Sittard-Geleen - Verkeersbesluit instellen blauwe zone parallelweg Odasingel 601 - 917 Sittard
Logo Sittard-Geleen
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen:
1. Besluiten: Voor het omzetten van een laad- en losstrook in een blauwe zone aan de parallelweg van de Odasingel voor huisnummer 601 - 917 de volgende verkeersmaatregelen nemen:
  • Weghalen bord ‘Laden en lossen’ (bord E07) zoals aangegeven op de bij het verkeersbesluit horende foto.
  • Plaatsen bord ‘Parkeerschijfzone’ (bord E10zb) met op dit bord de tekst “max. ½ uur”.
  • Het onderbord ‘Pijlen’ (bord OB502) blijft gehandhaafd.
  • Aanbrengen van een blauwe markering bij alle vijf de parkeervakken.
  • Plaatsen van bord ‘Gehandicaptenparkeerplaats’ (bord nieuw RVV E06) bij het eerste parkeervak zo dicht mogelijk bij de hoofdingang van het complex.
2. Overwegingen Uit het oogpunt van de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, goede doorstroming op wegen, de bescherming van de weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en de bruikbaarheid daarvan, het waarborgen van de vrijheid van verkeer, alsmede het voorkomen van door verkeer veroorzaakte overlast c.q. hinder en schade zoals bedoeld in artikel 2, lid 1, sub a t/m d, artikel 2, lid 2, sub a van de Wegenverkeerswet 1994 wordt het noodzakelijk geacht om aan de parallelweg van de Odasingel in Sittard een blauwe zone in te stellen met een maximale parkeertijd van ½ uur.
De Odasingel is in beheer en onderhoud bij de gemeente Sittard-Geleen en ligt binnen de bebouwde kom, zoals bedoeld in de Wegenverkeerswet 1994.
Het aanliggende appartementencomplex wordt gedeeltelijk bewoond door minder valide personen die afhankelijk zijn van hulp. Er is dientengevolge behoefte aan een langere parkeertijd dan het laad- en losregime kan bieden.
3 . Formeel kader
De bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, de Algemene wet Bestuursrecht en het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit gemeente Sittard-Geleen 2013-II d.d. 1 oktober 2013 en het mandaatbesluit van 8 juli 2014.
4. Advies en inspraak
De ambtelijke Werkgroep Verkeer, waarin onder meer verkeerskundigen en de regiopolitie zitting hebben, heeft op 27-08-2014 positief geadviseerd over de voorgestelde verkeersmaatregelen.
Van 25-09-2014 tot en met 08-10-2014 heeft het voornemenbesluit ter inzage gelegen. Hierop zijn drie reacties binnen gekomen.
Eén zienswijze komt erop neer dat de indiener een parkeertijd van een half uur te kort vindt. Gezien de aard van het complex en de behoefte van de parkeerders wenst de indiener de parkeertijd minimaal verhoogd te zien naar een heel uur.
In de praktijk betekent deze blauwe zone echter dat er een parkeertijd toegestaan is van tussen de 30 en 59 minuten. Het is namelijk wettelijk toegestaan bij aankomst de parkeerschijf in te stellen op het eerstvolgende halve uur. Wanneer men om 12.01 uur aankomt mag de parkeerschijf gezet worden op 12.30 uur. Hiermee mag dan maximaal een half uur, in dit geval tot 13.00 uur geparkeerd worden. De nu voorgestelde maatregel komt dus voor een groot deel tegemoet aan deze zienswijze.
Op deze locatie moet voorkomen worden dat mensen die kort het stadscentrum in willen hier gratis gaan parkeren. Wanneer een blauwe zone ingesteld zou worden met een maximum parkeertijd van 1 uur, is de kans hierop groot. Op die manier staan de vijf parkeervakken tijdens winkeltijden helemaal niet meer ter beschikking van de bewoners van het complex.
In de tweede zienswijze wordt verzocht om de aanleg van een algemene gehandicaptenparkeerplaats. Gezien de aard van het complex is het logisch dat er behoefte is aan een gehandicaptenparkeerplaats. Het is mogelijk om één van de vijf vakken slechts open te stellen voor gehandicapten. Deze plek valt dan binnen het regime van de blauwe zone. Langer parkeren is mogelijk op de (twee gehandicaptenplekken op de) parkeerplaats in de Henri Weltersstraat en in de Odaparking. De dichtstbijzijnde voetgangersuitgang van deze parkeergarage beschikt over een lift.
In de derde zienswijze verzoeken drie personen om ook voor het appartementencomplex de Dominicaan een blauwe zone in te stellen. Aan dit verzoek kunnen we niet tegemoet komen. Het verschil tussen complex Odapark en complex de Dominicaan is dat bij Odapark extra ruimte voor voetgangers is onder het gebouw. De parkeervakken kunnen zo gerealiseerd worden dat er voldoende ruimte voor voetgangers en andere weggebruikers overblijft. Bij de Dominicaan is uit meldingen van de Reinigingsdienst Westelijke Mijnstreek en anderen gebleken dat bij laden en lossen de parallelweg geblokkeerd wordt. Dit is acceptabel bij kortdurend laden en lossen, maar niet bij langer parkeren door instelling van een blauwe zone.
5. Ondertekening
Sittard-Geleen, datum
Namens Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen,
Hoofd cluster Ruimtelijke projecten en beheer
Mr. R.H.J.P. Essers
6. Inzage en bezwaar
Het verkeersbesluit met de bijbehorende stukken kan worden ingezien van donderdag …… oktober 2014 tot en met woensdag …….. november 2014. Bij de receptie van de Stadswinkel, Markt 1 in Geleen. Maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en donderdag tot 20.00 uur.
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u gedurende de termijn van zes weken dat het besluit ter inzage ligt een bezwaarschrift indienen. Dat kan op verschillende manieren:
Elektronisch (met DigiD)
Op www.sittard-geleen.nl (trefwoord bezwaar / bezwaarschrift) staat hoe u dit doet.
Tip: zorg dat u de documenten die u eventueel wilt toevoegen aan uw bezwaarschrift digitaal beschikbaar heeft (pdf, Word of Excel).
Een bezwaarschrift, gestuurd via e-mail, sms, Twitter e.d. kunnen wij niet in behandeling nemen.
Schriftelijk
Stuur uw bezwaarschrift naar:
Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen
Postbus 18
6130 AA Sittard
In uw bezwaarschrift vermeldt u:
  • uw naam en adres;
  • de datum;
  • de beslissing waartegen u bezwaar maakt;
  • de reden(en) van uw bezwaar;
  • uw handtekening.
Zet op de linkerbovenhoek van de envelop ‘bezwaarschrift’.
Fax
U kunt uw bezwaarschrift faxen naar nummer 046-477 75 55.
Let er wel op dat het begin van de fax vóór twaalf uur ’s avonds op de laatste dag van de termijn binnen moet zijn.
Persoonlijk
U kunt uw bezwaarschrift persoonlijk afgeven bij de Stadswinkel, Markt 1, Geleen.
U krijgt hierbij een officieel ontvangstbewijs.
Meer informatie
Wilt u meer informatie over wat u kunt doen als u het niet eens bent met een beslissing van de gemeente? Lees dan de brochure ‘Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid’. Daarin staat hoe u bezwaar kunt maken of beroep kunt instellen tegen een gemeentelijke beslissing. Deze brochure kunt u afhalen bij de infobalie van het gemeentehuis. U kunt hem ook aanvragen via www.overheid.nl of 1400 (lokaal tarief).
Het besluit zal op zijn vroegst zes weken nadat het besluit is bekendgemaakt, worden uitgevoerd.
Een bezwaar heeft geen schorsende werking.
Indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kan –nadat bezwaar is gemaakt bij het College van Burgemeester en Wethouders- aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Limburg (bestuursrecht): Postbus 950; 6040 AZ ROERMOND, worden verzocht om een voorlopige voorziening te treffen. Hieraan zijn griffierechten verbonden.
Naar boven