RHD2014-VKB-037
Logo Rheden
Zaaknummer 117534
Burgemeester en wethouders van Rheden;
overwegen het volgende:
WETTELIJK KADER
gelet op de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.
De wegen waarop de haltes van de buurtbus zijn aangelegd, waarvan een lijst in de bijlage is opgenomen en hier als ingelast beschouwd moet worden, zijn gelegen binnen de bebouwde kom ex artikel 20a Wegenverkeerswet 1994 van Dieren en Spankeren en in beheer bij de gemeente Rheden.
Voor het dorp Dieren is het Verkeerscirculatieplan 2013 van kracht.
Er heeft overleg plaatsgevonden en er is overeenstemming bereikt met de politie.
AANLEIDING
In december 2011 is de Buurtbus Spankeren Dieren van start gegaan als een proefproject voor twee jaar. In 2011 zijn bushaltes geplaatst. Jaarlijks wordt de lijndienst geoptimaliseerd, waardoor een aanpassing van het halteplan noodzakelijk is.
De route door Dieren-Zuid komt vanaf december 2014 te vervallen.
De route door Dieren-Noord wordt iets veranderd en hiervoor zijn nieuwe bushaltelocaties gekozen.
DOEL VAN DE MAATREGEL
Het doel van de maatregel is de weggebruikers en passagiers te beschermen en de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan in stand te houden.
ARGUMENTEN
De buurtbus, lijndienst 524, rijdt volgens een vaste route van Spankeren via het treinstation in Dieren door Dieren-Noord via het station weer naar Spankeren. De bus vervoert maximaal
12 personen en is geschikt voor gehandicaptenvervoer. De bus rijdt 1 keer per uur. Er wordt betaald met de OV-chipkaart en er kan een los kaartje in de bus worden gekocht.
In april 2013 is de lijndienst definitief in de openbaarvervoerconcessie van de Stadsregio Arnhem Nijmegen opgenomen. De lijndienst wordt geëxploiteerd door Connexxion, rijdt onder de naam BRENG en wordt uitgevoerd door vrijwilligers.
Route
De buurtbus rijdt sinds december 2011 en de route is sinds die tijd verschillende keren aangepast.
De route die vanaf december 2014 wordt gereden is te raadplegen op de website www.bbsd.nl.
Haltes
Langs de route in Dieren-Noord zijn haltevoorzieningen aangelegd. Het halteplan dat vanaf december 2014 van kracht is, is bijgevoegd en maakt deel uit van dit besluit.
Belangenafweging
In oktober 2011 is het eerste halteplan gepresenteerd en tot nu toe jaarlijks aangepast.
In overleg met connexxion worden haltelocaties vastgesteld. De gemeente toetst de locaties samen met de politie wij op verkeersveiligheid en overlast.
Per locatie hebben wij onderzocht of de privacy van de inwoners zoveel mogelijk gewaarborgd is.
De buurtbus voorziet in een behoefte van de inwoners van Spankeren en Dieren.
Hoewel het niet de doelgroep was, blijkt uit de evaluatie dat het grootste deel van de instappers 55+ zijn.
De bewoners die een nieuwe halte in de nabijheid van hun woning krijgen, ontvangen een afschrift van dit besluit.
MOGELIJKHEDEN TOT BEZWAAR
Indien u het met dit besluit niet eens bent, kunt u op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum van verzending van dit besluit bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 9110, 6994 ZJ  De Steeg.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste te bevatten:
a de naam en het adres van de indiener;
b de dagtekening;
c een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;
d de gronden van het bezwaar.
Door het indienen van een bezwaarschrift wordt de uitvoering van het besluit niet uitgesteld. U kunt hiervoor een voorlopige voorziening aanvragen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, Postbus 9030, 6800 EM  Arnhem. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd.
U kunt er ook voor kiezen het beroep- en/of verzoekschrift digitaal bij genoemde rechtbank in te dienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.
Voor het behandelen van een verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Het griffierecht bedraagt € 45,00 voor minder draagkrachtige natuurlijke personen in huurtoeslag- en sociale zekerheidszaken, € 165,00 voor overige natuurlijke personen en € 328,00 voor rechtspersonen (zie artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).
en BESLUITEN als volgt:
Door plaatsing van borden L3 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 instellen van bushalteplaatsen ten behoeve van de Buurtbus Spankeren Dieren op de locaties in Dieren en Spankeren welke op de bijlage van dit besluit zijn vermeld en hier als ingelast beschouwd moeten worden.
De Steeg, 17 november 2014
Naar boven