Instellen parkeerverbod aan een zijde van de straat Beneden Beekloop
Logo Geldrop-Mierlo
[Optioneel: Eigen Kenmerk]
Gemeente Geldrop-Mierlo
Overwegingen ten aanzien van het beslui t
 
Aanleiding
 
 
De vuilnisophaaldienst CURE blijkt steeds vaker de bocht in de straat Beneden Beekloop te Geldrop, en wel aan de overzijde van de groenstrook tegenover de huisnummers 78 t/m 88, niet te kunnen ronden zonder ook gedeeltelijk over de hier weer naast gelegen groenstrook te moeten rijden. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat op de betreffende openbare weg veel auto’s worden geparkeerd. Ook wordt het bereiken van de container-verzamelplaats schuin tegenover huisnummer 74 sterk bemoeilijkt door de op de openbare weg geparkeerde auto’s. Het steeds met de vrachtauto te moeten manoeuvreren langs deze geparkeerde auto’s werkt voor CURE sterk vertragend bij het ophalen van het huisvuil.
 
 
Huidige verkeersituatie
 
In de huidige situatie mag op de boven aangegeven locatie in de straat Beneden Beekloop te Geldrop op de openbare weg worden geparkeerd, mits dit de afwikkeling van het verkeer niet belemmert. Voor personenauto’s is er dan vaak nog wel genoeg doorrijdruimte, maar dit geldt niet altijd voor de vrachtwagens van CURE, die met name bij het maken van een bocht, veel meer ruimte nodig hebben.
 
 
Gewenste verkeersituatie
 
 
Om de doorgang van de bocht in de straat Beneden Beekloop te Geldrop, en wel aan de overzijde van de groenstrook tegenover de huisnummers 78 t/m 88 alsmede de bereikbaarheid van de container-verzamelplaats schuin tegenover huisnummer 74 te verbeteren is het gewenst om aan de straat Beneden Beekloop te Geldrop een parkeerverbod in te gaan stellen. Indien aan de hier boven genoemde zijde van de Beneden Beekloop (naast groenstrook) een gele onderbroken markeringslijn wordt aangebracht, blijft er voor de bewoners van de omliggende woningen aan de Beneden Beekloop nog voldoende ruimte om direct voor de woning te parkeren. De bestaande parkeerruimte voor de woningen met de huisnummers 78 t/m 88 blijft dan ook ongewijzigd.
 
 
Uitvoering
 
 
De gele onderbroken markeringslijn wordt aan de overzijde van de groenstrook tegenover de huisnummers 78 t/m 88 aan één zijde van de weg (naast de groenstrook) aangebracht, waar tevens de container-verzamelplaats aanwezig is. Hierdoor geldt aan deze zijde van de weg een parkeerverbod. Op deze wijze wordt duidelijk gemaakt dat er maar aan één zijde van de openbare weg mag worden geparkeerd. Hierdoor blijft er voor ophaaldienst Cure voldoende ruimte beschikbaar om de bocht goed te kunnen ronden en kan de eveneens daar aanwezige container-verzamelplaats makkelijker worden bereikt. Door deze maatregel kan het ophalen van het huisvuil efficiënter verlopen.
 
 
Juridisch kader
 
 
Op basis van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.
De straat Beneden Beekloop is in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie.
Het besluit is op 7 november 2014 genomen met het oog op een goede doorstroming van het verkeer en de verkeersveiligheid. Op 12 november 2014 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.
Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Parkeerverbod Beneden Beekloop (tekeningnummer VKB2014-08)’ d.d. 13 oktober 2014.
 
 
Motivering/Belangenafweging
 
 
Motivering wegenverkeerswet
 
 
In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens ander van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.
Vastgesteld wordt dat de maatregelen nodig zijn in verband met de verkeersveiligheid en het verbeteren van de bruikbaarheid (doorstroming) van de weg.
 
 
Belangenafweging
Het eenzijdige parkeerverbod aan het aangegeven gedeelte van de straat Beneden Beekloop zorgt ervoor dat de bruikbaarheid van dit weggedeelte voor de vrachtwagens van ophaaldienst Cure sterk wordt verbeterd. In deze situatie wordt meer belang gehecht aan het efficiënter ophalen van het huisvuil door ophaaldienst Cure aangezien er nog voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving aanwezig is. Daarnaast kan als bijkomend voordeel worden gezien dat eventuele manoeuvreerschade aan geparkeerde auto’s zal worden beperkt.
 
BESLUIT
Het vorenstaande brengt ons tot het volgende besluit:
Een gele onderbroken markering aan te brengen aan één zijde van de straat Beneden Beekloop en wel aan de overzijde van de groenstrook tegenover de huisnummers 78 t/m 88, waar tevens de container-verzamelplaats aanwezig is, één en ander zoals is aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening ‘Parkeerverbod Beneden Beekloop’ (tekeningnummer VKB2014-08).
Geldrop-Mierlo, 7 november 2014

Namens burgemeester ene wethouders,

G. van Houtert,

Senior Ontwerp

Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Rechtsbescherming
Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.
Naar boven