Verkeersbesluit instellen parkeerverbodszone in de weg Elsenpas
Logo Beuningen
Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;
Gelet op:
De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW).
Het Delegatie- en Mandaatregister van januari 2013, waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Openbare Ruimte;
Overwegende dat:
op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wijzigt.
Uit het oogpunt van:
  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;
  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;
  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;
I s het gewenst om:
Het huidige parkeerverbod in de Elsenpas, dat vanaf het kruispunt met de Wilhelminalaan tot ongeveer 200 meter ten westen van dit kruispunt van kracht is, op te heffen en in plaats daarvan een parkeerverbodszone in te stellen.
Motivering
Recentelijk is de Wilhelminalaan doorgetrokken richting de Schoenaker (=de N847). Deze nieuwe weg heeft de naam Verlengde Wilhelminalaan gekregen. In verband met de aanleg van deze weg heeft de bestaande rijbaan van de Elsenpas in de nieuwe situatie een functie gekregen als (een doodlopende) parallelweg aan de zuidzijde van de Verlengde Wilhelminalaan. Daarmee is ook het gebruik van de Elsenpas verandert. In de nieuwe situatie fungeert de weg voornamelijk voor het bereikbaar maken van de bedrijven/kantoren aan de Elsenpas voor bestemmingsverkeer komende vanaf de Verlengde Wilhelminalaan en vice versa. Dit betekent dat de hoeveelheid verkeer dat van de Elsenpas gebruik maakt afneemt, aangezien doorgaand verkeer nu van de Verlengde Wilhelminalaan gebruik maakt.
Aan de Elsenpas zijn twee autosloperijen gevestigd. Ter hoogte van deze bedrijven is in de huidige situatie een parkeerverbod aan de noordzijde van de weg van kracht. Deze is destijds ingesteld omdat geconstateerd is dat ter hoogte van de autosloperijen aan beide zijden van de Elsenpas op half op de rijbaan / half in de berm werd geparkeerd. Dit resulteerde in hinder voor het overige verkeer op de Elsenpas aangezien hierdoor slechts een beperkte rijbaanbreedte beschikbaar bleef. Met een eenzijdig parkeerverbod werd hier verbetering in aangebracht.
Onlangs is besloten dat direct ten westen van de autosloperijen aan de Elsenpas een ambulancepost wordt gebouwd. Dit betreft een ambulancepost waar ambulances 24/7 paraat staan om uit te rukken. Voor deze hulpdiensten is een goede bereikbaarheid van de post en derhalve het ongehinderd kunnen aan- en afrijden van groot belang om in geval van calamiteiten snel te kunnen reageren. Om de bereikbaarheid van de ambulancepost zoveel mogelijk te borgen acht de gemeente het wenselijk om een aantal maatregelen in de Elsenpas te treffen waarmee dit wordt bewerkstelligd. De eerste maatregel bestaat uit het inrichten van een langsparkeerstrook met vakaanduiding ter hoogte van de autosloperijen. In aanvulling hierop wordt in het betreffende gedeelte van de Elsenpas een parkeerverbodszone ingevoerd. De combinatie van deze twee maatregelen resulteert erin dat de rijbaan van de Elsenpas ter plaatse vrij van geparkeerde voertuigen blijft, zodat de ambulancepost te allen tijde goed bereikbaar is.
Belangenafweging
Met de beoogde maatregelen blijft parkeren in de Elsenpas ter hoogte van de autosloperijen mogelijk, terwijl gelijktijdig de bereikbaarheid van de nieuwe ambulancepost aan de Elsenpas kan worden gewaarborgd. Het nemen van de in dit besluit genoemde maatregelen acht de gemeente dan ook van groter belang dan het handhaven van de huidige situatie.
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Het advies over dit verkeersbesluit is positief en staat in de bijlage.
Besluiten
Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:
  • 1.
    het huidige parkeerverbod aan de noordzijde van de Elsenpas, dat vanaf het kruispunt met de Wilhelminalaan tot het punt ongeveer 200 meter ten westen van dit kruispunt van kracht is, op te heffen door het verwijderen van de borden model E1 van Bijlage 1 van het RVV 1990;
  • 2.
    het bijbehorende (onderdeel van het) verkeersbesluit, waarin destijds is besloten tot het instellen van het onder punt 1 van dit besluit genoemde parkeerverbod, hierbij in te trekken;
  • 3.
    door het plaatsen van borden model E1, zonaal uitgevoerd als begin en einde zone, van Bijlage 1 van het RVV 1990, een parkeerverbodszone in te stellen op de Elsenpas vanaf het kruispunt met de Wilhelminalaan tot het punt ongeveer 250 meter ten westen van dit kruispunt (tot aan de in-/uitrit van de nieuwe ambulancepost die aan de Elsenpas wordt gerealiseerd);
  • 4.
    de onder punt 1 en 3 genoemde verkeerstekens aan te brengen / te verwijderen zoals aangeduid op de bij dit besluit behorende tekening.
Bezwaar
Voor degene die een bijzonder belang heeft bij dit besluit, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. Het indienen van bezwaar schorst de werking van dit verkeersbesluit niet.
Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de dag waarop dit verkeersbesluit is gepubliceerd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer behandelen omdat het te laat binnen is. In het bezwaarschrift zet u:
  • uw naam, adres, datum en handtekening;
  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld een kopie meesturen);
  • de reden waarom u bezwaar maakt.
Voorlopige voorziening
Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Als u wilt dat de beslissing niet direct in werking treedt, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend.
Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Voor het aanvragen van een voorlopige voorziening moet u wel een bijdrage betalen (griffierechten).
Verspreiding
Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage. Afschriften van dit verkeersbesluit zijn verzonden aan:
•Politie Gelderland-Zuid, district Tweestromenland
Met vriendelijke groet,
namens burgemeester en wethouders
Jeroen Hanegraaf
Afdelingshoofd Openbare Ruimte
Naar boven