B&W-besluit 30Km/h uur div. straten te Epen
Logo Gulpen-Wittem
Burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem besluiten:
Onderwerp
ONTWERP-verkeersbesluit ten behoeve van een 30 km/h zone in de navolgende straten te Epen: -Pastoor Oberiestraat;
  • -
    Krekelstraat;
  • -
    Hermansstraat
  • -
    Heerstraat.
Bevoegd gezag
Burgemeester en Wethouders hebben besloten dat dit ONTWERP-besluit volgens de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) zal worden voorbereid. Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem bevoegd een verkeersbesluit te nemen.
Overwegingen van het besluit
Conform het door de gemeenteraad vastgestelde Gemeentelijk Verkeers en Vervoersplan is aan de betreffende straten de functie erftoegangsweg type II toegekend. Dit betekent binnen de bebouwde kom een maximum snelheid van 30 km/u en gelijkwaardige kruispunten.
Formeel kader
Artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 bepaalt dat de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit en dat maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.
Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden A1 (zone) bij het binnenrijden van de locatie en de borden A2 (zone) bij het verlaten van de locatie, zoals deze staan opgenomen in bijlage 1 behorende bij het RVV 1990, moet geschieden krachtens een verkeersbesluit.
Motivering
Gelet op het gebruik van de weg en de functie in het lokale en regionale wegennet, een functie van erftoegangsweg met een maximum snelheid van 30 km/h binnen de bebouwde kom gerechtvaardigd is. Binnen de uitgangspunten van een Duurzaam Veilig wegennet zijn hieraan een aantal inrichtingseisen gekoppeld die in het plan zijn verwerkt.
Het instellen van een 30 km/h zone binnen de Pastoor Oberiestraat, Krekelstraat, Hermansstraat en Heerstraat te Epen.
Het instellen van deze zone past binnen de kaders zoals de gemeenteraad deze heeft gesteld in het GVVP gemeente Gulpen-Wittem.
Belangenafweging
Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit ONTWERP-besluit:
  • 1.
    het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg.
  • 2.
    verkeersveiligheid
Gehoord
Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is overleg gepleegd met de aangestelde verkeerscoördinator de heer J. Lemmens, van de politie Mergelland. Er is schriftelijk een positief advies afgegeven.
Besluit
Verkeersbesluit ten behoeve van het instellen van een 30 km/h zone middels het plaatsen van bord A1 (zone) in de volgende straten te Epen;
  • -
    Pastoor Oberiestraat;
  • -
    Krekelstraat;
  • -
    Hermansstraat
  • -
    Heerstraat;
Indienen zienswijze
Het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken liggen met ingang van de dag na publicatie gedurende zes weken voor belanghebbenden tijdens de openingstijden in het gemeentehuis ter inzage. Tijdens deze termijn kunnen door belanghebbenden schriftelijk of mondeling zienswijzen worden ingediend. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend ter attentie van het college van burgemeester en wethouders van Gulpen-Wittem, Postbus 56, 6270 AB Gulpen. Voor inzage buiten de openingstijden en/of voor het mondeling indienen van zienswijzen tegen een ontwerpbesluit kunt u contact opnemen met het gemeentehuis te Gulpen Tegen betaling kan een exemplaar van het ontwerpbesluit en de daarop betrekking hebbende stukken worden verstrekt.
Gulpen-Wittem, 9 oktober 2014
Burgemeester en Wethouders van Gulpen-Wittem,
de secretaris, de burgemeester,
 
Bijlage
Naar boven