Bestuursovereenkomst Landelijk Verbeterprogramma Overwegen – Ermelo

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de gemeente Ermelo hebben op 10 oktober 2014 een bestuursovereenkomst gesloten in het kader van de eerste tranche van het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO). Deze bestuursovereenkomst bevat afspraken over het in cofinanciering realiseren van het overwegproject Telgterweg te Ermelo.

Het LVO, met een jaarlijkse tranchegewijze aanpak, heeft als doel het samen met betrokken partijen bevorderen van een veilige en vlotte doorstroming van weg- en spoorverkeer op overwegen met slimme, innovatieve en kosteneffectieve maatregelen, zodat het aantal incidenten of de kans daarop vermindert. De eerste tranche heeft daarbij een bijzonder karakter omdat het projecten betreft die al in een vergevorderd stadium zijn, waarbij voldaan is aan de gestelde uitgangspunten en randvoorwaarden en waarbij betrokken partijen een gedeeld beeld hebben van de problematiek en de te treffen maatregelen.

Het overwegproject Telgterweg betreft het vernieuwen van de verkeersregelinstallatie,

het aanpassen van het kruispunt, het verbreden van de overweg ten behoeve van de aanleg van een vrijliggend fietspad, en het uitbreiden van de overwegbeveiligingsinstallatie ter plaatse van de overweg. Beide partijen dragen voor vijftig procent bij aan het taakstellend budget. Zij streven er naar de werkzaamheden ten behoeve van de realisatie van het project uiterlijk 31 december 2016 te hebben afgerond. Verder is afgesproken dat de kosten van beheer en onderhoud van de uitbreiding van de overwegbevloering en -installatie na realisatie voor rekening van het Rijk komen. De kosten van beheer en onderhoud van het wegdeel van het spoorwegproject komen na realisatie voor rekening van de gemeente Ermelo.

Voorafgaand aan de start van de werkzaamheden van het overwegproject sluiten ProRail en de gemeente Ermelo een realisatie- en instandhoudingsovereenkomst. Hierin worden nadere werkafspraken gemaakt in het kader van de realisatie en het beheer van het project na gereedkomen van de werkzaamheden.

Naar boven