook in de Waldhoornlaan, Bazuinlaan, Cimbaalhof en Beiaard te parkeren. De parkeervergunning moet hiervoor aangepast worden.
Garageboxen Voorvang
Er bevinden zich zes garageboxen aan de Voorvang. Met aannemer Maas-Jacobs is afgesproken dat deze garageboxen bereikbaar blijven. De garageboxen blijven bereikbaar voor het in- en uitladen van goederen. Het is tijdens de bouw in niet mogelijk de garagebox in- en uit te rijden. Hiervoor is onvoldoende manoeuvreerruimte beschikbaar.
Maas-Jacobs spreekt met de gebruikers af hoe de bereikbaarheid geregeld wordt. Maas-Jacobs is verantwoordelijk voor deze bereikbaarheid. Ook wanneer men niet aan het werk is.
Langzaam verkeer Bisschopsmolenstraat
In de motivering is aangegeven dat voetgangers gebruik gaan maken van de overzijde van de Bisschopsmolenstraat en dat fietsers de rijbaan opgestuurd worden. Het mengen van gemotoriseerd verkeer met langzaam verkeer kan meer onveiligheid met zich meebrengen.
De Bisschopsmolenstraat is onderdeel van een 30 km-zone en de huidige intensiteit laat het toe tijdelijk fietsers op de rijbaan te laten rijden. De attentie voor deze maatregel wordt ondersteund met gele tekstborden. Ook wordt het gemotoriseerd verkeer gewaarschuwd voor fietsers op de rijbaan.
Er zijn geen redenen om aan te nemen dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld, noch dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie ontstaat.
gehoord
Overeenkomstig artikel 24 Babw overleg is gepleegd met verkeersfunctionaris de heer T. van Boxtel namens de korpschef van de eenheid Zeeland-West-Brabant.
besluiten
conform bijgaande en bij dit besluit behorende situatietekening:
  • 1.
    Het afsluiten van de westzijde van de Voorvang, gedurende de bouwwerkzaamheden, door middel van een hekwerk met geslotenverklaring (C01) en onderbord ‘uitgezonderd bouwverkeer’.
  • 2.
    Het afsluiten van het bouwterrein, gedurende de bouwwerkzaamheden, doormiddel van een hekwerk met drie extra poorten waarop ook een geslotenverklaring (C01) met onderbord ‘uitgezonderd bouwverkeer’ wordt gehangen.
  • 3.
    Het onttrekken van de parkeerplaatsen, in de Voorvang gedurende de bouwwerkzaamheden, aan de openbare ruimte door het verwijderen van de betaalautomaat en ‘P’ borden;
  • 4.
    Het onttrekken van drie parkeerplaatsen (waaronder een gehandicapten parkeerplaats) in de Bisschopsmolenstraat aan de openbare ruimte door het verwijderen van bord E06;
  • 5.
    Het opheffen van het eenrichtingsverkeer voor gebruikers garageboxen in de Voorvang door borden C02 en C03 te verwijderen;
  • 6.
    Bord G11 ter hoogte van Bisschopsmolenstraat 85 (Fleur 85) verwijderen;
  • 7.
    Het realiseren van een aansluiting op de Bisschopsmolenstraat die na realisatie van de supermarkt gebruikt wordt voor het uitrijden van de parkeergarage;
  • 8.
    Dit verkeersbesluit op de gebruikelijke wijze openbaar bekend te maken.
Etten-Leur,
Burgemeester en wethouders van Etten-Leur.
De secretaris, De burgemeester,
Mw. B.W. Silvis-de Heer. Mw. H. van Rijnbach-de Groot.
Bijlage n
  • -
    Situatietekening
  • -
    Advies Politie
Mededelingen
Ter inzage legging
Het verkeersbesluit en de daarbij behorende tekening liggen gedurende 6 weken na de openbare bekendmaking voor een ieder ter inzage in het informatiecentrum in de publiekshal van het Stadskantoor.
Bezwaar
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan eenieder wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Dit dient te gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Etten-Leur, Postbus 10.100, 4870 GA Etten-Leur. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt en de gronden van het bezwaar.
Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.
Tegelijk met het bezwaarschrift en gedurende de behandeling daarvan kan bij de voorzieningenrechter (Rechtbank Breda, sector bestuursrecht, Postbus 90.006, 4800 PA Breda) een verzoek om voorlopige voorziening, waaronder schorsing, worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als een bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.
Naar boven