Aanleggen voetgangersoversteekplaats (zebra) Gasthuisstraat.
Logo Barneveld
 
namens Burgemeester en wethouders van de gemeente Barneveld
Verkeersmaatregelen:
Er wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd op de Gasthuisstraat ter hoogte van de Schoutenstraat/Langstraat door het aanbrengen van zebramarkering en het plaatsen van borden L2 van bijlage 1 van het RVV 1990.
 Dit verkeersbesluit is gebaseerd op de volgende wetgeving:
 Artikel 15, eerste lid WVW 1994. Hierin staat vermeld dat een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing van aangewezen verkeerstekens voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat. In artikel 12 BABW staat voor welke verkeerstekens dit geldt.
Artikel 18, eerste lid WVW 1994. Hieruit wordt afgeleid dat het gemeentebestuur bevoegd is tot het nemen van dit besluit.
Artikel 24 BABW. Hierin wordt afgeleid dat er overleg moet plaatsvinden met de korpschef van de desbetreffende politieregio.  
 De onderstaande belangen uit artikel 2 WVW 1994 zijn de basis voor het verkeersbesluit: 
* het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1, sub a);
* het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1 sub b). 
Overwegingen ten aanzien van het besluit
De Gasthuisstraat ter hoogte van de Schoutenstraat/Langstraat wordt veelvuldig overgestoken door voetgangers van en naar het centrum.  
In de huidige situatie is in het geval van afslaand verkeer formeel reeds sprake van een vrije doorgang voor de voetganger. Deze voorrangssituatie levert in de praktijk echter onduidelijkheid op. Het is gewenst de voorrangssituatie te verduidelijken.
 Met de aanleg van een voetgangersoversteekplaats wordt beoogd de verkeersveiligheid van overstekende voetgangers te waarborgen.
 Hiermee wordt voor voetgangers een herkenbare aanduiding gecreëerd waar hij het beste kan oversteken en waar hij recht heeft op een ongehinderde doorgang.
 Op de overige aansluitingen van de kruising Gasthuisstraat-Schoutenstraat-Amersfoortsestraat zijn reeds voetgangersoversteekplaatsen aanwezig.
 De dichtstbijzijnde geregelde oversteekplaats op de Gasthuisstraat is gelegen op een afstand van ca. 150 meter, ter hoogte van de Krommestraat. Hier is een midden geleider aanwezig.  
Wijkplatform Barneveld Centrum heeft verzocht om de oversteekvoorziening op de betreffende locatie.
 Er is overleg gevoerd met de politie. De politie adviseert positief op de beoogde maatregel.
 De Gasthuisstraat is in eigendom en beheer bij de gemeente Barneveld.
 Het besluit moet worden gepubliceerd in de Staatscourant waarbij belanghebbenden op de mogelijkheid wordt gewezen binnen zes weken een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld in te dienen.  
Barneveld, 13 november 2015
namens S.J.P. van Ee-Looijmans
hoofd afdeling Vastgoed en Infrastructuur
Mededelingen
Bezwaar- of beroepsclausule
Belanghebbenden die het niet eens zijn met een verkeersbesluit kunnen binnen zes weken na datum van bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Barneveld, Postbus 63, 3770 AB te Barneveld. U dient te vermelden tegen welk besluit u bezwaar maakt. Belanghebbenden die een bezwaarschrift hebben ingediend, kunnen tevens de voorzieningsrechter van de Rechtbank Arnhem verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed dit vereist. Dit verzoek dient gericht te worden aan de Rechtbank Arnhem, Sector Bestuursrecht, Postbus 6800 EM Arnhem.
Naar boven