Proefboring ten behoeve van gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 21 november 2014 tot en met vrijdag 2 januari 2015 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage om één of twee proefboring(en) uit te voeren in de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. Iedereen kan reageren op de ter inzage gelegde stukken met een zienswijze.

Het project

GDF SUEZ E&P Nederland B.V. (GDF SUEZ E&P) heeft het voornemen om op vijf kilometer ten noorden van Schiermonnikoog, in het Nederlandse deel van de Noordzee, een proefboring uit te voeren ten behoeve van gaswinning. De aanwezigheid van economisch winbaar gas wordt, op grond van reeds uitgevoerd seismisch onderzoek, verwacht in de prospects Schooner, Crab-West, Crab-East en Skipper. Om definitief aan te tonen dat er economisch winbaar gas in de diepe ondergrond aanwezig is, dient een proefboring uitgevoerd te worden naar het prospect Schooner. Dit gebeurt vanaf een tijdelijk boorplatform op vijf kilometer uit de kust, dat circa drie maanden op de locatie aanwezig is voor de proefboring.

De proefboring vindt plaats in de winterperiode. Als uit de eerste proefboring blijkt dat gas aanwezig is in het Schooner-prospect, wordt de winterperiode daarop een tweede proefboring uitgevoerd naar het prospect Crab-East of Skipper. De locatie van het tijdelijk platform voor de eventuele tweede proefboring, dat circa vier maanden op de locatie aanwezig zal zijn, bevindt zich op 7,2 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog.

Indien een economisch winbare hoeveelheid aardgas wordt aangetroffen, dan wordt een nieuwe besluitvormingsprocedure gestart om de gaswinning mogelijk te maken.

Deze gaswinning zal bijdragen aan de energievoorzieningszekerheid in Nederland.

Milieueffectrapportage, Passende Beoordeling en besluitvorming

Aangezien het aan te boren gasprospect Schooner ligt onder gebied dat op grond van artikel 10a van de Natuurbeschermingswet 1998 is aangewezen als Natura 2000-gebied en het hier gaat om een nieuw op te richten (tijdelijk) mijnbouwwerk, valt de besluitvorming over dit project onder de rijkscoördinatieregeling. Dit houdt onder meer in dat de uitvoeringsbesluiten die voor het project nodig zijn (vergunningen en ontheffingen), worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. Het coördinerend bevoegd gezag is de Minister van Economische Zaken (EZ). Het gaat om de volgende besluiten: Omgevingsvergunning en Natuurbeschermingswetvergunning.

Milieueffectrapportage

Ten behoeve van de aanvraag voor de Omgevingsvergunning voor de eerste proefboring is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Daarbij zijn (mogelijke) milieueffecten, bijvoorbeeld op natuur, landschap, bodem en water, in beeld gebracht, zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de besluitvorming. Ondanks dat de resultaten van de proefboring bepalend zullen zijn voor het overgaan naar de fase van gaswinning, zijn al zoveel mogelijk milieueffecten van de gaswinning in het MER in beeld gebracht.

Aangezien de eventuele tweede proefboring plaatsvindt buiten Natura 2000-gebied is daarvoor geen Omgevingsvergunning nodig.

Passende Beoordeling

Ten behoeve van de aanvraag voor de Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-wetvergunning) voor het project is er ook een Passende Beoordeling gemaakt om te beoordelen welke effecten het project heeft voor Natura 2000-gebieden. In de Passende Beoordeling worden de effecten van twee proefboringen beoordeeld. De (ontwerp)Nb-wetvergunning heeft namelijk betrekking op het uitvoeren van beide proefboringen.

U kunt nu reageren op de ontwerpbesluiten en de onderliggende stukken, waaronder het MER en de Passende Beoordeling.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van 21 november 2014 tot en met 2 januari 2015 de ontwerpbesluiten, het MER, de Passende Beoordeling en de andere onderliggende stukken inzien op www.bureau-energieprojecten.nl en tijdens reguliere openingstijden (op papier) op de volgende locatie:

  • gemeente Schiermonnikoog, Nieuwestreek 5, Schiermonnikoog, T (0519) 53 50 50.

Informatiemarkt

De Minister van Economische Zaken organiseert één inloopavond. U bent van harte welkom om daar vragen te stellen en informatie te krijgen over het project en de procedure.

Deze inloopavond wordt gehouden op:

  • dinsdag 2 december 2014, Het Dorpshuis van Schiermonnikoog, Torenstreek 18a.

Van 19.00 uur tot 22.00 uur is de zaal open en heeft u de mogelijkheid om de informatiemarkt te bezoeken en vragen te stellen aan de aanwezige medewerkers van de overheid en GDF SUEZ E&P. U kunt vrij in- en uitlopen en op ieder moment met de diverse medewerkers spreken.

Ook kunt u tijdens de inloopavond uw zienswijze mondeling geven. Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

U kunt uw mening geven

In uw zienswijze kunt u ingaan op alle onderdelen van de ontwerpbesluiten, het MER, de Passende Beoordeling en de andere onderliggende stukken. U kunt hierbij denken aan:

  • Staan er naar uw mening onjuistheden in?

  • Zijn er zaken en/of belangen over het hoofd gezien?

  • Wordt u geraakt in uw belang? Zo ja, kunt u dat toelichten?

We stellen het op prijs als u aangeeft op welke delen van de ontwerpbesluiten, het MER, de Passende Beoordeling of de onderliggende stukken u reageert en u uw zienswijze onderbouwt met argumenten.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep kan instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zonder zienswijze kan een belanghebbende alleen beroep instellen als hem geen verwijt kan worden gemaakt van het niet-indienen van een zienswijze.

Hoe kunt u reageren?

U kunt van vrijdag 21 november 2014 tot en met vrijdag 2 januari 2015 reageren.

Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur digitaal.

Dat kan via www.bureau-energieprojecten.nl onder ‘Gaswinning Schiermonnikoog’.

U kunt niet reageren via e-mail.

Per post kan ook: Bureau Energieprojecten, Inspraakpunt Proefboring ten behoeve van gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog, Postbus 248, 2250 AE Voorschoten.

Uw brief kan alleen als zienswijze in behandeling genomen worden als u ondertekent met uw naam en adres. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan tijdens de inloopavond of via Bureau Energieprojecten op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur, T (070) 379 89 79.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl.

De zienswijzen en reacties worden betrokken bij de definitieve besluiten.

In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of en op welke wijze de zienswijzen en reacties in de definitieve besluiten zijn verwerkt.

De besluiten zullen ter inzage worden gelegd. Hierop staat beroep open.

Dit wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven