Logo Almere
Vastgesteld bestemmingsplan Centrum Almere Stad, Almere Stad

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 18 september 2014 het bestemmingsplan ‘Centrum Almere Stad’ heeft vastgesteld. Bij de vaststelling zijn wijzigingen ten opzichte van het ontwerp doorgevoerd. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ligt met bijbehorende stukken met ingang van maandag 3 november 2014 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage (tot en met maandag 15 december 2014).

Wat houdt het plan in?

Het plan biedt een actueel en eenduidig planologisch-juridisch kader voor de verschillende bestemmingsplannen die nu gelden in de wijk Centrum Almere Stad. Het plangebied omvat de volgende 5 deelgebieden:

  • 1) het zakencentrum ten noorden van de spoorlijn met overwegend kantoorfuncties;

  • 2) het stationsgebied als transfergebied van openbaar vervoer en langzaam verkeer;

  • 3) het kerngebied ten zuiden van de spoorlijn met winkels, horeca en wonen (met een 'oud' en 'nieuw' gedeelte);

  • 4) de maatschappelijke voorzieningen in het oosten van het plangebied met onder andere het stadhuis, het ziekenhuis en de bibliotheek;

  • 5) het waterfront aan het Weerwater met culturele voorzieningen en wonen.

De Oostkavels en gebied 2F7 maken geen onderdeel uit van het plangebied. De Olstgracht (even en oneven nummers) maakt wel onderdeel uit van het plangebied.

Tegen het ontwerp bestemmingsplan zijn binnen de daarvoor geldende termijn zienswijzen bij de gemeenteraad ingediend. Daarnaast heeft de gemeenteraad bij de vaststelling ook wijzigingen in het plan aangebracht. Daarom kunnen belanghebbenden, die op tijd een zienswijze omtrent het ontwerp bij de gemeenteraad hebben ingediend of die kunnen aantonen dat zij hiertoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, beroep instellen. Tegen de wijzigingen ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan kan iedere belanghebbende beroep instellen.

Tegen dit besluit heeft geen reactieve aanwijzing van de provincie of het rijk plaatsgevonden.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerp

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn onder andere de volgende wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan:

  • Het plangebied van het plan is gewijzigd. De vier blokken aan de Grote Markt met de bestemming ‘Centrum’ en de functieaanduidingen ‘specifieke vorm van horeca-3’ en ‘wonen uitgesloten’ zijn uit het plan verwijderd.

  • Het verkleinen van de maximale planologische ruimte voor detailhandel en horeca op de volgende locaties: blok 5.2 (Castellum), blok 8 (Tegelzetterdek), Esplanade 10-12, Brouwerstraat 3 en 11, Koetsierbaan 2 en 10, de Flevogarage, de Schoutgarage, de Regisseurgarage en de Metropolegarage.

  • Nieuwe detailhandelsvestigingen met een brutovloeroppervlak van meer dan 1.000 m² zijn alleen mogelijk via een afwijkingsbevoegdheid.

  • Het toestaan van middelzware horeca rondom het Stationsplein, het Belfort, (een gedeelte van) de Citadel, het Forum en binnen de bestemming ‘Centrum-Centrumgebied’.

  • Het Forum is niet meer aangewezen als mogelijke locatie voor kiosken. De afwijkingsbevoegdheid om grotere kiosken toe te staan of op andere locaties is gewijzigd.

  • Het toestaan van de functie ‘wonen’ op de begane grond van de percelen Olstgracht 1 tot en met 155.

  • Het toestaan van bouwwerken voor medische doeleinden binnen de bestemming ‘Maatschappelijk’ tot een bouwhoogte van maximaal 8 meter. Het toestaan van masten op daken van gebouwen tot een bouwhoogte van maximaal 5 meter.

  • De wijze van meten binnen de bestemming ‘Verkeer- Railverkeer’ is gewijzigd.

  • Het maximum aantal ligplaatsen binnen de bestemming ‘Water’ is gehalveerd van 80 naar 40 ligplaatsen. Op de verbeelding is binnen de bestemming ‘Water’ de functieaanduiding ‘woonschepenligplaats’ in het Weerwater gehalveerd tot een strook met een breedte van 100 meter.

  • In de regels van het bestemmingsplan zijn ambtshalve wijzigingen aangebracht. De begripsbepalingen zijn aangepast naar aanleiding van de Detailhandelsvisie 2014. Daarnaast is binnen de bestemming ‘Centrum-Centrumgebied’ de woonfunctie ook op de begane grond toegestaan en zijn ‘speelvoorzieningen’ toegevoegd aan de bestemming ‘Water’. De wijzigingen betreffen verder kennelijke verschrijvingen of aanpassingen ter verduidelijking van de regels.

  • Ook in de verbeelding zijn ambtshalve wijzigingen aangebracht. Het betreft het vergroten van het bouwvlak op het perceel Korte Promenade 2-8 en het toestaan van de functie middelzware horeca op het perceel Koetsierbaan 2.

Voor een compleet overzicht van alle wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit.

Besluit hogere waarden

Het college van burgemeester en wethouders heeft bij besluit van 24 februari 2014 hogere waarden vastgesteld vanwege het wegverkeer en het railverkeer voor een aantal ontwikkelingen binnen het plangebied. Het betreft blok 5 (hoogbouw Castellum), blok 8 (hoogbouw ten noorden van de Krakeling) en 100 kantoorappartementen (ten noorden van de spoorlijn). Het ontwerpbesluit hogere waarden heeft vanaf 23 september 2013 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tegen het ontwerpbesluit hogere waarden zijn binnen de termijn van terinzageligging geen zienswijzen ingediend. Het besluit hogere waarden is opgenomen in de toelichting van het bestemmingsplan.

Hoe kunt u reageren?

Van maandag 3 november 2014 tot en met maandag 15 december 2014 kunt u uw beroepschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s Gravenhage, o.v.v. beroepschrift bestemmingsplan Centrum Almere Stad. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Voor schorsing van het besluit moet u daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (zelfde adressering als hierboven). Aan het indienen van zowel een beroepschrift als een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Op het raadsbesluit is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd. Vermeld in het beroepschrift dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Waar kunt u het plan inzien?

Het papieren bestemmingsplan ligt met het besluit hogere waarden en bijbehorende stukken ter inzage in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Vraag naar het bestemmingsplan bij een van de medewerkers in de centrale hal van het stadhuis. U kunt een bestemmingsplan inzien op de volgende tijden:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur;

donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur.

Voor vragen over het bestemmingsplan kunt u terecht bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving in het stadhuis, Stadhuisplein 1. Hier kunt u alleen op afspraak terecht. U kunt een afspraak maken via het Digitaal Loket op www.almere.nl of telefonisch via telefoonnummer 14036.

De digitale versie is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0034.BP2ABZ01-vg01

Het is mogelijk het plan op het stadhuis digitaal in te zien. Vraag hiernaar bij de balie Vergunningen, Toezicht en Handhaving of bij een van de medewerkers in de centrale hal van het stadhuis.

De bestanden van het bestemmingsplan kunt u downloaden op:

https://plannen.almere.nl/manifest.asp?PLAN=NL.IMRO.0034.BP2ABZ01-vg01

Naar boven