VERKEERSBESLUIT ten behoeve van het instellen van een parkeerplaats voor het opladen van elektrische auto's aan de Sporenring te Goirle.
Logo Goirle
Nummer 2014.19
Formeel kader
De bevoegdheid om op gemeentelijke wegen verkeersbesluiten te kunnen nemen, is geregeld in de Wegenverkeerswet 1994 (art 18, lid 1d) en daarin opgedragen aan het college van Burgemeester en Wethouders die deze bevoegdheid hebben gemandateerd aan het hoofd van de afdeling Realisatie en Beheer van de gemeente Goirle.
Bij het nemen van een verkeersbesluit wordt rekening gehouden met de bepalingen van:
  • Wegenwet;
  • Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994);
  • het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);
  • het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);
  • Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens.
Advisering
Op grond van artikel 24 van het BABW worden verkeersbesluiten genomen na overleg met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps. Dit is het politiekorps Zeeland - West Brabant, district Tilburg, team west. Hiervoor is overleg gevoerd met de heer T. van Boxtel, stafmedewerker operatien, advisering verkeer. Hierop is positief geadviseerd.
Doel
Een bewoner van de Sporenring is in het bezit van een elektrische auto en moet deze opladen. Om het opladen van elektrische voertuigen mogelijk te maken is het wenselijk om een parkeervak aan de Sporenring te Goirle aan te wijzen als openbare parkeergelegenheid voor het opladen van elektrische voertuigen. Deze parkeerplaats zal enkel mogen worden gebruikt voor het opladen van elektrische voertuigen. De maatregel bevordert een doelmatig of zuinig energiegebruik, en voorkomt of beperkt door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer.
Afweging
Oplaadpuntenbeleid Gemeente Goirle
Door de sterke groei van elektrisch vervoer ontvangt de gemeente Goirle, net als de andere gemeenten in de regio Hart van Brabant, steeds meer verzoeken voor het plaatsen van oplaadpunten voor elektrische voertuigen in de openbare ruimte. Om de verschillende aanvragen goed te kunnen afhandelen is in regionaal verband laadpuntenbeleid opgesteld. Op 8 juli 2014 heeft het college het 'Oplaadpuntenbeleid Gemeente Goirle' vastgesteld. De gemeente staat positief tegenover elektrisch rijden en wil initiatieven door bewoners dan ook ondersteunen. De komst van een oplaadpunt is noodzakelijk voor elektrisch rijden. Het is wenselijk hiervoor twee openbare parkeerplaatsen op te offeren.
Reservering parkeerplaatsen
Omdat de paal twee laadpunten heeft is het noodzakelijk om ook twee parkeerplaatsen te reserveren voor elektrische voertuigen.
Parkeerdruk
Het elektrisch laadpunt wordt aangewezen in de directe omgeving van de woning aan de Sporenring. In de Sporenring is sprake van een relatief hoge parkeerdruk. De bewoners beschikken tevens over eigen parkeerruimte in de parkeergracht achter hun woning. Bezoekers zijn aangewezen op de openbare ruimte. Aangezien het niet mogelijk is om in de parkeergracht een oplaadpunt te maken, moet deze in de openbare ruimte worden aangelegd. Het belang van bestuurders van een elektrisch voertuig om hun voertuig te laden is in dit geval groter dan het belang van andere bestuurders om aldaar te parkeren. De gebruikers van elektrische voertuigen zullen tevens geen beslag leggen op de overige openbare parkeerplaatsen.
Besluit
Twee parkeervakken in de buurt van Sporenring 272 aan te wijzen als parkeergelegenheid voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor zal een verkeersbord model E8, van bijlage 1 van het RVV 1990, voorzien van een onderbord met de tekst 'opladen elektrische auto' geplaatst worden, zoals aangegeven op de tekening behorende bij dit verkeersbesluit.
Goirle, 3 november 2014
namens het college van burgemeester en wethouders
Ferry Sabandar
hoofd afdeling Realisatie en Beheer
Openbare bekendmaking
Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van de gemeente Goirle, postbus 17, 5050 AA Goirle. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom bezwaar wordt gemaakt.
Naar boven