Reglement omtrent de werkwijze van de kamers voor het notariaat (zoals bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Besluit op het notarisambt)

AFDELING 1 ALGEMENE BEPALINGEN

Artikel 1 Leiding van de vergadering en de mondelinge behandeling ter zitting

De leiding van de vergadering en de mondelinge behandeling ter zitting van de kamer voor het notariaat (hierna: de kamer) berust bij de voorzitter van de kamer. Hij kan een plaatsvervangend voorzitter aanwijzen om hem te vervangen.

Artikel 2 Agenda van de kamer

De secretaris van de kamer plaatst in overleg met de voorzitter de door de kamer te behandelen zaken op de agenda van de kamer. Hij bericht hierover tijdig de leden van de kamer, onder toezending van de schriftelijke stukken ten behoeve van de vergadering en/of de mondelinge behandeling.

Voor zover de zitting openbaar is, ligt de daarop betrekking hebbende agenda zeven dagen voor de zitting ter inzage voor eenieder in het gerechtsgebouw in de plaats waar de kamer is gevestigd.

Artikel 3 Schema van de zittingen

De secretaris van de kamer maakt in overleg met de voorzitter van de kamer een schema van de data van de zittingen en zorgt voor een juiste samenstelling van de kamer en indeling van de leden per zitting.

AFDELING 2 KLACHTEN

Artikel 4 Indiening van klachten

Het klaagschrift is in de Nederlandse taal gesteld en kan als volgt worden ingediend:

  • door toezending per post op het postadres van de kamer;

  • door toezending per fax op het faxnummer van de kamer;

  • door toezending per e-mail aan het e-mailadres van de kamer;

  • door afgifte aan de balie van de griffie van de rechtbank waar de kamer is gevestigd.

Artikel 5 Inhoud klaagschrift

Het klaagschrift vermeldt:

  • de voorletter(s), de naam, het adres, de woonplaats en – voor zoveel mogelijk – het telefoonnummer en e-mailadres van klager;

  • de voorletter(s), de naam, het kantooradres en de vestigingsplaats van de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris tegen wie de klacht is gericht;

  • een duidelijke omschrijving van de klacht en de gronden waarop de klacht berust, voor zoveel nodig onderbouwd met bewijsstukken.

Artikel 6 Termijn voor indiening van een verweerschrift

De secretaris deelt schriftelijk de termijn voor indiening van het verweerschrift aan de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris mee. Die termijn bedraagt drie weken.

De secretaris informeert klager schriftelijk over de termijn van indiening van het verweerschrift.

Artikel 7 Inhoud van het verweerschrift

Het verweerschrift vermeldt:

  • de voorletter(s) en de naam van de klager;

  • het kenmerk waaronder de klacht bij de kamer is geregistreerd;

  • een omschrijving van het verweer en de gronden waarop het berust, voor zoveel nodig onderbouwd met bewijsstukken.

Artikel 8 Repliek en dupliek

Het indienen van repliek en dupliek is alleen mogelijk indien de voorzitter daartoe beslist. De secretaris deelt schriftelijk de termijn voor indiening van repliek en dupliek aan de klager respectievelijk de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris mee. De termijn bedraagt telkens drie weken. In de repliek kunnen geen nieuwe klachten worden ingediend.

De secretaris informeert schriftelijk de klager over de termijn van indiening van de repliek respectievelijk de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris over de termijn van indiening van de dupliek.

Artikel 9 Omvang en leesbaarheid

Het klaagschrift en het verweerschrift, en in de voorkomende gevallen de repliek en de dupliek, bevatten in beginsel niet meer dan vijf bladzijden.

De ingediende schrifturen die niet of onvoldoende leesbaar zijn worden aan de indiener geretourneerd.

Artikel 10 Verlenging van termijnen

De voorzitter kan in het belang van een goede rechtspleging een verlenging van de termijnen, genoemd in de artikelen 6 en 8, toestaan. Een verzoek tot verlenging dient voor het verstrijken van de termijn schriftelijk en met redenen omkleed bij de voorzitter te worden ingediend, onder opgave van de gewenste duur van de verlenging. De secretaris informeert schriftelijk de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris respectievelijk de klager over de verlenging van een termijn van indiening.

Artikel 11 Verkrijgen mondelinge informatie

De voorzitter kan op ieder moment gedurende de schriftelijke behandeling van de klacht partijen uitnodigen voor het verkrijgen van mondelinge informatie over de wederzijdse standpunten.

Artikel 12 Einde van de schriftelijke behandeling

De voorzitter bepaalt wanneer de schriftelijke behandeling van een klacht is geëindigd. De secretaris geeft daarvan schriftelijk kennis aan de klager respectievelijk de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris. Daarbij wordt meegedeeld dat geen inhoudelijke reacties meer kunnen worden ingediend en aangegeven welke het verdere verloop van de klachtprocedure zal zijn.

Artikel 13 Mondelinge behandeling

De kamer houdt zitting teneinde de klager en de notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris op de klacht te horen. De mondelinge behandeling is openbaar, tenzij de kamer anders beslist.

De voorzitter bepaalt de datum en het tijdstip van de mondelinge behandeling. Indien voorafgaande daaraan van een of meer partijen verhinderdata zijn ontvangen, houdt de voorzitter daarmee voor zoveel mogelijk rekening.

In de oproeping worden vermeld de tijd die voor de behandeling van de zaak is gereserveerd en – voor zoveel nodig – de spreektijd die een partij respectievelijk ieder van de partijen heeft. Verder vermeldt de oproeping de samenstelling van de kamer.

Advocaten die als gemachtigden optreden, zijn tijdens de mondelinge behandeling niet in toga.

De voorzitter bepaalt de orde van de mondelinge behandeling.

Artikel 14 Machtiging

Een raadsman of een gemachtigde, die tijdens de schriftelijke en/of de mondelinge behandeling van een zaak voor een partij optreedt en die geen advocaat, notaris, toegevoegd notaris of kandidaat-notaris is, dient van zijn bevoegdheid om als raadsman of gemachtigde op te treden op behoorlijke wijze te doen blijken. De voorzitter kan bepalen dat een schriftelijke volmacht daartoe vereist is.

Artikel 15 Verzoek om uitstel van de mondelinge behandeling

Indien de voorzitter de datum van de mondelinge behandeling heeft bepaald zonder rekening te houden met de verhinderdata van partijen, kan door hen een schriftelijk verzoek tot uitstel van de mondelinge behandeling worden ingediend. Dit verzoek dient binnen een termijn van veertien dagen na de verzending van de schriftelijke oproeping bij de voorzitter te zijn ingekomen en moet met redenen zijn omkleed. De secretaris informeert partijen schriftelijk over de beslissing op het verzoek tot uitstel. Indien het verzoek tot uitstel wordt gehonoreerd, stelt de voorzitter, na het opvragen van verhinderdata en/of in overleg met partijen, een nieuwe datum voor de mondelinge behandeling vast.

Na het verstrijken van de genoemde termijn van veertien dagen of na de vaststelling van de nieuwe datum voor de mondelinge behandeling, wordt alleen nog uitstel verleend op schriftelijk verzoek van een partij op grond van klemmende redenen.

Artikel 16 Indiening van nadere stukken voorafgaand aan en tijdens de mondelinge behandeling

Een partij legt de producties, waarop zij zich wenst te beroepen en die nog niet eerder zijn ingediend, zo spoedig mogelijk over. Uiterlijk op de tiende kalenderdag voorafgaand aan de mondelinge behandeling kunnen nog producties worden overgelegd, mits met toezending in afschrift aan iedere overige partij.

Op producties die nadien worden overgelegd en op stukken waarvan tijdens de mondelinge behandeling is gebleken dat zij niet door iedere overige partij zijn ontvangen en tegen de overlegging waarvan bezwaar is gemaakt, wordt geen acht geslagen, tenzij de voorzitter/de kamer anders beslist.

Artikel 17 Indiening nadere stukken na afloop van de mondelinge behandeling

Na afloop van de mondelinge behandeling kunnen geen stukken meer worden overgelegd, tenzij de kamer een partij daartoe de gelegenheid geeft. In het laatste geval wordt tevens meegedeeld binnen welke termijn deze stukken en de eventuele reactie hierop bij de kamer moeten zijn ingekomen.

Artikel 18 Beslissing

In zaken waarin een mondelinge behandeling heeft plaatsgevonden, wordt in beginsel binnen zes weken een beslissing gegeven, tenzij tijdens de mondelinge behandeling anders wordt bepaald. Indien blijkt dat deze termijn niet wordt gehaald, geeft de secretaris daarvan schriftelijk kennis aan partijen met vermelding van de termijn waarbinnen thans de beslissing wordt gegeven.

Artikel 19 Verzetprocedure

Op een verzetprocedure zijn de artikelen 4, 9, en 13 tot en met 18 voor zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing.

De notaris wordt in kennis gesteld van de mondelinge behandeling van het verzet en kan desgewenst daarbij aanwezig zijn.

Artikel 20 Wraking

Indien een lid van een kamer overeenkomstig artikel 100 Wet op het notarisambt wordt gewraakt en niet in de wraking berust, zal uit de leden van die kamer een wrakingskamer worden samengesteld. Ingeval dit niet mogelijk is, zal aan de president van het gerechtshof Amsterdam worden verzocht een andere kamer aan te wijzen voor het vormen van een wrakingskamer.

AFDELING 3 ANDERE WERKZAAMHEDEN

Artikel 21 Andere werkzaamheden dan de behandeling van klachten

Op andere werkzaamheden, die door of krachtens de Wet op het notarisambt aan de kamer of haar voorzitter zijn opgedragen, zijn de artikelen van Afdeling 2 voor zoveel mogelijk van overeenkomstige toepassing.

AFDELING 4 SLOTBEPALINGEN

Artikel 22 Publicatie tuchtrechtelijke beslissingen

De secretaris van de kamer publiceert zo spoedig mogelijk een geanonimiseerde versie van de tuchtrechtelijke beslissing op www.tuchtrecht.overheid.nl.

Artikel 23 Inzage en toezending Reglement

Een exemplaar van het reglement ligt ter inzage bij de kamer en wordt op verzoek toegezonden tegen de kostende prijs.

Artikel 24 Inwerkingtreding en publicatie Reglement

Het reglement treedt in werking op 1 januari 2015. Het reglement wordt gepubliceerd in de Staatscourant.

Het reglement is vastgesteld door de voorzitters van de kamers voor het notariaat te Amsterdam, Arnhem-Leeuwarden, Den Haag en ’s-Hertogenbosch.

Naar boven