VB 14-23 Verlengen periode tijdelijke afsluiting Jeppegatweg te Hank
Logo Werkendam
Burgemeester en wethouders van Werkendam,
Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het collegebesluit van 29 juni 2010, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.
OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT:
Door de heer Prinse, projectingenieur Water van de Antea Group, is het verzoek ingediend om het verkeersbesluit 14-8, tijdelijk verkeersbesluit langer dan drie maanden voor het afsluiten van de Jeppegatweg te Hank te verlengen. Dit omdat de werkzaamheden m.b.t. de dijkverzwaring Steurgat-Bergsche Maas nog niet afgerond zijn. Naar verwachting zal het werk 1 juni 2015 gereed zijn. Daarom is besloten om met dit verkeersbesluit per direct (31 oktober 2014) de termijn van het tijdelijk afsluiten van bovengenoemde weg te verlengen tot 1 juni 2015.
Vereiste van besluit
Op grond van het bepaalde in artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de in artikel 34 van het BABW bedoelde tijdelijke plaatsing van verkeerstekens en het uitvoeren van tijdelijke maatregelen, indien de omstandigheden die tot de tijdelijke plaatsing of de tijdelijke maatregelen leiden van langere duur zijn dan vier maanden, dan wel zich regelmatig voordoen.
Motivering
  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg
  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers
is het gewenst om de Jeppegatweg te Werkendam geheel af te sluiten in verband met de werkzaamheden met betrekking tot de dijkverzwaring Steurgat-Bergsche Maas.
Hierbij is het volgende overwogen:
Op 30 oktober is door de projectingenieur Water bij de Anteagroup een verzoek namens de fa Hens N.V. ingediend voor het verlengen van de periode om de Jeppegatweg te Hank af te sluiten. Dit in verband met de werkzaamheden m.b.t. de dijkverzwaring Steurgat-Bergsche Maas. De werkzaamheden zullen, naar verwachting, door omstandigheden rond 1 juni 2015 gereed zijn.
Het Steurgat vormt een verbinding tussen de Nieuwe Merwede en de Bergsche Maas. Delen van de oostelijke Steurgatdijk tussen Werkendam en Hank voldoen niet aan de veiligheidsnormen die aan waterkeringen worden gesteld en zijn daarom ook in de bovengenoemde Planologische Kernbeslissing (PKB) 'Ruimte voor de Rivier' aangewezen om versterkt te worden. Daarnaast zijn sommige delen van de dijk afgekeurd bij de reguliere toetsing op veiligheid in het kader van de Waterwet (conform de Waterwet worden alle dijken in Nederland één maal in de zes jaar getoetst op veiligheid). Hierbij is volgens de landelijke regels getoetst op de hoogte van de waterkering en de stabiliteit van de dijk. Dijkvakken die niet aan de vereiste veiligheid voldoen, moeten worden verbeterd.
Versterking van de oostelijke Steurgatdijk is onderdeel van het dijkversterkingsprogramma van Waterschap Rivierenland voor de komende jaren. Het belangrijkste doel van de dijkversterking Steurgat-Bergsche Maas is het op orde brengen van de
waterveiligheid van het gebied achter de dijk. De dijk moet voldoen aan de veiligheidsnormen die
gesteld worden in de Waterwet en de PKB Ruimte voor de Rivier. Omdat het project onderdeel is van Ruimte voor de Rivier, dient de dijkversterking in 2015 gerealiseerd te zijn.
Op de Grote Waardweg, Middellandweg en Jeppegatsweg wordt een fysieke afsluiting in de vorm van hekken geplaatst. Daarbij wordt het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, geplaatst. Een en ander zoals opgenomen op bijgevoegde tekening Werkendam Steurgat afsluiting Jeppegatweg.
De tijdelijke verkeersmaatregelen zullen blijven gelden op de eerder in verkeersbesluit VB 14-8 genoemde locaties. De verlenging duurt naar verwachting tot en met 1 juni 2015. Indien de werkzaamheden eerder zijn afgerond zullen de wegen eerder opengesteld worden voor het verkeer.
Overleg
Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) over dit besluit overleg heeft plaatsgevonden met de betrokken korpschef, vertegenwoordigd door de operationeel chef van het team Altena, district Oosterhout, van de politie Midden- en West-Brabant.
Belangenafweging
Doordat de Jeppegatweg deel uitmaakt van het terrein waar de werkzaamheden met betrekking tot de dijkverzwaring plaatsvinden, kunnen er verkeersonveilige situaties ontstaan. Om de veiligheid te waarborgen is besloten om de Jeppegatweg geheel af te sluiten met uitzondering van bestemmingsverkeer. Aan de Jeppegatweg zijn geen woningen of bedrijven gevestigd wel zijn er landbouwpercelen aanwezig. De bereikbaarheid van de hiervoor genoemde percelen grenzend aan het werk dient vanaf de openbare verharding bereikbaar te blijven.
De wegbeheerder van de gemeente Werkendam, de heer Wintermans, dient over de stand van zaken van de werkzaamheden op de hoogte te worden gehouden.
De bekendmaking van de ter inzage legging van het verkeersbesluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, werd op 20 november 2014 gepubliceerd in de Staatscouranten ligt vanaf 20 november 2014 ter inzage bij de publieksbalie op het gemeentehuis te Werkendam.
Besluit
Op grond van vorenstaande overwegingen besluit ik:
I.Doordat de werkzaamheden met betrekking tot de dijkverzwaring Steurgat-Bergsche Maas meer tijd in beslag nemen dan gepland, per direct de termijn van afsluiting van de Jeppegatweg te Hank, te verlengen tot en met
1 juni 2015. Hierdoor blijft de hieronder genoemde maatregel gelden;
Op de Jeppegatweg, Middellandweg en Grote Waardweg te Werkendam wordt een fysieke afsluiting in de vorm van hekken geplaatst. Daarbij wordt het bord C1 van bijlage 1 van RVV1990, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee geplaatst.
Werkendam, 3 november 2014
Namens burgemeester en wethouders van Werkendam,
J.H.P.M. van Schayk-van Dortmont,
medewerkster verkeer en vervoer
Mededelingen
Bezwaar
Ingevolge de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht kan, binnen zes weken na datum van publicatie, een bezwaarschrift tegen dit besluit worden ingediend bij het College van burgemeester en wethouders van Werkendam, Postbus 16, 4250 DA Werkendam.
Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en tenminste te bevatten: naam en adres van indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen uw bezwaar is gericht en de gronden van uw bezwaar. Wanneer u zich door een derde laat vertegenwoordigen, verzoeken wij u tevens te vermelden de naam, het volledige adres en het telefoonnummer van deze persoon.
Voorlopige voorziening
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Breda, sector Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 RA Breda. Een dergelijk verzoek dient vergezeld te gaan van een kopie van het bezwaarschrift. Voor het indienen van een dergelijk verzoek wordt een griffierecht geheven.
 
Naar boven