Verkeersbesluit gehandicaptenparkeerplaats Arnoldus Jacobsstraat
Logo Neder-Betuwe
 
Burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe
 
1. Aanleiding tot het besluit
Op grond van een medisch onderzoek/advies is vastgesteld dat het noodzakelijk is dat er - op een voor hem aanvaardbare loopafstand - een parkeerplaats beschikbaar is ten behoeve van de bewoner van Arnoldus Jacobsstraat 34 te Ochten. Om de beschikbaarheid van een dergelijk parkeervak te kunnen garanderen, is het noodzakelijk een gehandicaptenparkeerplaats te realiseren op de Arnoldus Jacobsstraat te Ochten.
 
 
2. Overwegingen
 
• Situatieschets
De woning Arnoldus Jacobsstraat heeft geen eigen parkeermogelijkheid op eigen terrein. De woning ligt in een appartementencomplex, met in de onmiddelijke nabijheid, aan de Arnoldus Jacobstraat een aantal parkeervakken op een parkeerterrein en langsparkeerplaatsen langs de straat. Net als de andere bewoners van het appartementencomplex, moet de bewoners van de Arnoldus Jacobsstraat op de openbare weg parkeren. Het is voor de bewoner van de Arnoldus Jacobsstraat 34 noodzakelijk dat er een parkeerplaats beschikbaar is op een aanvaardbare loopafstand van zijn woning. Het is daarom wenselijk om een gehandicaptenparkeerplaats voor hem aan te wijzen.
Bij de ingang van het appartementencomplex is al een aantal (niet) gereserveerde parkeerplaatsen gerealiseerd. Deze liggen echter niet gunstig voor de betreffende bewoner, gezien de ligging van zijn woning. Op verzoek van de bewoner wordt haaks op zijn achtertuin een gedeelte van het parkeerterrein gereserveerd. Deze ligt op zeer korte afstand van zijn woning (zie de bijlage). Qua maatvoering gaat het om een lengte van ca. 4.30 m. De bewoner heeft echter aangegeven dat dit geen probleem is, i.v.m. de beperkte afmetingen van de auto.
 
 
• Noodzaak gehandicaptenparkeerplaats
De gemeente Neder-Betuwe heeft een beleidsregel voor het reserveren van gehandicaptenparkeerplaatsen vastgesteld. Het criterium parkeerdruk speelt geen rol bij de toewijzing van een gereserveerde parkeerplaats. De aanvraag voor de bewoner van Arnoldus Jacobsstraat 34 getoetst aan deze beleidsregel. (Van belang is daarbij dat de bewoner van Nieuwe Dam 11c in het bezit is van een gehandicaptenparkeerkaart voor bestuurders, geen parkeergelegenheid op eigen terrein heeft en in het bezit is van een eigen auto). Op grond van de beleidsregel zijn er geen redenen om de aanvraag af te wijzen.
 
• Verkeersbelang (artikel 2 WVW)
Om de vrijheid van het verkeer voor de bewoner van Arnoldus Jacobsstraat 34 zoveel mogelijk te waarborgen, is het noodzakelijk dat er in de directe nabijheid van de woning geparkeerd kan worden.
 
Zonder het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats, kan niet gegarandeerd worden dat er –op aanvaardbare afstand - een geschikte parkeergelegenheid gevonden wordt.
 
• Afweging belangen van anderen
In de bestaande jurisprudentie is de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen voor rekening van betrokkenen behoren te blijven. De Kroon formuleert als uitzondering op deze regel het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven. Door het aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats neemt de parkeerdruk in de omgeving van de Arnoldus Jacobsstraat licht toe. Deze toename en het belang van andere omwonenden staat echter niet in verhouding met de belangen van de bewoner van de Arnoldus Jacobsstraat 34, als mindervalide. De overige omwonenden zijn immers in staat om een grotere loopafstand naar hun auto af te leggen. Wellicht zijn er bij de ingang van het appartementencomplex te veel algemene parkeerplaatsen voor gehandicapten. Indien er een verzoek komt van bewoners, kan altijd besloten worden het aantal te verminderen.
 
 
3. Juridische grondslag
 
• Verkeersbesluit vereist
Artikel 12 BABW lid a bepaalt dat voor het aanbrengen van het bord E6 (gehandicaptenparkeerplaats) een verkeersbesluit noodzakelijk is.
 
• Uitvoeringsvoorschriften
De Uitvoeringsvoorschriften BABW bepalen dat het bord E6 evenwijdig aan de weg geplaatst kan worden. Als de parkeerplaats is gereserveerd voor een motorvoertuig wordt een onderbord met het kenteken van dat motorvoertuig aangebracht.
 
• Bevoegdheid
De betreffende weg is in beheer bij de gemeente Neder-Betuwe. De betreffende weg is in beheer bij de gemeente. Op grond van artikel 18 WVW en het delegatiebesluit Neder-Betuwe 2004 (4 maart 2004) zijn burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit. Op grond van de Mandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 en de Ondermandaatregeling gemeente Neder-Betuwe 2014 is deze bevoegdheid gemandateerd aan de beleidsmedewerker verkeer en vervoer van de afdeling Fysieke Pijler.
 
 
4. Overig
 
• Zonale toepassing
Er is geen sprake van zonale toepassing.
 
• Onderborden
Er komt een onderbord, waarop het kenteken van het motorvoertuig staat, waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd.
 
 
5. Over leg
 
• Overleg met politie
Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft op <datum> het overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover op 14 november 2014 een
positief advies uit. De politie is wel van mening dat i.v.m. de handhaafdbaarheid het parkeervak moet voldoen aan de CROW-richtlijnen voor een gehandicaptenparkeerplaats. Zo moet er er een wit kruis aangebracht worden in het parkeervak.
 
• Overleg met bevoegd gezag andere wegen
Het verkeersbesluit is niet van invloed op wegen die in het beheer zijn van andere wegbeheerders.
 
• Horen openbaar lichaam cq. eigenaar
De weg is in beheer en eigendom van de gemeente Neder-Betuwe. Het horen van het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg, cq. de eigenaar van de weg is dan ook niet relevant en noodzakelijk.
 
 
6. Bekendmaking
 
• Publicatie
Het verkeersbesluit wordt bekendgemaakt door middel van een publicatie in de digitale Staatscourant en wel binnen 3 weken na vaststelling van het besluit.
 
 
7. Inwerkingtreding en plaatsing borden
 
• Inwerkingtreding verkeersteken
Er is sprake van een verkeersbesluit op grond van artikel 15 lid 1 WVW. Op grond van artikel 3.40 Awb treedt dit in werking nadat het bekendgemaakt is.
 
• Plaatsing borden
De betreffende borden worden zo spoedig mogelijk geplaatst.
 
 
8. Besluit
Burgemeester en wethouders nemen op grond van het bovenstaande, het volgende verkeersbesluit:
a) op de Arnoldus Jacobsstraat 34 te Ochten wordt op het parkeerterrein achter het appartementencomplex, de linker parkeermogelijkheid, van het weggedeelte haaks op de achtertuin van Arnoldus Jacobsstraat 34 aangewezen als gehandicaptenparkeerplaats ;
b) in verband hiermee wordt bord E6 van bijlage 1 RVV 1990 geplaatst met een onderbord waarop het kenteken van het motorvoertuig staat waarvoor de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd;
 
9. Afschriften
Een afschrift van het besluit wordt gestuurd naar:
 
Politie-eenheid Oost-Nederland, District Gelderland-Zuid
Team Tiel/Neder-Betuwe
t.a.v. G. Berends (wijkagent)
Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
 
Politie-eenheid Oost-Nederland, District Gelderland-Zuid
Afdeling verkeer
t.a.v. verkeersadviseur
Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
 
 
10. Mogelijkheid bezwaar en beroep
U kunt tegen dit besluit schriftelijk en gemotiveerd bezwaar maken bij de burgemeester van de gemeente Neder-Betuwe, t.a.v. de commissie bezwaarschriften, Postbus 20, 4043 ZG KESTEREN. U moet het bezwaarschrift op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na verzending van deze brief indienen. Vermeldt u duidelijk dat het om een bezwaarschrift gaat.
 
 
11. Voorlopige voorziening
Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Nadat u een bezwaarschrift hebt ingediend, kunt u, ingeval van spoedeisend belang, de rechter vragen het besluit op te schorten of een voorlopige maatregel te treffen. Adres: Voorzieningenrechter te Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.
 
 
Opheusden, 14 november 2014
namens burgemeester en wethouders van Neder-Betuwe,
 
 
 
A.M. van der Staaij,
beleidsmedewerker verkeer en vervoer
 
 
 
Naar boven